RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Eurobarometru: Jumătate dintre europeni sunt mulțumiți de transportul feroviar din țara lor

Conform unui sondaj Eurobarometru publicat astăzi, 58 % dintre europeni sunt mulțumiți de serviciile de transport feroviar din țara lor. Totuși, relativ puțini europeni călătoresc cu trenul. În unele țări, numărul utilizatorilor care consideră cumpărarea biletelor o operațiune extrem de complicată este îngrijorător de mare. În plus, aproximativ 19 % dintre europeni nu călătoresc cu trenul din cauza problemelor de accesibilitate. Persoanele cu mobilitate redusă s-au plâns, în special, de proasta accesibilitate a vagoanelor și a platformelor, precum și de faptul că, în momentul planificării călătoriilor, nu găsesc informații referitoare la accesibilitate.

Vicepreședintele Comisiei Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a declarat: „Numai un sfert dintre călătorii din UE utilizează trenul în mod regulat. Este insuficient. Trebuie să facem transportul feroviar mai atrăgător, iar acest studiu ne-a arătat foarte clar în ce direcții sunt necesare măsuri. De exemplu, este inacceptabil faptul că în unele țări este atât de complicat să cumperi bilete de tren. Alegerea unui tren trebuie să fie la fel de rapidă și de ușor de realizat ca scoaterea automobilului din garaj.”

Acest studiu reprezentativ, care luat în considerare opiniile a 26 000 de europeni, a fost realizat cu scopul de a analiza nivelul de satisfacție, în rândul călătorilor din UE, cu privire la serviciile interne de transport feroviar, inclusiv trenurile propriu-zise, gările și accesibilitatea pentru persoanele cu mobilitate redusă. Studiul continuă un sondaj similar realizat în 2011 (disponibil la http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_326_en.pdf ).

Rezultatele anchetei confirmă faptul că trebuie depuse mai multe eforturi pentru ca transportul feroviar să devină un mod de transport atractiv pentru clienți. În ianuarie 2012, Comisia a prezentat cel de-al 4-lea pachet feroviar, care cuprindea propuneri ambițioase vizând deschiderea pentru concurență a serviciilor interne de transport feroviar de călători.

Bilete și informații
În ceea ce privește ușurința de a cumpăra bilete, nivelul general de satisfacție nu s-a îmbunătățit din 2011 până în prezent (78 % dintre cetățeni se declară satisfăcuți), existând totuși îmbunătățiri semnificative în Austria și Grecia (o creștere cu 14 și, respectiv, 10 puncte procentuale). Nemulțumirea a crescut însă îngrijorător în Italia, Danemarca și Slovenia (cu peste 10 puncte procentuale în toate aceste țări).

Nivelul satisfacției cu privire la furnizarea de informații în timpul călătoriilor cu trenul, în special în caz de întârzieri, a rămas insuficient (sub 50 % dintre cetățeni se declară mulțumiți de acest aspect). Ratele cele mai ridicate de satisfacție se regăsesc în Regatul Unit (70 %), în Finlanda și în Irlanda (68 % și 62 %). Ratele cele mai ridicate de nemulțumire au fost înregistrate în Franța (47 %) și în Germania (42 %).

Cel de-al 4-lea pachet feroviar conține propuneri care vor permite crearea unor sisteme comune de informare și a unor sisteme integrate de emitere a biletelor.

Fiabilitatea
Nivelul cel mai ridicat de satisfacție privind punctualitatea și fiabilitatea a fost înregistrat în Irlanda, Letonia, Austria și Regatul Unit (peste 73 %). Cei mai nemulțumiți cetățeni sunt cei din Italia (44 %), Germania (42 %), Polonia (40 %) și Franța (39 %).

Frecvența satisfăcătoare a trenurilor este esențială în atragerea călătorilor — sincronizarea este un factor esențial care afectează deciziile consumatorilor de servicii de transport. În general, 59 % dintre europeni sunt mulțumiți de frecvență. Italia și Europa centrală / de sud-est au cel mai scăzute rate de satisfacție.

Propunerile din cadrul celui de-al 4-lea pachet feroviar menite să întărească poziția administratorilor de infrastructură ar consolida administrarea rețelei feroviare și ar îmbunătăți gradul de fiabilitate.

În conformitate cu noua politică a UE în materie de infrastructură, UE investește 26 de miliarde EUR în sprijin financiar pentru proiecte de transport paneuropene, mai ales în domeniul transportului feroviar, pentru a construi legăturile transfrontaliere care lipsesc, pentru a elimina blocajele și pentru a face rețeaua mai inteligentă.

Accesibilitatea
Doar 37 % dintre europeni sunt mulțumiți de accesibilitatea generală în gări pentru persoanele cu mobilitate redusă. Nivelul de satisfacție este cel mai ridicat în rândul locuitorilor din Regatul Unit (61 %), Irlanda (56 %) și Franța (52 %). În Germania, Suedia, Italia și Europa de est, ratele de satisfacție sunt sub medie.

Numai 46 % dintre cetățeni sunt mulțumiți de accesibilitatea platformelor (40 % de cea a vagoanelor), iar procentul de satisfacție este și mai mic în ceea ce privește informațiile furnizate înaintea călătoriei cu privire la accesibilitate (39 %) sau la asistența pentru persoanele cu mobilitate redusă (37 %). Procentajele scad și mai mult atunci când respondenții sunt direct implicați (43 % sunt satisfăcuți de accesibilitatea platformelor și 37 % de accesibilitatea vagoanelor).

Aspectele privind accesibilitatea sunt esențiale pentru îmbunătățirea cotei modale a transportului feroviar, în special în contextul îmbătrânirii populației europene. 34 % dintre respondenții care nu călătoresc niciodată cu trenul au evocat cel puțin o problemă de accesibilitate drept motiv pentru care nu călătoresc cu trenul. Aceasta ar putea însemna că transportul feroviar nu este utilizat de aproximativ 19 % din populația UE din cauza unor probleme de accesibilitate.

Soluționarea plângerilor
Satisfacția legată de modul de tratare a plângerilor a crescut, din 2011 până în prezent, cu cifra impresionantă de 11 puncte procentuale — acesta fiind unul dintre primele efectele ale punerii în aplicare a regulamentului privind drepturile călătorilor1. În 4 state membre (Franța, Letonia, Finlanda și Spania), gradul de satisfacție a crescut chiar cu peste 20 de puncte procentuale.

Utilizarea actuală a transportului feroviar în UE
Doar 35 % dintre europeni călătoresc cu trenuri interurbane de câteva ori pe an sau mai frecvent, deși 83 % dintre ei locuiesc la cel mult 30 de minute distanță de o gară.
32 % dintre europeni nu călătoresc niciodată cu trenuri interurbane.
53 % dintre europeni nu utilizează trenuri suburbane, deși 31 % dintre ei locuiesc la cel mult 10 minute distanță de o gară. Numai 14 % dintre cetățeni utilizează trenuri suburbane de mai multe ori pe săptămână.
Automobilele continuă să fie mijlocul de transport predominant în Europa, însă această tendință se modifică: în 2010, europeanul mediu a călătorit cu automobilul aproape 9 500 km — adică cu 100 km mai puțin decât în 2004.

Informații suplimentare:
Rezultatele complete ale sondajului Eurobarometru privind satisfacția clienților transportului feroviar http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_390_375_en.htm#382a  
Transportul feroviar pe site-ul internet al Comisiei
Drepturile călătorilor cu trenul pe site-ul internet al Comisiei
Campanie de informare cu privire la drepturile călătorilor
Urmăriți activitatea vicepreședintelui Kallas pe Twitter

Persoane de contact:
Helen Kearns (+32 2 298 76 38)
Dale Kidd (+32 2 295 74 61)