RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Dispozitivele electronice portabile – Întrebări frecvente

Ce sunt dispozitivele electronice portabile (DEP)?

Dispozitivele electronice portabile (DEP) includ aparate de fotografiat digitale, telefoane inteligente (smartphones), tablete, e-readers etc. Orientările publicate de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) se referă la toate DEP atâta timp cât acestea nu efectuează transmisii. Aceasta înseamnă că acestea sunt în modul „avion” sau în modul zbor (denumit în continuare modul „avion”). Transmisiile, precum conectarea la rețeaua de telefonie mobilă, wi-fi, bluetooth etc. trebuie să fie oprite.

Am auzit că UE extinde utilizarea sigură a DEP la bordul avioanelor – ce s-a schimbat?

Noile orientări europene de siguranță stabilesc faptul că pasagerii pot utiliza DEP deschise în modul „avion” în toate fazele zborului, cu excepția cazului în care echipajul de comandă sau echipajul de cabină le solicită altfel.

Înainte de această schimbare, orientările de siguranță prevedeau că pasagerii pot utiliza DEP în modul „avion” (cu transmisia dezactivată) în timpul zborului, dar nu în timpul rulajului la sol, decolării și aterizării.

În prezent pot utiliza DEP la bord în modul „avion”? Trebuie să aștept?

Agenția UE pentru Siguranța Aeriană (AESA) a oferit orientări actualizate cu privire la modul în care companiile aeriene pot extinde utilizarea de DEP în siguranță în toate fazele de zbor.

Procesul de punere în aplicare a acestor orientări va varia de la o companie aeriană la alta. Acestea vor trebui să își adapteze procedurile de operare, dar multe dintre ele vor fi trebui să facă acest lucru în săptămânile următoare.

Voi fi putea utiliza întotdeauna la bord DEP în modul „avion”?

Siguranța este întotdeauna pe primul plan. În anumite perioade echipajul de zbor poate cere pasagerilor să închidă dispozitivele. Pasagerii trebuie să respecte întotdeauna instrucțiunile de siguranță date de membrii echipajului privind informările de siguranță sau alte probleme.

Ce se întâmplă cu dispozitivele în modul transmitere? Pot utiliza DEP la bord pentru a trimite e-mail-uri, mesaje text etc.?

Nu încă, dar Comisarul Siim Kallas, responsabil cu transporturile în UE, a solicitat AESA să accelereze o examinare a siguranței utilizării la bord a dispozitivelor care efectuează transmisii, orientări actualizate urmând a fi publicate în 2014.

Pentru moment, continuă să se aplice toate restricțiile privind utilizarea DEP în modul transmitere (inclusiv a telefoanelor mobile) la bordul aeronavelor. DEP pot fi utilizate în modul transmitere numai pentru conectarea la rețea pentru apeluri sau trimiterea de e-mail-uri pe aeronave care sunt în mod special echipate cu un sistem cu certificare de siguranță. Chiar și în aceste cazuri, conectarea este permisă numai în faza de croazieră a zborului; în aceste cazuri, conectarea se face prin sistemul aflat la bordul aeronavei, nu prin cel aflat la sol. Companiile aeriene vor decide cu privire la condițiile de acces, în special costul de conectare. Pentru moment, puține aeronave sunt deja echipate cu un astfel de sistem, însă acest lucru poate fi de așteptat să se extindă în anii următori. În oricare dintre cazuri, călătorii trebuie să se informeze pe lângă echipajul de cabină cu privire la capacitățile de conectivitate ale aeronavei.

Ce se întâmplă cu apelurile telefonice? Nu ar fi foarte supărătoare la bord?

Utilizarea sigură a telefoanelor mobile va face parte din revizuirea privind dispozitivele care efectuează transmisii. Fiecare companie aeriană individuală va elabora practici care vor fi conforme cu ceea ce doresc clienții lor. Companiile aeriene pot impune limitări din motive de curtoazie pentru apelurile vocale.

Noua politică este sigură?

Da, politica se bazează pe analiza realizată de experți din toate domeniile aviației, inclusiv ai companiilor aeriene, ai producătorilor de aeronave, ai asociaților de piloți și ai producătorilor de DEP.

Este obligatoriu ca o companie aeriană să aplice noua politică?

Nu. Orice companie aeriană poate opta pentru o politică mai restrictivă privind folosirea DEP. Orice restricții aplicabile de utilizare a DEP de către pasageri sunt la discreția companiei aeriene.

Membrii echipajului de cabină sau ai celui de comandă pot solicita pasagerilor să nu își utilizeze DEP?

Da. Pasagerii trebuie să respecte în orice moment instrucțiunile echipajului de cabină și pe cele ale echipajului de comandă.

Cum se va asigura echipajul de cabină sau cel de zbor că toate DEP sunt în modul "avion"?

Un zbor în siguranță ar trebui să fie prioritatea tuturor. Ar putea să nu fie fezabil pentru echipajul de cabină sau cel de comandă să verifice fizic că toți pasagerii și-au activat modul „avion” pe dispozitive. Pasagerii sunt obligați să urmeze în orice moment instrucțiunile echipajului de cabină și ale echipajului de comandă.

Ce fac companiile aeriene străine? Noua politică se aplică tuturor companiilor aeriene care operează în Europa?

Companiile aeriene din afara UE respectă reglementările autorității de aviație civilă din țara lor cu privire la DEP. Orientările actualizate ale UE se aplică doar companiilor aeriene europene.