RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Noul portal pentru transparenta

Pe 7 iunie a avut loc lansarea unui nou portal internet pentru transparență, grație căruia procesele decizionale ale Comisiei vor deveni mai deschise și mai accesibile cetățenilor, ca niciodată. Portalul servește drept fereastră către gama largă de instrumente dezvoltate în ultimii ani, pentru a facilita monitorizarea de către public și pentru a îmbunătăți capacitatea cetățenilor de a-și exercita drepturile.

Acesta oferă acces rapid și direct la informații privind:
•legislația;
•evaluările impactului;
•grupurile de experți și comitetele consultative;
•consultările;
•reprezentarea intereselor și lobby-ul;
•accesul la documente;
•beneficiarii fondurilor UE.

Vicepreședintele Maroš Šefčovič, comisar pentru relații interinstituționale și administrație, a declarat: „Comisia a condus eforturile în direcția unei mai mari deschideri și transparențe ale procesului decizional în UE. Dar mai putem îmbunătăți în continuare lucrurile. I-am ascultat pe cei care utilizează numeroasele noastre instrumente de transparență și mulți se plâng de faptul că instrumentele sunt dispersate pe site-ul internet Europa și, uneori, sunt greu de găsit. Portalul pentru transparență regrupează toate aceste instrumente și multe alte informații, acordându-le locul central care li se cuvine.”

Pentru a asigura o utilizare cât mai ușoară a noului portal, au fost invitați să îl testeze utilizatori din diverse sectoare, inclusiv ONG-uri, media, reprezentanți ai grupurilor de interese și Parlamentul European.

Un purtător de cuvânt al Ombudsman-ului European, care, de asemenea, a testat noul site, a declarat: „…noul portal reprezintă, cu siguranță, o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește ușurința în utilizare, în comparație cu fosta pagină de internet pentru transparență. Acesta oferă o imagine de ansamblu clară și imediată a tuturor instrumentelor esențiale de asigurare a transparenței”.
Link-ul la portalul pentru transparență:
http://ec.europa.eu/transparency/index_ro.htm

Persoane de contact:
Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)
Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)