RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Comisia Europeana va consolidea normele privind combaterea noilor droguri sintetice periculoase

În 2010, UE a identificat un număr record de 41 de substanțe psihoactive de acest tip - care imită efectele unor droguri precum ecstasy sau cocaina și sunt vândute legal -, față de doar 24 identificate în anul anterior. Aceste droguri, care pot fi la fel de periculoase ca şi substanțele interzise, sunt vândute adesea prin intermediul internetului și în magazine specializate. Raportul evaluează normele actuale ale UE privind combaterea noilor droguri psihoactive. Comisia intenționează să consolideze aceste norme pentru a preveni comercializarea liberă a unor astfel de substanțe periculoase.

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru publicat astăzi, noile substanțe care imită efectele unor droguri ilegale sunt tot mai populare, 5% dintre tinerii europeni declarând că au consumat deja asemenea substanțe. Procentul cel mai mare se înregistrează în Irlanda (16%), urmată de Polonia (9%), Letonia (9%), Marea Britanie (8%) și Luxemburg (7%). Sondajul Eurobarometru arată că, în toate cele 27 de state membre ale UE, marea majoritate a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani sunt pentru interzicerea acestor substanțe.

„Noile droguri sintetice devin disponibile pe scară largă într-un ritm fără precedent în Europa. Acestea pot fi toxice, pot provoca dependență și pot produce efecte adverse pe termen lung”, a declarat doamna Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție. „Trebuie să acționăm la nivelul UE și să-i protejăm pe copiii noștri. Actualul sistem de depistare a noilor droguri nu ne permite să facem față creșterii semnificative a numărului acestor substanțe pe piață. De aceea, aceste norme trebuie consolidate pentru a ne asigura că tinerii nu cad în capcana consumului unor astfel de droguri periculoase. Trebuie să ne asigurăm că avem un cadru legislativ solid și eficient pentru combaterea acestor substanțe.”