RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Comisia invită cercetătorii să depună candidaturi pentru burse în valoare totală de 227 milioane EUR

Comisia Europeană invită la depunerea de candidaturi pentru tranșa finală de burse Marie Curie alocate în cadrul celui de-al șaptelea Program-cadru pentru cercetare (FP7, 2007‑2013).

Aproximativ 227 milioane EUR, cea mai mare sumă pusă la dispoziție vreodată prin intermediul fondului pentru acțiuni Marie Curie, vor fi acordate în acest an unui număr de aproximativ 1 000 de cercetători cu experiență. Procesul de depunere a candidaturilor se desfășoară până la 14 august 2013.

Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil cu Fondul Marie Curie, a declarat: „În vremuri de strictețe bugetară, cheltuielile publice trebuie să fie direcționate către politicile care generează cele mai mari beneficii pentru cetățeni și pentru economia europeană. Bursele noastre Marie Curie asigură un sprijin pentru excelență în cercetare în domenii precum asistența medicală, putând conduce la descoperiri care să transforme viețile a milioane de oameni. Beneficiarii recenți ai burselor Marie Curie au realizat activități de cercetare revoluționare care vizează combaterea hepatitei C și a malariei, de exemplu.”

Bursele individuale Marie Curie sprijină mobilitatea cercetătorilor în Europa și în afara acesteia — și, de asemenea, contribuie la atragerea celor mai buni cercetători străini pentru a lucra în UE. „Prestigiul acțiunilor Marie Curie și excelentul pachet pe care îl oferă m-au motivat să candidez. Am avut astfel posibilitatea să lucrez în Londra și să creez o vastă rețea de colaborări internaționale”, a comentat Armando Arias Esteban din Madrid, care a fost timp de doi ani bursier intraeuropean la Imperial College.

Bursele individuale vor continua să fie acordate în temeiul noilor acțiuni Marie Skłodowska-Curie, în cadrul programului Orizont 2020, care începe în 2014.
Pentru a vă depune candidatura, vă rugăm să vizitați
http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/funding

Context:
Ce sunt acțiunile Marie Curie?
Acțiunile Marie Curie promovează carierele în cercetare în Europa prin sisteme de finanțare gestionate de Agenția Executivă pentru Cercetare a Comisiei Europene. Bugetul acțiunilor Marie Curie pentru perioada 2007-2013 se ridică la 4,7 miliarde EUR. Aproape jumătate din finanțare (48 %) sprijină formarea doctorală pentru cercetători, un procent de 24 % fiind alocat burselor pentru cercetătorii care au acumulat peste patru ani de experiență după obținerea diplomei de master. Restul sprijină parteneriatele între industrie și mediul academic, granturile de integrare profesională (pentru cercetătorii care se întorc în UE), programele de schimburi și acțiunile specifice de sprijin precum Noaptea cercetătorilor din UE.

Începând din 2007, au fost acordate peste 4 000 de burse Marie Curie pentru cercetători care lucrează în 50 de țări și care reprezintă peste 90 de naționalități. Aproape 780 milioane EUR au fost alocate până în prezent pentru burse individuale, cu o valoare medie a burselor de 195 000 EUR. În mod normal, bursa acoperă salariul pe doi ani, o indemnizație de mobilitate, costurile de cercetare și cheltuielile de regie pentru instituția gazdă. Aproximativ 37 % dintre beneficiari sunt femei. Principalele destinații pentru bursierii Marie Curie sunt Regatul Unit, urmat de Statele Unite ale Americii, Franța, Germania și Elveția. În afară de acestea, 75 de alte țări găzduiesc bursieri Marie Curie.

Cum funcționează bursele individuale?
Cercetătorii individuali prezintă propuneri pentru finanțare în colaborare cu organizația-gazdă pe care au ales-o. Experți independenți selectează cercetătorii care vor beneficia de finanțare, pe baza următoarelor criterii: excelența cercetătorilor, abordarea inovatoare în materie de cercetare și de formare, precum și sprijinul oferit de organizația-gazdă și perspectivele de carieră ale cercetătorului.

Trei tipuri de burse individuale beneficiază de sprijin:
•Bursele intraeuropene (IEF) sprijină cercetătorii care intenționează să dobândească cunoștințe și noi competențe în altă țară din Europa.
•Bursele internaționale de plecare (IOF) oferă cercetătorilor posibilitatea de a dobândi noi cunoștințe într-o organizație de nivel înalt din afara Europei. Acordul de grant prevede faptul că cercetătorii trebuie să revină în Europa și să împărtășească aceste cunoștințe.
•Bursele internaționale de primire (IIF) permit cercetătorilor din afara Europei să beneficieze de formare într-o instituție europeană.

Ce se va întâmpla cu bursele individuale după 2014?
Bursele individuale vor fi menținute prin intermediul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie în cadrul programului Orizont 2020, cu opțiunea de a petrece o perioadă de timp într-o organizație de alt tip (de exemplu o companie). Detaliile programului se află încă în discuție la nivelul statelor membre și al Parlamentului European. Comisia Europeană preconizează că va publica primul apel nou la candidaturi pentru burse individuale până la sfârșitul anului 2013.

Pentru informații suplimentare:
Comisia Europeană: Educație și formare
Site-ul web al comisarului Androulla Vassiliou
Urmăriți activitatea comisarului Androulla Vassiliou pe Tweeter @VassiliouEU
Acțiunile Marie Curie și PC7
O Uniune a inovării și strategia Europa 2020
Agenția Executivă pentru Cercetare

Contact:
Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott
Dina Avraam (+32 2 295 96 67)