RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Producatorii prezinta incarcatorul comun pentru telefoane mobile

V-a deranjat vreodată faptul că nu puteați împrumuta încărcătorul pentru telefon mobil al unui prieten sau coleg deoarece nu era compatibil cu telefonul dumneavoastră? Această epocă se apropie de sfârșit. Existența unui încărcător comun, compatibil cu toate telefoanele mobile indiferent de marcă, este ideea simplă pe care Comisia o promovează de mulți ani. Datorită cooperării dintre patrusprezece companii și Comisia Europeană, soluția este acum disponibilă: onechargerforall.eu. La 29 decembrie 2010, au fost publicate noi standarde tehnice pentru telefoanele mobile adaptate pentru transferurile de date. Astăzi, vicepreședintele Antonio Tajani a primit un model de încărcător compatibil comun din partea dnei Bridget Cosgrave, director general al DIGITALEUROPE, cea mai mare asociație din cadrul industriei tehnologice digitale europene.

„Îmi exprim satisfacția cu privire la introducerea noilor încărcătoare pentru telefoane mobile pe baza noului standard al UE. Este cu adevărat o veste bună pentru consumatorul european. Așteptăm acum ca noul încărcător și telefoanele mobile compatibile să fie disponibile spre vânzare. Îndemn industria să accelereze introducerea lor pe piață pentru a le permite cetățenilor din întreaga UE să se bucure de avantajele unui încărcător comun cât mai curând posibil”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Antonio Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat.

Astăzi se marchează începutul unui proces de implementare inițiat de Comisia Europeană. Sprijinul Comisiei le-a permis producătorilor să ofere acest avantaj consumatorilor europeni într-un termen relativ scurt. UE a găsit soluția privind încărcătoarele comune prin intermediul unei abordări de bun simț care aduce avantaje tuturor – fără a fi nevoie de o nouă reglementare. Comisia Europeană va depune eforturi alături de sectorul industrial de profil pentru a le permite consumatorilor europeni să beneficieze de pe urma acestei inițiative cât mai curând posibil.

Ca urmare a publicării standardelor în decembrie 2010, producătorii de telefoane mobile pot în prezent să înceapă introducerea modificărilor necesare de design și de testare pentru încărcătoare, garantând faptul că telefoanele compatibile sunt sigure și interoperabile. Telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date compatibile de diferite mărci pot funcționa acum cu același încărcător comun – un mare pas înainte pentru utilizatorii de telefoane mobile. Cei patrusprezece producători au convenit să introducă noile încărcătoare comune pentru telefoane mobile pe piața europeană în cursul anului 2011.

Încărcătorul comun reprezintă o dovadă tangibilă a modului în care standardizarea poate facilita viața europenilor. Standardizarea este unul dintre elementele cheie pe care Comisia le promovează pentru a pune în valoare potențialul Pieței Unice, aşa cum se evidențiază în Analiza anuală a creșterii din ianuarie 2011.

Context:
Incompatibilitatea încărcătoarelor de telefoane mobile cauzează nu doar inconveniente utilizatorilor, ci reprezintă și o importantă problemă de mediu în Uniunea Europeană. Utilizatorii de telefoane mobile care doresc să își schimbe telefoanele mobile sunt nevoiți adesea să cumpere un nou încărcător, indiferent de starea celui actual.
În urma unei solicitări din partea Comisiei Europene, patrusprezece producători principali de telefoane mobile au convenit să semneze un memorandum de înțelegere pentru a armoniza încărcătoarele pentru telefoanele mobile, adaptate pentru transferurile de date, vândute în UE. Printre companiile care au semnat memorandumul de înțelegere se numără Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments și Atmel.
În urma unui mandat primit din partea Comisiei Europene, organismele europene de standardizare CEN-CENELEC și ETSI au publicat standarde armonizate pe care telefoanele mobile adaptate pentru transferurile de date compatibile cu noul încărcător comun trebuie să le respecte începând cu 2011. Soluția referitoare la încărcătorul comun se bazează pe tehnologia care utilizează un conector micro-USB. Pentru telefoanele care nu dispun de o interfață micro-USB, se permite utilizarea unui adaptor, în conformitate cu memorandumul de înțelegere.
Acordul vizează telefoanele mobile adaptate pentru transferurile de date, și anume cele care pot fi conectate la computer pentru a face schimb de imagini, fișiere și muzică. Telefoanele mobile adaptate pentru transferurile de date sunt deja predominante pe piață. Așa-numitele telefoane inteligente (smartphones) reprezintă un segment din cadrul telefoanelor mobile adaptate pentru transferurile de date.

Pagini Utile:
* Conferinţă de presă
Înregistrarea conferinţei de presă susţinute de vice-preşedintele Comisiei Europene Antonio Tajani şi Bridget Cosgrave, directorul general al celei mai mari asociaţii în domeniul industriei tehnologiei digitale europene, poate fi urmărită pe pagina de internet a EbS.

Pentru informații suplimentare:
One charger for all
A se vedea, de asemenea:
http://www.youtube.com/watch?v=jIyo29pjgDI&feature=player_profilepag