RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Programul Erasmus sarbatoreste un sfert de secol de activitate

Erasmus, cel mai de succes program de mobilitate a studenților din lume, își sărbătorește anul acesta cea de-a 25-a aniversare. Aproape trei milioane de studenți au beneficiat de o perioadă de studiu sau de stagiu în străinătate de la crearea acestui program, în 1987.

Sub deviza „Erasmus: de un sfert de secol, schimbă vieți și deschide noi orizonturi”, manifestările dedicate aniversării de argint vor fi lansate de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret. Mobilitatea în cadrul Erasmus reprezintă un element central al strategiei Comisiei de combatere a șomajului în rândul tinerilor printr-o mai mare concentrare asupra dezvoltării competențelor – un aspect care va fi discutat de șefii de state și de guverne în cadrul Consiliului European informal.
„Impactul Erasmus a fost enorm, nu numai pentru fiecare student în parte, ci și pentru economia europeană în ansamblu. Prin sprijinul său pentru competențe și pentru un sistem de învățământ superior modern, cu legături mai strânse între lumea academică și angajatori, Erasmus ne ajută să combatem neconcordanța de competențe. De asemenea, programul le oferă tinerilor încrederea și capacitatea de a lucra în alte țări, unde s-ar putea găsi locurile de muncă potrivite pentru ei, în loc să fie prinși în capcana unei neconformități geografice,” a declarat președintele Barroso.

Comisarul Vassiliou a adăugat: „Erasmus este una dintre marile povești de succes ale Uniunii Europene: este programul nostru cel mai cunoscut și mai popular. Schimburile Erasmus permit studenților să își îmbunătățească cunoștințele de limbi străine și să dezvolte competențe, precum capacitatea de adaptare, care le îmbunătățesc perspectivele de ocupare a unui loc de muncă. De asemenea, programul oferă ocazia profesorilor și altor categorii de personal de a vedea în ce fel funcționează învățământul superior în alte țări și de a se întoarce acasă cu cele mai bune idei. Cererea de locuri în cadrul programului depășește cu mult resursele disponibile în multe țări – unul din motivele pentru care intenționăm să extindem posibilitățile de studiu și formare în străinătate în noul nostru program pentru educație, formare și tineret denumit Erasmus pentru toți.”

În anul universitar 2011/2012, peste 250.000 de studenți vor beneficia de pe urma programului Erasmus. Cele mai populare destinații pentru studenți sunt preconizate a fi Spania, Franța, Marea Britanie, Germania și Italia, în timp ce țările care trimit cei mai mulți studenți în străinătate se estimează a fi Spania, Franța, Germania, Italia și Polonia. UE a alocat aproximativ 3 miliarde de euro pentru Erasmus în perioada 2007-2013.

Erasmus pentru toți va regrupa toate programele UE și internaționale actuale din domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului, înlocuind cele șapte programe existente[1] cu unul singur. Acest lucru va spori eficiența, va facilita solicitarea granturilor și va reduce duplicarea și fragmentarea. În cadrul noului program, obiectivul este ca până la 5 milioane de oameni, aproape dublu față de prezent, să aibă șansa de a studia, de a se forma sau de a preda în străinătate. Propunerea Comisiei este dezbătută în prezent de către statele membre și Parlamentul European, care au pitere de decizie asupra viitorului buget.

--------------------------------------------------------------------------------
[1]Programul de învățare pe tot parcursul vieții (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), Tineretul în acțiune, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink și programul de cooperare bilaterală cu țări industrializate.

Evenimente care marchează aniversarea:
Manifestările cu ocazia celei de-a 25-a aniversare a programului Erasmus vor fi lansate la Bruxelles printr-o conferință care va evalua impactul programului și va dezbate viitorul acestuia. Danemarca, deținătoarea președinției UE în prima jumătate a anului 2012, va organiza, împreună cu Comisia Europeană, și o conferință de discutare pe mai departe a programului, la 9 mai, la Copenhaga. Aniversarea va fi sărbătorită și în cadrul unor evenimente organizate în statele membre .
„Ambasadori Erasmus” din cele 33 de țări care participă în program vor fi prezenți la multe dintre aceste evenimente. Ambasadorii, un student și un membru al personalului didactic, au fost aleși să reprezinte fiecare țară, pe baza impactului pe care Erasmus l-a avut asupra vieții lor profesionale și private; rolul lor este de a încuraja şi pe alți studenți și membri ai personalului didactic să profite de oportunitățile pe care acesta le oferă programul de a schimba vieți și a deschide noi orizonturi. În cadrul conferinței din mai, de la Copenhaga, ei vor prezenta „Manifestul Erasmus”, care va expune viziunea lor cu privire la dezvoltarea viitoare a acestui program.

Context:
Programul Erasmus s-a lansat în 1987 prin participarea a 3.244 de studenți tineri și aventuroși la experiențe de studiu într-una dintre cele 11 țări care erau inițial în program. În prezent, la program participă 33 de țări - cele 27 de state membre ale UE, Croația, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia.
În ultimii 25 de ani, programul a înregistrat o creștere constantă, atât în ceea ce privește numărul de studenți, cât și în ceea ce privește calitatea și diversitatea activităților propuse. Profesorii și alte categorii de personal, precum responsabilii pentru relații internaționale din cadrul universităților, care reprezintă adesea primul punct de contact pentru potențialii studenți Erasmus, pot beneficia de sprijinul UE pentru a preda sau pentru a fi formați în străinătate – aproape 40.000 au făcut aceasta în anul academic 2010/2011.
Stagiile efectuate în companii din străinătate au fost sprijinite prin Erasmus începând din 2007 și sunt tot mai populare. Până în prezent, s-au acordat deja granturi în acest scop pentru aproximativ 150.000 de studenți. În anul academic 2009/2010, 35.000 de studenți (unul din șase pe total) au ales un stagiu, ceea ce a reprezentat o creștere cu 17% față de anul precedent.

Persoane de contact :
Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)
Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Pagini Utile:
■Nota privind întrebările frecvente - Programul Erasmus:
MEMO/11/54
■Mai multe informaţii despre programul Erasmus:
http://ec.europa.eu/education/erasmus 
■Interviuri video cu ambasadorii Erasmus:
•Tomás Sánchez López (inginer-șef de sistem la EADS)
•Piroska Bakos (prezentatoare de știri la Televiziunea maghiară)
•Maurizio Oliviero (profesor la Universitatea din Perugia, membru al grupului care elaborează constituția palestiniană; consultant pentru reforma sistemului judiciar din Afganistan)
•Elena Luptak (profesoară de dans contemporan și coordonatoare Erasmus în cadrul Universităţii Konservatorium din Viena)
http://ec.europa.eu/education/erasmus/ambassadors_en.htm