RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Doua expozitii la Spatiul Public European

Spatiul Public European gazduieste o dubla expozitie realizata de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Sighet.

· RUSALIILE NEGRE: DEPORTAREA ÎN BĂRĂGAN, expoziţie comemorativa la 60 de ani de la deportarea in iunie 1951 a 44000 locuitori din Banat si Mehedinti in Baragan. Expoziţia a fost realizata in cadrul proiectului „Memoria deportarilor in Romania”, dezvoltat de Fundatia Academia Civica in parteneriat cu Fundatia Memoria in perioada noiembrie 2010-noiembrie 2011, cu sprijinul programului „Europa pentru cetateni. Memoria activa a Europei” al Comisiei Europene.

· MEMORIA CA FORMĂ DE JUSTITIE, expoziţie deschisa la 18 octombrie 2011 la Parlamentul European, la Bruxelles, sub înaltul patronaj al presedintelui Jerzy Buzek, la initiativa europarlamentarului Monica Macovei. Expoziţia marcheaza implinirea a 18 ani de la inceperea, sub auspiciile Consiliului Europei, a „Proiectului Sighet”, a cărui finalizare a dus la crearea Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei, prima institutie de acest gen si de o asemenea amploare din lume.

Expozitia poate fi vizitata in timpul programului de lucru cu publicul (L-J: 10-18, V: 10-17) si va dura pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012.
Vizita include si prezentarea Spatiului Public European (Centrul de Informare de la parter), urmata de o prezentare si un ghidaj al expozitiei- de catre cineva de la Fundatia Academia Civica- si relatari ale unui deportat de atunci.