RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Elevii si bunicii sunt invitati la concursul "Anul European al Imbatranirii Active si Solidaritatii intre Generatii 2012"

Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord si Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj invită toate şcolile din judeţul Cluj la o întâlnire între generaţii! Concret, invităm elevii de cls VIII-X să participe la un concurs de materiale jurnalistice şi la o dezbatere cu premii – ambele pe tema Anului European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii 2012.

Elevii trebuie să realizeze materiale jurnalistice în care actorii să fie chiar bunicii lor (sau alte persoane în vârstă din anturaj) şi să le trimită la Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord, europedirect@nord-vest.ro  , până pe 15 octombrie 2012.

Apoi, un juriu format din experţi în comunicare va decide care sunt cele mai bune materiale jurnalistice şi îi va invita pe autorii acestora, împreună cu bunicii-actori, profesorii lor coordonatori şi colegi de clasa sustinatori, la dezbatere.

Acolo, fiecare elev îşi va prezenta materialul jurnalistic realizat, vom dezbate împreună şi vom decide care sunt cele mai inovative trei idei referitoare la îmbătrânirea activă şi solidaritatea între generaţii. Dezbaterea va avea loc la Liceul „Bathory Istvan”, str. Mihail Kogalniceanu nr. 2, Cluj-Napoca, în data de 17 octombrie, incepand cu ora 14.

Autorii celor trei materiale jurnalistice declarate câştigătoare vor fi recompensaţi cu premii. În plus, materialele jurnalistice câştigătoare vor fi publicate în revista regiunii Transilvania de Nord, „InfoREGIO”.

Cum poti sa participi la concurs:
• Elevii care pot să participe trebuie să fie în clasele VIII-X.
• Materialele jurnalistice pot să fie: scurte interviuri, materiale audio-video sau colaje de fotografii care să ilustreze o poveste cu seniorii din familiile lor sau chiar cu vecinii sau prietenii de vârstă înaintată.
• Nu există o limită în ceea ce priveşte numărul de cuvinte scrise, minutele de înregistrare sau numărul de fotografii realizate.
• Elevii trebuie să fie capabili să îşi prezinte munca realizată şi principalele idei, fie vorbind liber despre materialul realizat, fie susţinându-l cu o prezentare tip slideshow, video, audio, etc.
• Nu se acceptă opere fictive. Elevii trebuie să relateze în baza unor dialoguri reale cu vârstnicii.
• Se încurajează combinarea tehnicilor folosite (text+foto, foto+audio, etc).
• Materialele realizate ar putea să răspundă la întrebări precum : Cum vrem să îmbătrânim? Cum putem să construim o societate mai bună pentru toate vârstele? Cum pot persoanele în vârstă să participe activ la viaţa societăţii? Cum se pot susţine reciproc vârstnicii şi tinerii? Cum putem să ne păstrăm sănătatea pe timp îndelungat? Cum se pot crea oportunităţi noi pentru angajaţii mai în vârstă? Trebuie adaptate locurile de muncă la nevoile oamenilor vârstnici? Ar trebui oamenii să înveţe pe tot parcursul vieţii lor, nu numai în şcoală/universitate? Cum ar putea fi promovat voluntariatul senior? Ar trebui sau nu să existe o vârstă fixă pentru pensionare? Cum ar trebui schimbat localitatea ta pentru a deveni mai prietenoasă pentru vârstnici? s.a.
• Materialele jurnalistice pot fi realizate pe hârtie (însoţite eventual de fotografii), înregistrate pe reportofon sau video.
• Acestea trebuie transmise la europedirect@nord-vest.ro  până pe 15 octombrie 2012.

Vă aşteptăm cu drag să participaţi şi să câştigaţi!

Informaţii suplimentare:
Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prin centrul său de informare, Europe Direct, a dedicat elevilor multe din activitatile sale. Astfel, aceştia au fost beneficiarii mai multor tabere, târguri, ateliere, dintre care cele mai recente: tabăra antreprenorială din iunie 2010, de la Şuior (Maramureş), tabăra media din iunie 2011, de la Leghia (Cluj), târgul Antreprenor Junior din octombrie 2011, de la Bistriţa, atelierul de voluntariat din decembrie 2011, de la Baia Mare, clubul „Ora de Europa” din februarie 2012, „Tabăra de creaţie”, Rădaia, Cluj, 1-5 iulie 2012. De asemenea, este de menţionat parteneriatul cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România pentru derularea programelor „Leader european” si "Europa, Casa noastra" în şcolile din Cluj.