RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Bugetul UE in tara dumneavoastra: un nou instrument online

Parlamentul European a lansat un instrument interactiv care arată pe scurt cât de mult cheltuiește Uniunea Europeană în țara dumneavoastră și pe ce anume. De asemenea, se poate vedea de unde provin acești bani și modul în care bugetul național a evoluat în raport cu cel al UE.

Președintele Comisiei de buget a PE, Alain Lamassoure (PPE, FR) a declarat: "Această aplicație va ajuta mass-media și cetățenii să înțeleagă bugetul. Acest lucru mi se pare foarte important, deoarece sunt convins că discuțiile despre orientările viitoare ale bugetului UE și resursele acestuia ar trebui purtate nu în cadrul întâlnirilor ministeriale cu ușilor închise, ci în public."

Sursele:

Datele utilizate sunt cele mai recente, publicate în Raportul Financiar al Comisiei Europene pentru 2009. Procentele menționate reprezintă banii cheltuiți în cele 27 de state membre UE.

Sumele de bani cheltuite în exteriorul Uniunii Europene, spre exemplu în țările candidate la UE și statele vecine, nu sunt specificate în calculele făcute. Cifrele vor fi actualizate imediat ce Comisia va prezenta Raportul Financiar aferent anului 2010.

Bugetul reprezintă mai mult decât simple cifre

Inconveniența legată de prezentarea exclusiv a cifrelor despre veniturile UE și cheltuielile făcute este că nu se menționează nimic despre principiile care guvernează, cum ar fi solidaritatea și valoarea adăugată a Uniunii Europene. De asemenea, simpla menționare a datelor nu reușește să arate modul în care piața unică lucrează în favoarea oamenilor și ajută la dezvoltarea comerțului, sau cum statele membre reușesc să facă economii prin împărțirea sarcinilor la nivelul UE. Pentru a avea o imagine mai completă și a vedea pe ce anume sunt cheltuiți banii în țara dumneavoastră, este necesar să privim dincolo de bilanțul UE.

Pentru a vedea cum funcționează acest instrument interactiv apasă aici .
http://www.europarl.europa.eu/ro/headlines/content/20110630MUN23022/html/Bugetul-UE-pe-scurt

Acest "feature" online poate fi încorporat în pagina dumneavoastră de internet, folosind funcția "embed", pe care o veți regăsi în aplicație .