RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Regiunea Nord-Vest sustine dezvoltarea unui Cluster de Energie Termala in Centrul Europei

Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest (ADR Nord-Vest) a participat in perioada 5-6 mai la Szeged, in Ungaria, in calitate de partener, la lansarea proiectului CLUSTHERM – Crearea unui Cluster de Energie Termala in Europa Centrala.

Proiectul, cu un buget de 200.000 euro, este finantat 100% de Comisia Europeana prin Programul Cadru 7 destinat impulsionarii Cercetarii&Dezvoltarii&Inovarii si are ca obiectiv principal dezvoltarea capacitatii actorilor principali din domeniul utilizarii apelor termale de a exploata aceasta resursa cu precadere in beneficiul economiilor rurale.

ADR Marea Campie a Nordului din Ungaria este coordonatorul acestui proiect care reuneste 12 parteneri din 4 tari: Ungaria, Romania, Croatia si Austria. Partenerii reunesc actori care contribuie la formularea de politici in domeniul dezvoltarii regionale, energetic si rural (3 Agentii de Dezvoltare, 1 Consiliu Local din Croatia, Vukovar), 2 agentii non-guvernamentale din domeniul energiei termale si al protectiei mediului, 3 centre de cercetare in domeniul energiei termale si o universitate (Universitatea din Oradea) si doua companii cu experienta relevanta in domeniu (Transgex SA Oradea si Central Geo din Ungaria).

Acest consortiu va desfasura activitati de culegere si centralizare date in domeniul utilizarii apelor termale in zonele vizate, va grupa actorii relevanti din fiecare regiune, va organiza sesiuni de lucru pentru analizarea datelor si pentru a stabili masuri viabile de politica in domeniu si va elabora un plan de actiune in vederea asigurarii sustenabilitatii proiectului si Clusterului de Ape Termale. O vizita de studiu pentru asigurarea transferului de cunostinte si bune practici va avea loc in 2009 in Austria, Regiunea Styria.

Proiectul va fi supervizat si sustinut de catre un Comitet de Nivel Inalt, format din reprezentanti ai Comisiei Europene, reprezentanti la nivel national si regional ai partenerilor. Din partea Romaniei la nivel national reprezentantul este doamna Anca Ghinescu, Consilier in cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica iar cel la nivel regional este domnul Claudiu Cosier, Director General al ADR Nord-Vest.