RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Piața crescândă a drogurilor ilegale din UE demonstrează impactul crizei

Potrivit unui studiu publicat astăzi de Comisia Europeană, se preconizează un impact major al crizei economice asupra pieței drogurilor, de exemplu printr-o creștere a cererii de droguri ilegale. Studiul publicat astăzi cuprinde estimări potrivit cărora, pentru a câștiga bani, din ce în ce mai mulți tineri vor vinde sau chiar produce stupefiante, în special canabis cultivat la domiciliu. În același timp, se prevede că criza economică va conduce la reduceri în bugetele alocate politicii în materie de droguri, în special pentru tratament și pentru măsurile de reducere a efectelor negative.

„Studiul publicat astăzi este un semnal de alarmă pentru Europa: pentru a reduce oferta de droguri și a pune capăt traficului, trebuie să micșorăm numărul consumatorilor de droguri, prin acțiuni de prevenire, dar și prin tratament”, a afirmat dna Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție. „Oferta este pe măsura cererii, iar numărul tot mai mare de consumatori de droguri face ca piața drogurilor ilegale să fie în creștere. Acesta este motivul pentru care, în cursul acestui an, intenționez să propun consolidarea legislației privind noile substanțe psihoactive și traficul de droguri ilegale. Trebuie să acționăm la nivelul UE și să ne protejăm copiii.”

Potrivit informațiilor furnizate de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie, noile substanțe psihoactive reprezintă o problemă din ce în mai serioasă. În total, în 2011 au fost notificate oficial pentru prima dată 49 de noi substanțe psihoactive, prin intermediul sistemului UE de avertizare timpurie. Acesta este cel mai mare număr de substanțe semnalat vreodată în cursul unui singur an, față de 41 de substanțe semnalate în 2010 și 24 în 2009. Iar datele preliminare pentru 2012 nu arată niciun semn de diminuare a acestei cifre, fiind deja detectate peste 50 de astfel de substanțe.

În timp ce consumul de „droguri tradiționale”, cum ar fi cocaina, heroina și ecstasy este în general stabil, noile droguri aprovizionează piața drogurilor ilegale, întrucât comercianții profită de substanțele chimice nereglementate la nivel internațional. Aceste droguri sunt tot mai frecvent disponibile pe internet și s-au răspândit rapid în multe state membre, care se confruntă cu dificultăți în a preveni vânzarea lor.

Pe piață continuă să apară o serie de droguri noi. În ultimii doi ani, în fiecare săptămână a apărut câte o nouă substanță. Statele membre nu pot opri răspândirea drogurilor numai prin propriile forțe: rezultatul măsurilor adoptate la nivel național ar fi doar acela de a-i obliga pe infractori să transfere producția de droguri în țările vecine sau să își reorienteze rutele de trafic.

În ianuarie, Comisia a propus interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a drogului „4-MA”, similar amfetaminei (a se vedea IP/13/75), după ce în 2010 a reușit să interzică mefedrona, un drog similar cu ecstasy (a se vedea MEMO/10/646). La 25 octombrie 2011, Comisia Europeană a anunțat o revizuire generală a normelor UE de combatere a drogurilor ilegale, în special a noilor substanțe psihoactive care imită efectele unor droguri periculoase, cum ar fi ecstasy sau cocaina, și care constituie o problemă din ce în ce mai gravă (IP/11/1236). Este așteptată o propunere legislativă în cursul anului 2013.

De asemenea, studiul publicat astăzi oferă informații privind impactul politicilor care vizează consumul de droguri sau oferta de droguri, precum și privind operațiunile de pe piața drogurilor ilegale din UE, arătând că internetul este din ce în ce mai important pentru distribuția de droguri. De asemenea, studiul cuprinde o analiză detaliată a amplorii pieței pentru anumite droguri ilegale și evaluează profiturile generate de acestea. Potrivit studiului, amploarea pieței europene a canabisului, drogul cel mai utilizat de europeni, este estimată între 7 și 10 miliarde EUR în 2010. Consumatorii intensivi reprezintă un mic procent din consumatorii de canabis (între 5 % și 25 %, în funcție de țară), fiind însă responsabili pentru cea mai mare parte (între 55 % și 77 %) din cantitatea totală de canabis consumată anual. Studiul confirmă, de asemenea, că aplicarea unor legi împotriva producției și distribuției de canabis determină o creștere spectaculoasă a prețului acestui drog. Acest lucru se explică prin faptul că producătorii și traficanții au nevoie de o compensație pentru riscurile de a fi arestați, deținuți, de a li se sechestra bunurile și de a suporta vătămări grave, precum și pentru costurile asociate necesității de a opera sub acoperire.

Context:
Acest studiu este o continuare a unui studiu anterior al Comisiei Europene, care a prezentat o analiză a evoluției piețelor drogurilor ilegale la nivel mondial, a problemelor cauzate de droguri și a răspunsurilor strategice în materie de droguri în perioada 1998­2007.
Lucrarea a fost comandată de Institutul Trimbos și de RAND Europe și a fost finanțată în cadrul programului „Prevenirea și combaterea infracționalității” (ISEC). ISEC dispune de un buget de aproximativ 600 de milioane EUR pentru perioada 2007–2013 și contribuie la securitatea cetățenilor prin proiecte de prevenire și combatere a criminalității.
Politica în materie de droguri este în mare măsură responsabilitatea autorităților naționale din UE, care sunt cel mai bine plasate pentru a adopta măsurile cele mai adecvate în funcție de cultura și condițiile socioeconomice locale. Însă, de unele singure, țările UE nu reușesc să răspundă în mod eficace problemei reprezentate de droguri. Astfel, Comisia ocupă un loc central în coordonarea măsurilor de reducere a consumului de droguri ilegale și în combaterea traficului de droguri.
Răspunsul UE în problema drogurilor este definit în Strategia UE în materie de droguri (2005-2012), (2013-2020) și în Planul de acțiune al UE în materie de droguri pentru perioada 2009­2012.

Informații suplimentare:
Raport: „Further insights into aspects of the EU illicit drugs market” (Clarificarea unor aspecte ale pieței drogurilor ilegale din UE):
http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs/document/index_en.htm
Comisia Europeană - Politica de combatere a drogurilor:
http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs/index_ro.htm
Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm
O puteți urmări pe dna vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU  

Persoane de contact:
Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)
Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)