RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

CAP@50 - a cincizecea aniversare a politicii agricole comune

Comisia Europeană a lansat campania de comunicare CAP@50 pentru a marca cea de a cincizecea aniversare a politicii agricole comune, o piatră de temelie a integrării europene, care a oferit cetățenilor europeni o jumătate de secol de securitate alimentară și un mediu rural activ. Campania de comunicare, care se va desfășura pe durata întregului an, include un site web interactiv, o expoziție itinerantă, materiale audiovizuale și tipărite, precum și o serie de evenimente ce vor avea loc Bruxelles și în statele membre.

„2012 reprezintă un an important, nu numai pentru a ne reaminti ultimii 50 de ani ai istoriei noastre, ci mai ales pentru a privi în perspectivă către o nouă reformă a politicii agricole comune”, a declarat Dacian Cioloș, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală. „În 1962, preocuparea principală a europenilor era să aibă suficientă mâncare pe masă. Astăzi securitatea alimentară rămâne importantă, dar ne preocupă și alte probleme, cum ar fi schimbările climatice și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale. Această campanie ne va ajuta să reflectăm la această evoluție.”

Context:
Campania CAP@50 a fost lansată astăzi, sub sloganul „Un Parteneriat între Europa și Agricultori”, în cadrul unui eveniment interinstituțional desfășurat la Bruxelles, care a reunit peste 150 de invitați, actori implicați în istoria PAC și în actuala reformă a acesteia, atât din cadrul instituțiilor UE, cât și foști comisari pentru agricultură și părți interesate. (A se vedea înregistrarea video care prezintă lansarea campaniei).
De asemenea, sunt prevăzute mai multe lansări la nivel național în cele șase state membre fondatoare ale UE: Germania (Berlin, 20 ianuarie), Italia (Verona, 2 februarie), Franța (Paris, 27 februarie) și Benelux (4 aprilie, dată încă neconfirmată).
Pe tot parcursul anului 2012 se vor organiza o serie de manifestări atât la nivel național, cât și la nivelul UE, iar o expoziție itinerantă va călători prin Europa începând din primăvară. Expoziția va fi prezentată în mai multe instituții ale UE și în statele membre.

Pe site-ul web dedicat sărbătoririi celor 50 de ani de PAC, accesibil în 22 de limbi, va fi prezentat un film care ilustrează influența agriculturii asupra vieții noastre cotidiene, precum și o înregistrare video a declarației comisarului care prezintă campania. Informațiile cu privire la diferitele evenimente organizate în întreaga Europă vor fi actualizate în permanență pe site-ul web. Sigla „50 de ani de Politică Agricolă Comună. Pregătiți pentru viitor” va putea fi descărcată de pe site-ul web dedicat campaniei.

Persoană de contact: Roger Waite (+32 2 296 14 04)

Pagini Utile:
■Campania „50 de ani de PAC” (cu toate înregistrările video și sigla):
http://ec.europa.eu/agriculture/50-years-of-cap/index_ro.htm  
■50 de ani de PAC - Un parteneriat intre Europa si fermieri
MEMO/12/32