RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Campania „Europa, casa noastră” a ajuns şi la Cluj

Elevii de la şcoala din comuna Baciu şi liceenii de la „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca au aflat mai multe despre Uniunea Europeană şi campania „Europa, casa noastră”, de la echipa Chelgate, contractorul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, şi echipa Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord.

Campania iniţiată de Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România, "Europa, casa noastră" a ajuns joi, 4 octombrie, la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Baciu, judeţul Cluj. Aici, reprezentanţii RCE şi cei ai centrului Europe Direct au discutat cu elevii despre Uniunea Europeană, cetăţenia europeană, multilingvism, simbolurile UE şi i-au implicat pe aceştia în câteva jocuri interactive care le-au stârnit creativitatea şi capacitatea de analiză şi argumentare. Elevii au identificat destul de uşor avantajele aderării României la Uniunea Europeană: fondurile europene, posibilitatea de a circula liber, posibilitatea de a studia în străinătate, progresul comunităţilor locale etc.

Campania a continuat cu o vizită a municipiului Cluj-Napoca, şi o prezentare a concursului de proiecte "Lider European" în faţa liceenilor de la Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai”. Tinerii de aici s-au dovedit implicaţi în foarte multe activităţi extraşcolare, interesaţi de problemele comunităţii lor şi pasionaţi de vorbitul în public şi debate. În timpul discuţiei despre arta de a vorbi în public şi leadership, liceenii au identificat care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă o persoană pentru a fi lider şi care sunt secretele unei prezentări bune în public.

Echipa Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord a prezentat, în cadrul ambelor întâlniri, activitatea centrului şi i-a încurajat pe elevi să apeleze la serviciile acestuia ori de câte ori vor avea nevoie de informaţii legate de Uniunea Europeană, activităţi extraşcolare, posibilităţi de studiu în statele membre sau, pur şi simplu, atunci când au gândit un proiect interesant şi au nevoie de sfaturi.

„Europa, casa noastră” este o campanie de informare şi comunicare anuală menită să transpună priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar. Campania îşi propune să informeze elevii şi profesorii cu privire la proiectul de integrare europeană (istoria, prezentul şi viitorul acestuia), priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene, dar şi informaţii care îi privesc direct (posibilitatea de a studia şi de a lucra în statele membre, implicarea în activităţi de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri). Campania este deschisă tuturor şcolilor (primare şi gimnaziale), precum şi liceelor din România. Mai multe detalii puteţi afla aici

Contact:
Lia Valendorfean, coordonator Centrul regional Europe Direct
tel: +40-264-599544, fax: +40-264-439222
e-mail: europedirect@nord-vest.ro , comunicare@nord-vest.ro  
www.nord-vest.ro , http://europedirect.nord-vest.ro/