RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Uniunea Europeana la summitul G8 din Camp David (S.U.A.), 18-19 mai 2012: „Actionam impreuna”

Summitul G8 din acest an, desfășurat sub deviza „Acționăm împreună”, este prezidat de către președintele SUA, domnul Barack Obama, la Camp David, și are loc chiar înaintea summitului NATO de la Chicago din 20-21 mai, și cu o lună înainte de summitul G20 din Mexic. Uniunea Europeană este membru cu drepturi depline al G8 și este reprezentată de președintele Comisiei, domnul José Manuel Barroso, și de președintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy.

Uniunea Europeană vine la Camp David cu obiectivul de a contribui în mod activ la găsirea unor soluții comune la cele mai presante provocări globale actuale, de la economia mondială la securitate alimentară, de la energie și schimbări climatice la evoluțiile regionale și politice și la aspecte de securitate.

Președintele José Manuel Barroso a declarat: „Îmi exprim interesul pentru viitoarea reuniune G8 din Camp David. UE se va prezenta la G8 cu un mesaj clar: Europa este hotărâtă să își continue drumul, urmându-și strategia cuprinzătoare de ieșire din criză și de revenire la creștere economică. Ingredientele esențiale ale răspunsului nostru sunt cuprinse într-o abordare dublă: finanțe publice solide și măsuri de stimulare a creșterii economice. Aceasta este singura modalitate de a restabili încrederea. Vom aborda, de asemenea, subiecte precum schimbările climatice și energia, securitatea alimentară și subiecte internaționale de actualitate, cum ar fi Afganistanul și Primăvara arabă. UE ia măsuri decisive pentru a favoriza dezvoltarea durabilă, creșterea rezilienței agricole și reducerea sărăciei, promovarea valorilor democratice și a statului de drept, precum și sporirea stabilității internaționale. UE este gata să răspundă la provocările globale cu responsabilitate și solidaritate, în cadrul G8 și într-un cadru mai larg”.

După cum a declarat președintele Van Rompuy, „acest summit G8 are loc într-un moment de schimbări economice și politice majore la nivel mondial. Activitatea intensă de pregătire efectuată de președinția S.U.A. ne va permite să ne concentrăm în mod concret asupra celor mai presante subiecte globale. Economia, energia, securitatea alimentară, aspectele legate de afacerile externe și de securitate vor fi în centrul deliberărilor din Camp David. UE este angajată pe deplin în procesul G8 și este gata să contribuie la toate temele de pe agendă, în special pentru a sprijini creșterea și crearea de locuri de muncă în economiile noastre.”

Începând cu economia mondială, președintele Comisiei Europene, domnul Barroso, și președintele Consiliului European, domnul Van Rompuy, vor explica, de asemenea, situația actuală a răspunsului UE la criza economică.

În privința schimburilor comerciale, președintele Barroso și președintele Van Rompuy vor sublinia importanța acestora ca sursă-cheie de creștere economică și vor susține nevoia consolidării sistemului multilateral, a continuării luptei împotriva măsurilor protecționiste și a protejării investițiilor.

UE s-a constituit un pionier al acțiunii globale împotriva schimbărilor climatice și își va menține această poziție. Președinții vor sublinia nevoia unor acțiuni ferme și urgente, în cadrul ONU, de reducere a emisiilor de CO2 și a altor emisii de gaze cu efect de seră pentru a reuși să îndeplinim obiectivele convenite la nivel internațional și pentru a realiza progrese în aplicarea Platformei Durban.

În cea ce privește securitatea alimentară, UE își exprimă speranța că acest summit va continua progresele anterioare, în special inițiativa l'Aquila privind securitatea alimentară din 2010, la care UE a avut cea mai mare contribuție – aproape 4 miliarde USD din totalul de 22 de miliarde USD. Uniunea a îndeplinit și chiar a depășit acest angajament în numai 2 ani. Mai mult, mecanismul UE privind produsele alimentare, anunțat de UE la summitul G8 din Japonia, în 2008, a ajutat la aprovizionarea cu alimente a unui număr de peste 50 de milioane de persoane din 50 de țări din întreaga lume, prin intermediul a peste 200 de proiecte. Fără a pierde din vedere pe cei care au încă nevoie de sprijinul nostru imediat, comunitatea internațională ar trebui să își direcționeze eforturile către crearea unor sisteme agricole mai reziliente, ca parte a răspunsului nostru pe termen lung la foametea mondială, inclusiv prin investiții mai importante, dar responsabile, ale sectorului privat în agricultură.

Președintele Van Rompuy și președintele Barroso vor sprijini în mod activ prioritatea pe care summitul G8 o acordă evoluțiilor regionale și politice și aspectelor legate de securitate, în special tranziției economice din Afganistan după 2014 și Parteneriatului de la Deauville, lansat la summitul G8 din 2011.

Persoane de contact:
Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)
Jens Mester (+32 2 296 39 73)

Pagini Utile:
■ Pagina de internet a președintelui Barroso dedicată summitului G8:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/g20/index_en.htm  
■ Pagina de internet a președintelui Van Rompuy dedicată summitului G8:
http://www.european-council.europa.eu/the-president/summits-with-third-countries?lang=en&summit=201205180  
■ Pagina de internet a Departamentului de Stat al S.U.A. dedicată summitului G8:
http://www.state.gov/e/eb/ecosum/2012g8/index.htm  
■ Twitter: http://www.twitter.com/euHvr și http://www.twitter.com/EC_live  
■ Materiale video: http://tvnewsroom.consilium.europa.eu/ și http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm