RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ziua mondiala a donatorului de sange – Toti donatorii de sange sunt eroi!

În Ziua mondială a donatorului de sânge, în consens cu motto-ul acestui an „Toți donatorii de sânge sunt eroi”, Comisia Europeană subliniază importanța rezervelor sigure de sânge și îi încurajează pe toți cetățenii europeni să intre în rândurile donatorilor voluntari responsabili. Astăzi, peste 500 de milioane de cetățeni UE depind de sângele donat de mai puțin de 15 milioane de donatori. Nu este suficient pentru a satisface necesarul tuturor europenilor care depind de sânge pentru a supraviețui unei situații de urgență sau care trăiesc cu boli cronice care necesită transfuzii regulate.

Comisarul Dalli a declarat: „Sângele înseamnă viață. Fiecare dintre noi poate avea nevoie de sânge pentru a se reface după o intervenție chirurgicală majoră sau după un accident grav. Pentru mulți europeni cu boli cronice precum hemofilia sau talasemia, sângele reprezintă o necesitate constantă. Sângele are o importanță deosebită. Iată de ce, astăzi, vreau să le mulțumesc tuturor donatorilor și să îi invit pe europeni să se arate solidari cu cei care au nevoie și să doneze sânge. Deveniți donatori, deveniți eroi.”

În ceea ce privește sângele, autoritățile naționale din domeniul asistenței medicale se confruntă în permanență cu două probleme esențiale: data de expirare a sângelui și rezervele de sânge insuficiente. Sângele nu poate fi păstrat la nesfârșit, ceea ce înseamnă că rezervele trebuie reîmprospătate cu regularitate. În plus, odată cu îmbătrânirea populației, cererea de sânge crește. Această tendință se corelează îndeaproape cu o prevalență mai ridicată a bolilor caracteristice vârstei înaintate, precum cancerul sau fracturile de șold, ale căror tratamente implică adesea intervenții chirurgicale și un necesar tot mai mare de rezerve de sânge.

Legislația UE contribuie la asigurarea siguranței și calității donărilor de sânge, atât pentru donatori, cât și pentru primitori. Ea stabilește criterii de eligibilitate și îi ajută pe donatori să ia decizii responsabile în legătură cu momentul adecvat pentru donarea de sânge. Aceeași legislație prevede testarea întregii cantități de sânge donat în UE și impune cerințe de calitate cu privire la manipularea de către profesioniști a sângelui colectat sau donat.

Informații suplimentare:
Legislația UE cu privire la sânge: http://ec.europa.eu/health/blood_tissues_organs/key_documents/index_en.htm   

Persoane de contact :
Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)
Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)