RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Cercetatori europeni de azi si de mâine

„Noaptea cercetatorilor” le da oamenilor de stiinta ocazia de a explica ce se întâmpla în spatele usilor închise ale laboratoarelor.
V-ati întrebat vreodata cum se fabrica berea? Ati fi curiosi sa vedeti cum arata interiorul unui reactor nuclear? Aceste mistere si multe altele se vor elucida la data de 26 septembrie când oameni de stiinta din toata Europa vor iesi la rampa cu ocazia celei de-a patra editii a „Noptii cercetatorilor europeni” .
Anul acesta, 200 de orase din 27 de tari marcheaza evenimentul, oferind publicului interesat posibilitatea de a vizita laboratoare, muzee, universitati si centre de cercetare.
La Linz, în Austria , cercetatorii vor explica în ce masura tehnologia poate îmbunatati viata de zi cu zi a persoanelor cu dizabilitati si vor demonstra cum reactioneaza oamenii la simboluri ale statutului social si la diverse tipuri de comportament uman. La Milano, în Italia , cercetatorii vor ilustra importanta matematicii în fotbal si vor arata cum se poate regenera organismul, în vreme ce oamenii de stiinta din Plzen, Republica Ceha , îi vor învata pe vizitatori sa faca bere si sa scufunde Titanicul.
Viitorii oameni de stiinta ai Europei au fost deja recompensati pentru realizarile lor cu ocazia concursului pentru tinerii cercetatori . Un juriu de specialitate a evaluat 87 de proiecte propuse de tineri cu vârste între 14 si 21 de ani, provenind din 39 de tari. Cele mai importante premii au fost obtinute de trei studenti – din Polonia, Slovacia si Regatul Unit – pentru proiectele lor din fizica si geologie. Fiecare dintre ei a fost recompensat cu 7 000 de euro.
De exemplu, câstigatorul slovac Martin Tkác a demonstrat în cercetarea sa cum poate principiul gravitatiei sa împiedice rasturnarea trenurilor de marfa care transporta încarcaturi grele.

Mai multe detalii gasiti la: http://ec.europa.eu/news/science/080926_1_ro.htm