RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Social-democratul german Martin Schulz, noul presedinte al Parlamentului European

Marti, 17 ianuarie, Parlamentul European si-a ales noul președinte, in persoana social-democratului german Martin Schulz. Acesta a fost ales cu 387 de voturi si va conduce Parlamentul până la următoarele alegeri europene, din iunie 2014.

Martin Schulz s-a născut pe 20 decembrie 1955 în Hehlrath, un orășel german din apropierea graniței cu Olanda și Belgia. După liceu, s-a hotărât să își câștige existența prin pasiunea pe care o avea pentru cărți și a făcut un stagiu într-o librărie. În 1982, și-a deschis propria librărie în Würselen, pe care a gestionat-o cu succes timp de 12 ani.

„Timpul mi-a șlefuit entuziasmul pentru Europa“

Și-a început cariera politică la 19 ani, aderând la Partidul Social Democrat German. La 31 de ani, a devenit cel mai tânăr primar al landului Renania de Nord-Westfalia - în orașul Würselen. A deținut acest post timp de 11 ani. „Timpul mi-a șlefuit entuziasmul pentru Europa și convingerea că doresc să ajut la construcția și evoluția proiectului european“, spune domnul Schulz despre perioada în care a fost politician local.

Martin Schulz este deputat european din 1994, unde a lucrat în diferite comisii, printre care subcomisia pentru drepturile omului și comisiile pentru libertăți civile și afaceri interne. A condus delegația germană a grupului PSE din 2000, fiind în același timp vicepreședinte al eurodeputaților socialiști.

Păstrează o relație strânsă cu electoratul
Este cunoscut ca un om hotărât, căruia nu îi este teamă să își spună opiniile. Acest lucru a provocat o insultă faimoasă din partea premierului italian Silvio Berlusconi în timpul unei ședințe plenare de la Strasbourg în 2003.

În 2004 a fost ales lider al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, poziție deținută până pe 17 ianuarie 2012. Din 2009, este și reprezentant pentru afaceri europene al Partidului Social Democrat din Germania. Opiniile sale au influențat profund politica proeuropeană a partidului său.
(sursa: Parlamentul European)