RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Politici climatice: sprijinirea regiunii Pacificului în lupta împotriva schimbărilor climatice

În perioada 3-5 septembrie, comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, doamna Connie Hedegaard, va reprezenta Uniunea Europeană la reuniunea anuală a Forumului insulelor din Pacific (PIF), care va avea loc în Majuro, Insulele Marshall. Reuniunea din acest an se axează pe acțiunile de răspuns ale țărilor din regiunea Pacificului la schimbările climatice. Doamna Hedegaard va vizita, de asemenea, Manilla, unde va purta discuții cu reprezentanți ai guvernului Republicii Filipine și ai Băncii Asiatice de Dezvoltare, la 6 septembrie.

Comisarul Hedegaard a declarat: „Mi-am propus să fac totul pentru ca Uniunea Europeană și țările din regiunea Pacificului să coopereze în vederea promovării agendei globale în materie de politici climatice. Țările din Regiunea Pacificului pot conta pe sprijinul și viziunea ambițioasă a Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice. Contăm pe sprijinul țărilor din regiunea Pacificului pentru a convinge celelalte țări cu economii importante să adere la viitorul regim climatic, preconizat să fie finalizat în 2015. Nu este timp de pierdut, dacă dorim să evităm ca devastatoarele dezastre naturale generate de climă să devină noua stare de fapt.”

Forumul Insulelor din Pacific (PIF)
Forumul insulelor din Pacific, înființat în 1971, este principala instituție politică și economică a regiunii Pacificului. Misiunea oficială a acestuia este de a contribui la consolidarea cooperării și a integrării regionale, acționând, de asemenea, ca organism interguvernamental. PIF cuprinde 16 state membre: 14 țări insulare din Pacific, plus Australia și Noua Zeelandă.
Tema reuniunii din acest an a Forumului insulelor din Pacific este „Concertarea acțiunilor de răspuns ale țărilor din regiunea Pacificului la schimbările climatice.”

În calitate de țară-gazdă, Republica Insulelor Marshall și-a propus lansarea, cu ocazia reuniunii, a „Declarației de la Majuro privind inițiativele în materie de schimbări climatice”, vizând impulsionarea activităților de combatere a schimbărilor climatice în această zonă”. Liderii din zona Pacificului au afirmat că schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare pentru regiune. Statele insulare din regiunea Pacificului, aflate la altitudine joasă, sunt deosebit de expuse riscului de creștere a nivelului mării ca urmare a schimbărilor climatice. În plus, în această primăvară Insulele Marshall a declarat stare de urgență în insulele nordice din cauza efectelor secetei, puse pe seama schimbărilor climatice.

Comisarul Hedegaard va participa atât la reuniunea oficială a PIF, cât și la reuniuni bilaterale cu liderii politici ai câtorva state insulare din regiunea Pacificului. Aceste reuniuni vor viza efectele schimbărilor climatice în regiune și progresele înregistrate în cadrul negocierilor internaționale în vederea finalizării, în 2015, a unui nou acord internațional privind schimbările climatice și a intensificării acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice până în 2020.

Republica Filipine
Republica Filipine este membru fondator al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). În cadrul negocierilor internaționale privind schimbările climatice, aceasta face parte din grupul de țări în curs de dezvoltare partenere.

Programul comisarului Hedegaard în Manila cuprinde reuniuni cu președintele Republicii Filipine, domnul Benigno Aquino, cu reprezentanți ai Comisiei pentru schimbări climatice a Republicii Filipine și cu membri ai organelor de conducere ale Băncii Asiatice de Dezvoltare. Doamna comisar va participa, de asemenea, la un prânz de lucru cu reprezentanți ai societății civile filipineze.

Republica Filipine este îndeosebi expusă unor fenomene meteorologice extreme mai grave și frecvente, Banca Mondială avertizând asupra faptului că schimbările climatice frânează dezvoltarea și reprezintă un obstacol în calea eradicării sărăciei la nivel mondial. Recentul său raport Păstrarea sub control a schimbărilor climatice în Filipine evidențiază faptul că Republica Filipine se situează pe locul trei în clasamentul celor mai vulnerabile state din lume în ceea ce privește fenomenele extreme și creșterea nivelului mării din cauza schimbările climatice.

Sprijinul UE pentru regiunea Pacificului
UE și statele sale membre sunt cel mai mare donator din lume și al doilea mare donator din regiunea Pacificului, după Australia. Fondurile alocate de UE cooperării pentru dezvoltare în favoarea țărilor din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP) și a țărilor și teritoriilor de peste mări (TTPM), gestionate de către Comisie, sunt estimate la 750 milioane EUR pentru perioada 2008-2013. Din ajutorul acordat de UE sunt finanțate programele bilaterale de asistență, precum și programele gestionate de organizații din regiunea Pacificului.

UE și regiunea Pacificului au o relație de cooperare durabilă și interese comune în ceea ce privește schimbările climatice, protecția oceanelor și alte probleme globale. Cooperarea în domeniul schimbărilor climatice ocupă un loc esențial în cadrul parteneriatului UE-Pacific. Având în vedere că UE și PIF au adoptat o declarație comună cu privire la schimbările climatice în 2008, cooperarea UE-Pacific în domeniul schimbărilor climatice s-a intensificat în mod semnificativ, atât pe plan politic, cât și din punct de vedere financiar. Parteneriatul reînnoit pentru dezvoltare UE-Pacific, stabilit anul trecut de Comisie și de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, reprezintă cadrul pentru dezvoltarea cooperării și coordonării acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice.

Pe lângă ajutorul pentru dezvoltare și pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice alocat inițial țărilor ACP pentru perioada 2008-2013, UE a pus la dispoziție un pachet financiar de 110 de milioane de euro pentru acțiuni suplimentare în domeniul schimbărilor climatice, angajat de către Comisie începând din 2008. Toate micile state insulare în curs de dezvoltare din Pacific beneficiază de sprijin financiar și tehnic în cadrul inițiativei UE „Alianța mondială împotriva schimbărilor climatice (GCCA)”, fie în mod direct, prin intermediul programelor naționale, fie în mod indirect, prin intermediul programelor regionale din Pacific.

Sprijinul UE pentru Asia
UE sprijină, prin diferite canale, acțiunile în domeniul schimbărilor climatice întreprinse de țările asiatice, inclusiv de Republica Filipine. Printre acestea se numără Facilitatea de investiții pentru Asia, gestionată de Comisia Europeană, în cadrul căreia se desfășoară deja proiecte ecologice în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, acestea urmând să se extindă în mod semnificativ în următorii șapte ani; contribuții la Banca Asiatică de Dezvoltare; acțiuni de sprijin pentru țările ASEAN, domeniu în care UE sa va baza pe experiența acumulată până în prezent în cadrul elaborării noului său program regional pentru perioada 2014-2020; și programul SWITCH-Asia pentru a sprijini producția și consumul durabile în regiune.

Informații suplimentare:
DG Politici climatice, în colaborare cu partenerii internaționali:
http://ec.europa.eu/clima/policies/international/index_en.htm
Connie Hedegaard, comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/hedegaard/index_en.htm
Connie Hedegaard pe Twitter:
https://twitter.com/CHedegaardEU

Persoane de contact:
Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)
Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)