RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Regizorul danez Thomas Vinterberg va primi premiul MEDIA la Festivalul de film de la Cannes

Apreciatul regizor de film danez Thomas Vinterberg este câștigătorul din 2013 al premiului MEDIA al Uniunii Europene. Premiul se decernează pentru cel mai bun proiect cinematografic nou care are potențialul de a avea succes la public, eligibil pentru finanțare în cadrul programului MEDIA al UE, destinat cinematografiei.

Premiul îi va fi înmânat regizorului danez de către Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, cu ocazia Festivalului de film de la Cannes, duminică, 19 mai, ziua în care Thomas Vinterberg împlinește 44 de ani. Vinterberg împarte premiul cu co-scenaristul Tobias Lindholm și cu producătorul Sisse Graum (Zentropa) pentru noul lor film Kollektivet (Comuna), care spune povestea unei comune daneze din anii 1970 și care va intra în producție anul viitor. Ceremonia de decernare, deschisă presei, va avea loc la Palais des festivals (Café des Palmes), la ora 11.30.

„Dezvoltarea este o etapă vitală și o parte extrem de creativă a procesului de realizare a unui film. Este extraordinar că există o instituție ca programul MEDIA al Uniunii Europene care recunoaște și sprijină producția de film în etapa cea mai delicată”, a declarat Thomas Vinterberg.

„Acest premiu, pe deplin meritat, recompensează unul dintre cele mai mari talente regizorale ale Europei. Filmele lui Thomas sunt ieșite din comun: te pun mereu pe gânduri, poveștile sunt minunat spuse, iar interpretarea este excelentă. Nu-i este frică să-și asume riscuri și, după succesul mondial din 2012 al capodoperei sale „Jagten”, așteptăm cu nerăbdare să descoperim noul său film. Sunt, de asemenea, încântată de faptul că proiectul cinematografic care a câștigat premiul MEDIA inaugural din 2012, Le Passé, realizat de Asghar Farhadi, a fost selecționat pentru competiția oficială de anul acesta de la Cannes”, a comentat comisarul Androulla Vassiliou.

Context:
Thomas Vinterberg, care este președintele juriului de la secțiunea „Un Certain Regard” din cadrul festivalului de anul acesta, s-a afirmat la nivel internațional în 1998 cu filmul Festen (Sărbătoarea), care a câștigat o multitudine de premii, inclusiv Premiul special al juriului de la Cannes. Filmul a fost difuzat fără ca regizorul să fie menționat pe generic, conform principiilor mișcării avangardiste „Dogma 95”, fondată de Thomas Vinterberg și de alți trei cineaști - Lars von Trier, Kristian Levring, și Søren Kragh-Jacobsen. Succesul filmului Festen a fost urmat de The Third Lie (2000), It's All About Love (2003), Dear Wendy (2004), When a Man Comes Home (2007) și Submarino (2010). Cel mai recent film al său, Jagten, care a beneficiat de finanțare în valoare de 100 000 de euro prin programul MEDIA pentru dezvoltare și distribuție, a avut un succes fulminant, iar Mads Mikkelsen a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la ediția de anul trecut a festivalului de la Cannes.

Premiul MEDIA al Uniunii Europene
Premiul MEDIA al Uniunii Europene se decernează pentru cel mai bun proiect cinematografic care are potențialul de a se bucura de succes în fața publicului, selecționat dintre proiectele prezentate în 2013 pentru finanțare în vederea dezvoltării în cadrul programului MEDIA. Proiectul câștigător poate fi un film de ficțiune, de animație sau un documentar, dar trebuie să fie difuzat în cinematografe. Costurile de dezvoltare, eligibile pentru finanțare în cadrul programului MEDIA, includ elaborarea scenariului, distribuirea actorilor principali, constituirea echipei de filmare și pregătirea planului de finanțare, marketingul inițial și producția pilot. Câștigătorul este selecționat de un comitet format din experți independenți și din reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură care administrează programul MEDIA.

Rendez-vous european la Cannes
Evenimentul Rendez-vous european de la Cannes va avea loc în 19-20 mai. Este vorba despre evenimentul principal organizat în legătură cu programul MEDIA, care constituie pentru comisarul Vassiliou ocazia de a se întâlni cu cineaști și cu factori de decizie politică. Comisarul va lua cuvântul în data de 20 mai, la orele 10, în cadrul unui seminar găzduit de Centre national du cinéma et de l'image animée (CNC) pe tema susținerii excepției culturale, care va fi urmat de o masă rotundă organizată de Comisia Europeană, unde se va discuta despre cinematografie și alte forme de artă (între orele 10.30 și 12).

Europa creativă – viitorul programului MEDIA
Anul 2014 marchează începutul unei noi ere pentru programul MEDIA, care devine parte a programului Europa creativă. Noul program va continua să susțină producția cinematografică, formarea și distribuția și va crea un nou fond de garantare a împrumuturilor care va facilita accesul la finanțare pentru sectoarele culturii și creației. Programul MEDIA îi ajută pe cineaști să se facă cunoscuți la nivel internațional și mărește competitivitatea industriei de film europene. Se preconizează ca programul Europa creativă să dispună de un buget de circa 1,3 miliarde de euro în perioada 2014-2020, în creștere cu aproape 9% în comparație cu programele actuale MEDIA și Cultura.

Pentru informații suplimentare:
Comisia Europeană: MEDIA
The Cannes International Film Festival
Site-ul comisarului Androulla Vassiliou
Urmăriți activitatea comisarului Androulla Vassiliou pe Twitter: @VassiliouEU

Contacte:
Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott
Dina Avraam (+32 2 295 96 67)
Pierre Laporte / Laurent Jourdren
+33 145 23 14 14 / +336 42 82 15 33 / +336 21 04 45 79
info@pierre-laporte.com ; Laurent@pierre-laporte.com