RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Concurs inedit: elevii si studentii, provocati sa identifice citate „europene” din inaintasii regiunii

Centrul regional Europe Direct pentru Transilvania de Nord si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest provoaca elevii si studentii clujeni la un concurs inedit: identificarea de ganduri (citate) ale autorilor de ieri si de azi - filosofi, politicieni, istorici s.a. din Regiunea Transilvania de Nord -, care oglindesc idei consonante cu cele ale Europei.

Este vorba despre concursul „Europa direct la tine acasa. Valori romanesti, regionale in context european si valori europene in context romanesc, regional”, ce se deruleaza in perioada 14 aprilie – 2 mai 2008. Participa elevii Liceelor „Avram Iancu” si „Emil Racovita” si studentii Facultatilor Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii si Studii Europene.

Participantii trebuie sa trimita pe emailul europedirect@nord-vest.ro sau sa depuna la sediul ADR Nord-Vest, st. Sextil Puscariu nr.2, Cluj-Napoca, un eseu scurt (maxim 3 pagini A4) care sa contina aceste citate. Data limita pana la care se pot trimite eseurile este 2 mai 2008. Raspunsurile vor fi trimise pe adresa email a fiecarui participant, in data de 5 mai 2008.
Juriul este alcatuit din: Dl. Claudiu N. Cosier, directorul general al ADR Nord-Vest, Dl. Ovidiu Pecican, profesor universitar UBB Cluj, D-na Ramona Bere, sef Serviciu Dezvoltare Locala, Primaria Cluj-Napoca, Dl. Florin Pruteanu, redactor coordonator Radio Cluj si D-na Lia Valendorfean, expert relatii publice. Se acorda trei premii a cate un MP3 Player, si eventuale mentiuni.

Toti concurentii vor fi invitati sa participe la dezbaterea publica „ 9 Mai 2008: Viziunea UE – Transilvania de Nord” organizata la Sala Radio (str. Donath nr 107, Cluj-Napoca), la data de 9 mai, cu incepere de la ora 09,30. Castigatorii concursului de eseuri vor fi premiati in cadrul evenimentului.

Speakerii invitati de 9 Mai sunt personalitati ale regiunii care vor dezbate, la o masa rotunda, contributia spatiului valoric autohton la elaborarea si implementarea politicii de coeziune a Uniunii Europene in Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) in ceea ce priveste doua domenii “fierbinti”: INOVARE si EDUCATIE. Acestia vor detalia modul in care ne ajuta sau ne impiedica valorile autohtone in procesul de integrare europeana; vor exemplifica cu propriile cazuri beneficiile inovarii si ale unei educatii performante s.a. Dezbaterile vor tine cont si de interventiile din public !

Partenerii acestor doua evenimente organizate de ADR Nord-Vest si Centrul Europe Direct, in cadrul campaniei „Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) este in Europa – Informeaza-te!”, sunt: Radio Cluj (partener principal), TVR Cluj, Asociatia Profesionistilor in Presa Cluj, UBB Cluj, ISJ Cluj, Primaria Cluj-Napoca, Facultatea de Studii Europene, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, Liceul „Avram Iancu”, Colegiul National „Emil Racovita”.

Reamintim ca, incepand din februarie 2008, cetatenii Regiunii Nord-Vest au posibilitatea de a-si adresa intrebarile privind Uniunea Europeana, Centrului regional Europe Direct pentru Transilvania de Nord, finantat de Comisia Europeana si parte a Retelei europene Europe Direct. Centrul regional este gazduit de Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest la sediul sau din strada Sextil Puscariu nr.2, Cluj-Napoca, iar programul este zilnic, intre orele 9-17. Centrul ofera publicului larg urmatoarele servicii: furnizarea de informatii, asistenta si raspunsuri la intrebari privind legislatia, politicile, programele si oportunitatile de finantare ale Uniunii Europene - la sediu si on-line; oportunitatea de a comunica institutiilor UE reactiile lor sub forma unor intrebari, opinii; posibilitatea de a adresa intrebari despre Uniunea Europeana la numarul de telefon gratuit 00800 6 7 8 9 10 11 si de a utiliza in scopul informarii pe teme europene telefonul, calculatorul cu Internet, imprimanta si TV cu conexiune la Europa prin Satelit, din Centru; diseminarea de informatii, publicatii si documentatie, la sediul propriu si prin intermediul universitatilor, scolilor si institutiilor publice.

Contact:
Lia Valendorfean, coordonator
Centrul regional Europe Direct pentru Transilvania de Nord
tel/fax 00-40-64-599 544
e-mail: europedirect@nord-vest.ro, europedirect.nord-vest.ro