RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Agenda digitala: de la 1 iulie, adio prețuri piperate pentru serviciile de internet mobil

De la 1 iulie 2012, utilizarea internetului mobil în timpul deplasărilor în alte țări membre ale UE pentru a consulta hărți, pentru a viziona filme și poze și pentru a accesa emailul sau rețelele de socializare va fi mult mai ieftină. Pentru prima dată, printr-un nou regulament al UE, se stabilește un plafon tarifar pentru roamingul de date (descărcarea de date de pe internet utilizând o conexiune mobilă).

Reglementarea serviciilor de roaming de date se va traduce, pentru un om de afaceri tipic care călătorește în UE, prin economii de peste 1 000 EUR pe an. O familie care își petrece concediul anual într-o altă țară din UE se poate aștepta la economii de cel puțin 200 EUR (în anexa II se găsesc informații complete privind aceste studii de caz legate de traficul de date în roaming). Noile reguli vor determina și reducerea plafoanelor tarifare pentru apeluri vocale și mesaje-text.
În ansamblu, ameliorarea regulamentului UE privind roaming-ul - luând în calcul apelurile, mesajele-text și datele - va aduce consumatorilor economii de 75 % pentru o gamă de servicii de telefonie mobilă în roaming, comparativ cu prețurile din anul 2007. Anul acesta, europenii vor cheltui aproximativ 5 miliarde EUR pentru serviciile de roaming, ceea ce reprezintă o economie de aproximativ 15 miliarde EUR în comparație cu prețurile anterioare intrării în vigoare, în 2007, a primului regulament al UE privind serviciile de roaming.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat în legătură cu acest subiect: „Fixarea unor plafoane tarifare pentru serviciile de date ne permite să beneficiem de roaming pentru generația telefoanelor inteligente. Astfel se va pune capăt o dată pentru totdeauna prețurilor exorbitante practicate în UE pentru serviciile de roaming. Sunt încântată de faptul că, an după an, Uniunea Europeană face ca banii să se întoarcă înapoi în buzunarele cetățenilor”.

Noile tarife maxime pe care le vor plăti utilizatorii începând cu 1 iulie 2012 sunt următoarele:
•29 de cenți pe minut la efectuarea unui apel, plus TVA
•8 cenți pe minut la primirea unui apel, plus TVA
•9 cenți pentru a trimite un SMS, plus TVA
•70 de cenți pe megabyte (MB) pentru trafic de date sau pentru a naviga pe internet în timpul unei călătorii în străinătate (tarif perceput pe kilobyte utilizat), plus TVA.

În iulie 2009, tarifele aplicate de mulți operatori pentru descărcarea de date depășeau 4 EUR pe megabyte; acum, aceste tarife se vor reduce de aproximativ șase ori. Până în 2014, pe măsură ce tarifele continuă să se reducă, costul maxim pentru descărcarea de date nu va depăși 20 de cenți/MB, plus TVA, o economie de 90 % față de multe dintre tarifele practicate în prezent.

Operatorii au libertatea de a oferi tarife mai scăzute. Plafoanele tarifare reprezintă un nivel maxim, acționând ca o măsură de protecție, iar concurența ar trebui să impulsioneze reducerea acestora.

De asemenea, începând de la 1 iulie 2012, pentru a evita „șocurile” produse de facturile pentru serviciile de date, persoanele care călătoresc în afara granițelor UE vor primi avertizări prin intermediul unor mesaje-text, emailuri sau ferestre pop-up în cazul în care costul datelor descărcate se apropie de 50 EUR sau dacă s-a depășit nivelul stabilit în prealabil. În momentul respectiv, consumatorii vor trebui să confirme că sunt de acord să depășească acest nivel înainte de a putea continua traficul de date în roaming. În acest fel, se extinde sistemul de alertă aplicat în prezent în interiorul UE.

Măsurile care intră în vigoare la 1 iulie sunt primele dintr-o serie de reduceri treptate ale plafoanelor tarifare, care vor conduce în cele din urmă la introducerea pe piață a unui nou sistem bazat pe posibilitatea de a alege, pe concurență și pe oferte foarte avantajoase pentru serviciile de date în roaming. Consumatorii vor putea astfel să aleagă un contract de roaming separat înainte de a pleca în călătorie sau un anumit operator în țara de destinație, la fel cum procedează pentru a alege o rețea Wi-Fi. Această opțiune va fi posibilă de la 1 iulie 2014.

Context:
UE a introdus pentru prima dată plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007 (IP/07/870), cu scopul de a se asigura că abonații rețelelor de telefonie mobilă plătesc tarife în roaming similare în întreaga Uniune. În iulie 2009, s-au adoptat norme revizuite pe baza cărora s-a produs o nouă reducere eșalonată a tarifelor pentru serviciile de roaming, astfel încât, până în iulie 2011, tarifele maxime pentru serviciile de roaming au ajuns la 35 de cenți pe minut pentru apelurile efectuate și la 11 cenți pe minut pentru apelurile primite în străinătate (a se vedea IP/09/1064 și MEMO/09/309). Reglementările referitoare la roaming din 2009 se aplică până la sfârșitul lunii iunie 2012.

Pentru informații suplimentare
Site-ul internet dedicat roamingului al Comisiei Europene:
Site-ul web dedicat Agendei digitale
Site-ul web
al comisarului Neelie Kroes
Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter.

Persoane de contact :
Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @ECspokesRyan  
Linda Cain (+32 2 299 90 19)