RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Initiativa cetateneasca europeana

Începând cu data de 1 aprilie 2012, un milion de cetățeni din întreaga Europă își pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importantă pentru ei și pot solicita Comisiei să ia măsuri în acest sens http://europa.eu/newsroom/index_en.htm .

Iniţiativa cetăţenească europeană oferă c etăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene posibilitatea de a participa direct la elaborarea politicilor UE, cerând Comisiei Europene să facă o propunere legislativă.

O iniţiativă cetăţenească europeană este o invitaţie adresată Comisiei Europene de a propune legislaţie pe probleme în care UE are competenţa de a legifera. O iniţiativă cetăţenească trebuie să fie susţinută de cel puţin un milion de cetăţeni ai UE, provenind din cel puţin 7 state membre din cele 27. În fiecare din aceste 7 state membre este nevoie de un număr minim de semnatari. Normele şi procedurile care reglementează iniţiativa cetăţenească sunt prezentate în regulamentul nr 211/2011 al UE, adoptat de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în 16 februarie 2011 ( http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:065:0001:0022:RO:PDF ).

Mai multe informații despre iniţiativa cetăţenească europeană sunt disponibile pe pagina: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=ro .

Contact: info@europapentrucetateni.eu, www.europapentrucetateni.eu

(sursa: Punctul Europa pentru cetățeni Bucuresti)