RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Maine ia startul evenimentul dedicat zilei Europei

Sărbătorirea zilei Europei ia startul mâine, la ora 9, în organizarea Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest si a partenerilor Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni. Evenimentul are loc în centrul oraşului Cluj-Napoca, pe aleea pietonală Matei Corvin.

Este pentru al cincelea an consecutiv în care Centrul ED organizează acest eveniment cu semnificaţii deosebit de importante pentru întreaga comunitate europeană.
Unele dintre cele mai relevante instituţii şi organizaţii pentru domeniul afacerilor europene din Cluj se vor prezenta, şi în 2012, în faţa publicului larg, la standurile de informare open air. Nu mai puţin de 14 participanţi – Prefectura Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, UBB Radio Online, Centrul de Documentare Europeană (Facultatea de Studii Europene, UBB), cinci dintre structurile care implementează programele cofinanţate din fondurile structurale 2007-2013 în Regiunea Transilvania de Nord (Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii şi Cooperaţie Cluj-Napoca, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Direcţia Generală Organism Intermediar POS CEE Axa 2 – CDI, Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu Cluj-Napoca, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic – OI POS DRU, Biroul Regional Nord-Vest, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) şi organizatorii ADR Nord-Vest, Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord şi Primăria municipiului Cluj-Napoca -, vor lua contact direct cu publicul, se vor prezenta pe ei şi proiectele lor şi vor distribui materiale de informare/promovare. În spiritul unităţii europene în diversitate, Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni va prezenta standuri cu produse tradiţionale specifice, cu vânzare.

Informaţii suplimentare:
De Ziua Europei, aducem omagiu părinților fondatori ai Uniunii Europene
Ce ştim despre cei care au muncit neobosit pentru a crea Europa de astăzi? O Europă care trăieşte în pace de peste 60 de ani. Fără îndoială au fost mulţi cei care s-au implicat în procesul de integrare europeană de-a lungul ultimelor decenii, bărbaţi şi femei deopotrivă, însă unsprezece dintre aceştia au jucat un rol-cheie şi au rămas în istorie drept „părinții fondatori” ai Uniunii Europene: Konrad Adenauer (Germania), Joseph Bech (Luxemburg), Johan Willem Beyen (Țările de Jos), Winston Churchill (Regatul Unit), Alcide de Gasperi (Italia), Walter Hallstein (Germania), Sicco Mansholt (Țările de Jos), Jean Monnet (Franţa), Robert Schuman (Franța), Paul-Henri Spaak (Belgia), Altiero Spinelli (Italia).
Comisia Europeană a pregătit o serie de fișe informative și videoclipuri care ilustrează rolul major pe care aceştia l-au jucat în istoria integrării europene. Pe lângă detalii despre cariera profesională și politică, experienţele de război sau convingerile proeuropene ale protagoniştilor, este conturat şi profilul fiecăruia, cu informaţii inedite. Cine ar fi bănuit, de exemplu, că unul dintre ei a fost câștigător al Premiului Nobel sau că un altul a participat la un turneu de Cupă Davis?

La data de 9 mai, de Ziua Europei, Comisia Europeană prezintă acest material pentru a le aduce un omagiu părinţilor fondatori, iar pe viitor intenţionează să adauge nume noi în galeria personalităţilor marcante din istoria Uniunii Europene.
http://europa.eu/about-eu/eu-history/index_en.htm  
Utilizatorii pot tipări fișele informative de pe acest site, disponibile în 22 de limbi, începând cu data de 9 mai 2012.