RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Săptămâna pieței unice: a început numărătoarea inversă

Anul 2012 marchează cea de-a douăzecea aniversare a pieței unice europene, care a fost creată oficial la 1 ianuarie 1993. Această aniversare este o ocazie ideală de a reflecta asupra realizărilor pieței unice începând de la crearea sa și asupra provocărilor rămase pentru a valorifica potențialul acesteia de a genera o nouă creștere.

În cadrul celei de-a 20-a aniversări, vor fi organizate diverse activități în toate statele membre, în special în cursul Săptămânii pieței unice pentru o nouă creștere, între 15 și 20 octombrie 2012. Aceste activități se vor concentra asupra a trei obiective:
•rememorarea realizărilor pieței unice din cursul acestor 20 de ani;
•prezentarea și discutarea unor noi inițiative de stimulare a creșterii în cadrul pieței unice;
•mobilizarea tinerilor adulți pentru a-și exprima opiniile și așteptările legate de piața unică.

În data de 15 octombrie va fi organizat la Bruxelles, la Parlamentul European, un eveniment interactiv central. Acesta va consta într-un ansamblu de dezbateri, prezentări video, mese rotunde, quiz-uri cu publicul, la care se adaugă ceremonia de decernare a premiilor pentru concursul „Generația 1992” (a se vedea detaliile mai jos), toate având obiectivul de a găsi idei noi pentru politicile viitoare. Evenimentul se va concentra în principal asupra tinerilor de 20 de ani, care s-au născut în anul creării pieței unice și nu își pot aminti cum arăta Europa înainte de această dată. Un scurtmetraj pe această temă poate fi vizionat aici
În zilele și săptămânile de după data de 15 octombrie, în statele membre ale UE vor fi organizate numeroase evenimente naționale. Scopul lor este de a aduce împreună cetățeni, întreprinderi și organizații publice pentru a examina și a discuta situația pieței unice în context național.

Înainte de lansarea Săptămânii pieței unice, la începutul lunii octombrie, Comisia va adopta un pachet de măsuri pentru consolidarea și aprofundarea pieței unice, denumit „Actul privind piața unică 2”, în completarea pachetului inițial de măsuri privind piața unică adoptate anul trecut (a se vedeaIP/11/469).

Pentru a pregăti Săptămâna pieței unice, Comisia a publicat astăzi o broșură intitulată „20 de ani de piața unică europeană - împreună pentru o nouă creștere”, pentru a difuza informații cu privire la oportunitățile și beneficiile pe care le oferă piața unică cetățenilor și întreprinderilor europene. Această broșură poate fi comandată la Comisie sau descărcată de pe site-ul Europa la următoarea adresă:
http://ec.europa.eu/internal_market/publications/docs/20years/achievements-web_en.pdf  

Mai multe informații:
Site-ul internet dedicat Săptămânii pieței unice oferă mai multe informații despre evenimentele organizate în Bruxelles sau în alte părți și conține un link prin care se pot face înscrieri pentru evenimentul central care va avea loc la Bruxelles în data de 15 octombrie: http://www.singlemarket20.eu  

Concursul „Generația 1992”
În aprilie 2012 a fost lansat un concurs de creație cu scopul de a reuni opiniile, experiențele, ideile și așteptările tinerilor europeni de astăzi în legătură cu piața unică, tinerii adulți născuți în 1992 având posibilitatea de a-și exprima punctele de vedere asupra pieței unice (IP/12/358). Campania va mobiliza tinerii adulți pentru a crea o nouă modalitate de a privi piața unică și va stimula dezbaterile. Cei 20 de câștigători vor fi invitați să ia parte la Săptămâna pieței unice în octombrie și își vor prezenta contribuțiile câștigătoare la ceremonia de decernare a premiilor din data de 15 octombrie.

Concursul este deschis până la data de 9 septembrie. Contribuțiile pot fi transmise prin intermediul site-ului internet al concursului: www.generation1992.eu  

Persoane de contact:
Stefaan De Rynck (+32 2 296 34 21)
Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)
Audrey Augier (+32 2 297 16 07)