RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Comisia aproba un ajutor pentru inchiderea a trei mine de carbune din Romania

Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1 169 milioane RON (aproximativ 270 de milioane de euro) în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unități deținute de Compania Națională a Huilei JSC Petroșani (CNH SA). Comisia a considerat că măsura este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat deoarece ajutorul acordat pentru acoperirea costurilor de producție va scădea în mod progresiv și întrucât România s-a angajat să pună în practică măsuri complementare pentru diminuarea impactului social și de mediu al închiderii.

Decizia 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive permite autorităților publice să acorde, în anumite condiții, ajutoare pentru industria cărbunelui, cu scopul de a facilita închiderea minelor de huilă necompetitive, până în decembrie 2018.

Compania Națională a Huilei JSC Petroșani este o întreprindere de stat și singura societate din România producătoare de cărbune. În prezent, deține șapte unități de producție de cărbune, iar România a decis să închidă trei dintre acestea, considerate necompetitive. Prima dintre mine va fi închisă până la sfârșitul anului 2015 (Petrila), iar celelalte două până la sfârșitul anului 2017 (Uricani și Paroșeni).

Planul de închidere notificat de România are ca rezultat o reducere progresivă a valorii totale a ajutoarelor acordate pentru acoperirea costurilor de producție, în conformitate cu decizia Consiliului. În plus, planul include măsuri de atenuare a impactului asupra mediului al producției de cărbune. De asemenea, România s-a angajat să sprijine lucrătorii din mine care urmează a fi concediați și să susțină reconversia profesională a acestora pentru a-i ajuta să găsească un nou loc de muncă în afara industriei cărbunelui.

Context:
Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat cu numărul de caz SA.33033, pe site-ul internet al DG Concurență, de îndată ce vor fi soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate. Publicația State Aid Weekly e-News conține lista noilor decizii referitoare la ajutoarele de stat publicate pe internet și în Jurnalul Oficial.

Persoane de contact:
Antoine Colombani (+32 2 297 45 13)
Maria Madrid Pina (+32 2 295 45 30)