RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Parlamentarii europeni au votat mandatul de negociere al PE asupra pachetului de reformă a Politicii Agricole Comune

La 13 martie 2013, în ședința plenară a Parlamentului European (PE), parlamentarii europeni au votat mandatul de negociere al PE asupra pachetului de reformă a Politicii Agricole Comune, propus de Comisia Europeană.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, a declarat:

"„Votul de astăzi al Parlamentului European reprezintă un important pas înainte în procesul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC). Cu aplicarea, în premieră pentru PAC, a co-deciziei, Parlamentul a reușit să furnizeze o poziție de negociere solidă, într-un termen foarte scurt. Imediat ce Consiliul de Miniștri își va defini o abordare comună, vom putea demara faza finală a negocierilor pentru o Politică Agricolă Comună mai echitabilă, mai verde, mai reactivă la semnalele pieței și mai deschisă față de diversitatea modelelor de agricultură din diferite zone ale Europei – așa cum și-au dorit-o cetățenii europeni care s-au exprimat în cadrul dezbaterii publice lansate acum 3 ani de Comisia Europeană.
Parlamentul European și-a însușit principiile generale ale propunerii legislative făcute de Comisie, în special în legătură cu plafonarea plăților directe, înverzirea a 30% din plățile directe și condiționarea lor de folosirea unor practici agricole durabile, sau o politică de dezvoltare rurală mai adaptată diversității provocărilor pe plan local. Mă bucur că, pe mai multe subiecte, precum evitarea finanțării duble sau asigurarea transparenței plăților PAC, poziția Parlamentului este apropiată de cea a Comisiei.
Îndată ce Consiliul de Miniștri își va defini mandatul de negociere vom putea lansa dialogurile tripartite Consiliu-Parlament-Comisie, pentru a ajunge până la începutul verii la o decizie finală, sper, echilibrată și ambițioasă. Este vorba, în particular, de o repartiție mai echitabilă a sprijinului financiar acordat prin PAC. Pe lângă o convergență reală între statele membre, între regiuni și între agricultori, trebuie găsit un răspuns european și la problema instalării tinerilor agricultori. De altfel, mă bucur că în această problemă, Parlamentul sprijină propunerile Comisiei.
Trebuie totodată să clarificăm definirea practicilor agricole durabile, legate de „înverzire”, în special noțiunea de echivalare, astfel încât acest instrument să fie în același timp consistent, simplu, eficace și transparent. De aceea, va trebui să integreze un mecanism credibil de sancțiuni.
De asemenea, trebuie create instrumente reactive de gestionare a piețelor, adaptate la diversitatea sectoarelor și teritoriilor, cu o implicare și o responsabilizare crescută a producătorilor și a organizațiilor lor. Este vorba în primul rând de consolidarea poziției agricultorilor în cadrul lanțului alimentar și a capacităților de a face față crizelor”.

(sursa: Comisia Europeana, DG Agriculture and Rural Development)