RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni 2012 - inscrieri pana la 23 ianuarie!

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni 2012 - Vă reamintim că înscrierile se mai pot face până la data de 23 ianuarie!

Procedura de selecție pentru Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni pentru anul 2012 a fost lansată joi, 10 noiembrie 2011. Premiul se va acorda tinerilor care au fost implicați în proiecte de promovare a identității comune europene și a cooperării între tineri din diferite țări ale Uniunii Europene. Termenul-limită pentru depunerea proiectelor pentru premiul de anul viitor, acum la a cincea ediție de la lansarea în 2008, este 23 ianuarie 2012.

"Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni", organizat prin colaborarea dintre Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne de la Aachen, este decernat proiectelor realizate de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani. Proiectele câștigătoare ar trebui să servească drept modele pentru tinerii europeni, să ofere exemple practice de reflectare a unei comunități și identități europene comune. Programele care implică schimburi de experiență pentru tineri, proiecte artistice și din domeniul internetului având o dimensiune europeană sunt printre proiectele așteptate.

Premiul total este de €10,000
Cele trei proiecte câștigătoare vor primi finanțare de 5.000 de euro, 3.000 de euro, și respectiv 2.000 de euro. Câștigătorii vor fi, de asemenea, invitați să viziteze Parlamentul European.

Reprezentanții proiectelor naționale câștigătoare vor fi invitați nu numai la ceremonia de decernare a Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni dar si, doua zile mai târziu, la ceremonia de decernare a Premiul Internațional Charlemagne la Aachen, pe parcursul unei excursii de patru zile la Aachen, în Germania.

Înscriere:
Formularele pentru a aplica pot fi găsite pe site-ul Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni al Parlamentului European:
http://www.charlemagneyouthprize.eu/view/ro/introduction.html  

Înscrieti-va acum!
Pentru mai multe informații, persoana de contact este:
Ayla Sultan Çiçek, Parlamentul European
ayla.cicek@europarl.europa.eu
Tel: 0032-2-284 10 09
GSM: 0032-498-98 13 37

Notă pentru editori:
Cum vor fi aleși câștigătorii? Cele mai bune proiecte vor fi selectate in doua etape:

Prima etapă: juriile naționale formate din cel puțin doi deputați europeni și un reprezentant al unei organizații pentru tineret vor selecta un câștigător național pentru fiecare dintre cele 27 de state membre pana pe 5 martie 2012.

A doua etapă: Un juriu european, format din trei deputati europeni, Președintele Parlamentului European și patru reprezentanți ai Fundației Premiului Internațional Charlemagne din Aachen, va selecta câștigătorul dintre cele 27 de proiecte alese de juriile naționale pana la 5 aprilie 2012.
Termenul-limită de depunere a proiectelor: 23 ianuarie 2012.

Premiile:
Premiile pentru cele mai bune trei proiecte vor fi prezentate de către președintele Parlamentului European împreună cu un reprezentant al Fundației Premiului Internațional Charlemagne din Aachen. Cei trei câștigători vor fi invitați să viziteze Parlamentul European in Brussels sau Strasbourg. Reprezentanții celor 27 de proiecte naționale vor fi de asemenea invitați la ceremonia de decernare a premiilor la Aachen, Germania, la 15 mai 2012.

Câștigătorii din 2011
În 2011, proiectul britanic "Eu & Europa" a obținut marele premiu la ediția din 2011 a premiului Charlemagne pentru tinerii europeni. Premiul al doilea a fost acordat proiectului grecesc pentru filme de scurt metraj intitulat "Balcanii dincolo de granițe". Cel de-al treilea premiu a fost acordat programului spaniol de schimburi culturale "Proiectul Escena Erasmus", proiect adresat în principal studenților Erasmus.

Legături:
Site-ul Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni:
http://www.europarl.ro/view/ro/press-release/actualitatea/actualitatea-2011/actualitatea-2011-nov/actualitatea-2011-nov-3.html  
Fundația Premiului Internațional Charlemagne:
www.karlspreis.de  
Comunicat de presa privind ceremonia de premiere 2011 (31 May 2011)
http://www.europarl.europa.eu/en/pressroom/content/20110530IPR20497/html/Europe-Me-wins-European-Charlemagne-Youth-Prize-2011

(sursa: Parlamentul European)