RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Training pentru jurnalistii din Transilvania de Nord: cum va arata Uniunea Europeana in 2014-2020?!

Cea de-a şasea ediţie a trainingului destinat jurnaliştilor din Transilvania de Nord, organizat de Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi partenerii acestora, Asociaţia Profesioniştilor în Presă Cluj şi UBB Radio Online a luat startul vineri, 4 noiembrie 2011.

Instruirea are loc în perioada 4-5 noiembrie 2011 la Cluj-Napoca şi are ca obiectiv specializarea jurnaliştilor pe subiecte la zi de pe agenda publică europeană. Beneficiarii celei de-a şasea ediţii sunt 20 de jurnalişti provenind din toate cele şase judeţe ale Regiunii Transilvania de Nord (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj). Accesul jurnaliştilor la training s-a făcut pe baza CV-ului şi a unui portofoliu de materiale de presă pe tematici europene, publicate în perioada 2009-2011. Participarea la training este gratuită.

Lectorii sunt doi experţi în domeniu: dl. Ciprian CIUCU, Director de Programe, Centrul Român de Politici Europene, Profesor asociat la Universitatea Bucureşti, Studii Europene şi dna. Otilia NUŢU, expert în politici de energie şi infrastructură de transport, Expert Forum, şi fost consultant la Banca Mondială. Se va discuta despre viitorul incert al Uniunii Europene aşa cum se vede el astăzi, în plină criză economică, cu accent pe Spaţiul Schengen, Bugetul UE pentru 2014-2020, Coordonarea afacerilor europene in RO, Provocari pentru institutiile romanesti in implementarea celui de-al Treilea Pachet Energetic al UE.


Informaţii suplimentare:
Trainingurile destinate jurnaliştilor din Transilvania de Nord îşi propun să contribuie la creşterea calităţii reflectării în mass-media regională şi locală a priorităţilor de comunicare europene, prin consolidarea capacităţii jurnaliştilor de a adapta şi transmite acest tip de informaţii, atât la nivel strategic (armonizarea priorităţilor de comunicare europene cu cele locale/regionale), cât şi la cel al implementării practice (prin agrearea unor instrumente de lucru). Reamintim faptul că începând cu 2009, ADR Nord-Vest şi Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord organizează două astfel de traininguri pe an. În 2009, participanţii au fost specializaţi pe temele „Alegerile pentru Parlamentul European” (martie) şi „A 20 aniversare a căderii Cortinei de Fier” (septembrie) iar în 2010 pe „Redresarea economică şi socială în Uniunea Europeană (martie 2010) , şi „Europa 2020” (octombrie). În 2011, ediţia a cincea a trainingului a abordat tematica „Creşterea economică a Europei”.

Context:
Comisia Europeană a stabilit pentru anul 2011 cinci priorităţi: abordarea crizei şi guvernanţei economice; restabilirea creşterii economice pentru crearea de locuri de muncă prin accelerarea programului de reforme Europa 2020; clădirea unui spaţiu de libertate, justiţie şi securitate; deschiderea negocierilor pentru un buget UE modern şi exercitarea unei influenţe europene pe scena mondială. Europe Direct, reţeaua de comunicare a Comisiei Europene destinată publicului larg, asigură prin intermediul celor 500 de centre de informare cu acest nume funcţionale în statele membre, transmiterea priorităţilor şi mesajelor CE la nivel local şi retransmiterea preocupărilor cetăţenilor.

Contact: Lia Valendorfean, Coordonator
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord
tel: +40-264-431550, fax: +40-264-439222