RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

O gestionare mai buna a deseurilor electrice si electronice

Prin aprobarea de către deputați a noilor obiective propuse împreună cu Consiliul, vom colecta și recicla mult mai multe aparate casnice vechi, frigidere stricate sau telefoane si mici obiecte electronice vechi. Aducerea la zi a legislației privind deșeurile electrice și electronice (WEEE) le oferă consumatorilor noi posibilități de a returna deșeurile de mici dimensiuni magazinelor care vând produse electronice și va reduce birocrația reciclării electronicelor pentru mediul de afaceri.

"După negocieri dificile, sunt foarte mulțumit că am reușit să cădem de acord împreună cu Consiliul asupra unor niveluri de colectare ambițioase dar realiste. Europa va recupera prin această legislație mai multă materie primă: o veste bună și pentru economie si pentru mediu", a spus raportorul Karl-Heinz Florenz (EPP, Germania) după ce acordul a fost aprobat cu majoritate în plenul Parlamentului prin ridicare de mâini.

Imediat ce Consiliul își va da acordul formal pentru această directivă adusă la zi, ea devine legislație europeană, iar statele membre vor avea la dispoziție 18 luni din acel moment, pentru a-și aduce la zi legislația națională.

Colectarea și reciclarea
Toate statele membre trebuie să-și sporească nivelul de colectare a deșeurilor provenite din echipamente electrice si electronice, chiar dacă îndeplinesc deja obiectivul actual de 4kg per persoană anual.

Până în 2016, majoritatea statelor europene vor trebui să colecteze 45 tone de deșeuri electrice și electronice pentru fiecare 100 de tone de bunuri electrice sau electronice puse în vânzare cu trei ani în urmă.

Până în 2019, statele membre trebuie să crească nivelul colectării acestor deșeuri la 65% din bunurile puse în vânzare, sau, alternativ, raportându-se la nivelul total al deșeurilor electronice, pot colecta 85% din totalul deșeurilor generate. Zece dintre statele membre, care au nevoie să-și îmbunătățească facilitățile de colectare a deșeurilor electronice, vor avea un obiectiv intermediar de 40% din bunurile puse în vânzare, iar termenul limită pentru îndeplinirea completă a obiectivului este 2021.

Pentru a simplifica procesul de colectare, Parlamentul a promovat cu succes posibilitatea consumatorilor de a returna obiecte mici (cum ar fi telefoane mobile) oricărui magazin mai mare de bunuri electronice, fără a fi nevoiți sa achiziționeze un produs nou.

O mai buna procesare a deșeurilor va ajuta la recuperarea mai multor materii prime și va preveni infiltrarea substanțelor nocive in sol. Nivelurile de reciclare vor trebui ridicate la 80% pentru unele categorii de mărfuri. Ar trebui utilizate cele mai bune tehnici de reciclare, iar produsele ar trebui să fie confecționate pentru a fi reciclate ușor.

Exporturile de deșeuri electrice si electronice
Totodată, deputații au negociat stoparea transferurilor ilegale de deșeuri electrice și electronice către țări unde acestea sunt procesate în condiții de risc pentru lucrători și mediul înconjurător. Responsabilitatea unor astfel de transferuri va reveni exportatorilor si nu lucrătorilor vamali. Cei dintâi trebuie să demonstreze în mod corespunzător că bunurile sunt exportate pentru reparare sau reutilizare, după caz.

Reducerea birocrației
Producătorii de bunuri electronice vor continua să contribuie financiar în vederea îndeplinirii obiectivelor de procesare. Aceștia vor beneficia de simplificarea procesului de înregistrare precum și a cerințelor de raportare la standardele stabilite. Totodată ei vor putea să numească reprezentanți în loc să fie nevoiți să stabilească un sediu în fiecare țară în care își desfășoară activitatea. Noi măsuri vor preveni dubla impozitare în Statele Membre.

REF. : 20120119IPR3566