RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Jurnaliştii şi tinerii au interpelat trei deputaţi europeni la dezbaterea publică şi lansarea albumului foto „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”

Aproximativ 200 de studenţi, elevi, profesori, universitari, reprezentanţi ai ONG-urilor, ai administraţiilor publice locale şi jurnalişti au dezbătut vineri, 28 februarie 2014, la Cluj-Napoca, împreună cu trei deputaţi europeni – dna Norica Nicolai, dl. Ioan Mircea Paşcu şi dl. Rareş Niculescu – câteva teme actuale la nivel european şi regional.

Participanţii la evenimentul „EP in the park. A debate right into the heart of Northern Transylvania”, organizat la Cluj-Napoca de ADR Nord-Vest prin Centrul regional Europe Direct, au discutat despre ocuparea forţei de muncă, calitatea vieţii şi alegerile pentru Parlamentul European care urmează să aibă loc în luna mai 2014. Cei trei actuali deputaţi au avut însă intervenţii pe subiecte diverse începând de la rolul de astăzi al Parlamentului European până la fondurile europene alocate României sau situaţia din Ucraina.

După 2009, Parlamentul European nu mai e doar un club al celor care se retrag din politica internă ci este un Parlament care contează, singurul for de acest fel din lume ales direct de cetăţeni, a arătat Norica Nicolai. Iar rolul acestei instituţii este întărit prin aplicarea tratatului de la Lisabona, care conferă noi puteri pentru Parlamentul European. La alegerile europene din mai 2014, partidele politice europene vor propune candidaţi inclusiv pentru preşedinţia Comisiei Europene. Referindu-se la subiectul unui viitor în UE pentru Ucraina, Norica Nicolai a spus că “o Ucraină stabilă şi integrată în Europa ar fi un factor pozitiv pentru România, dar înainte de toate trebuie să luăm în considerare şi importanţa minorităţii româneşti din această ţară, recunoscută de altfel. Sutele de mii de români din diferitele regiuni ucrainene au un important aport economic şi este ceva normal ca ei să îşi poată utiliza şi conserva limba maternă”.
La rândul său, deputatul european Ioan Mircea Paşcu a spus că noile autorităţi din Ucraina vor trebui să conducă ţara cât pot mai bine, probabil cu un guvern tehnocratic la început, pregătind totodată şi procesul politic pentru a scoate Ucraina din criza actuală şi a o consolida după aceea. În mod egal, Uniunea Europeană trebuie să fie mai pragmatică şi mai puţin birocratică, flexibilă mai degrabă decât rigidă şi, în acelaşi timp, deplin conştientă că un eşec ar afecta negativ întregul continent.
Deputatul Rareş Niculescu a vorbit publicului de la Cluj despre impozitele prea mari pentru agricultorii români, aceştia trebuind să plătească statului sume ce ar reprezenta o treime din subvenţia primită de la UE. Totuşi, a reamintit Niculescu, România este un beneficiar net al fondurilor europene alocate pentru perioada 2007-2013, cu cu un sold pozitiv de peste 11 miliarde de euro - statul roman contribuind la bugetul UE cu 9,2 miliarde de euro, dar atrăgând circa 20,4 miliarde de euro, fonduri structurale şi de coeziune dar şi plăţi directe către agricultori.

Publicul prezent la dezbatere a adresat întrebări de genul ce iniţiative ar putea să aibă deputaţii europeni pentru a simplifica accesul la fondurile europene şi pentru a sprijini tinerii antreprenori. De asemenea, tinerii elevi şi studenţi au spus că îşi doresc locuri de muncă bine plătite acasă pentru a nu mai fi nevoiţi să plece în străinătate decât eventual pentru a obţine o experienţă cât mai diversă şi apoi să se poată întoarce să lucreze în beneficiul regiunii şi ţării lor. Deputaţii europeni au mai fost întrebaţi şi despre ce fel de instrumente şi strategii de comunicare aleg în calitatea lor de candidaţi la Parlamentul European pentru ca să ajungă la un număr cât mai mare de tineri şi să-i convingă să se implice în viaţa UE?
La întrebarea „de ce ar trebui să meargă tinerii să voteze reprezentanţii României în Parlamentul European?”, Norica Nicolai a răspuns că dacă eşti prezent şi votezi, contezi,
Ioan Mircea Paşcu a arătat că votul este important pentru că este un drept câştigat pe care ar trebui să ni-l păstrăm iar Rareş Niculescu i-a îndemnat pe tineri să meargă la vot dacă doresc să se angajeze oriunde în Europa.

Cu ocazia dezbaterii din 28 februarie de la Cluj-Napoca a fost lansat şi cel mai nou album foto de promovare a Regiunii Nord-Vest, intitulat “Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”. Albumul conţine 51 de fotografii semnate de 21 de autori din cele şase judeţe ale regiunii, care au participat şi câştigat concursul foto online organizat pe una din reţelele de socializare. Concursul foto “Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord” a reuşit o mică performanţă, adunând nu mai puţin de 587 de fotografii, postate de oameni simpli, fotografi amatori sau profesionişti, fotoreporteri, autorităţi publice s.a.

Să mai spunem că 28 februarie a fost, pentru al 2-lea an consecutiv, „Ziua europeană a egalităţii salariale” iar conform ultimelor statistici publicate de Comisia Europeană, femeile din Europa lucrează în continuare 59 de zile „gratis”. Diferenţele salariale între bărbaţi şi femei - diferenţa medie între venitul orar al femeilor şi al bărbaţilor la nivelul întregii economii - nu s-au schimbat aproape deloc în ultimii ani, rămânând în continuare la aproximativ 16% (ca şi în anul precedent, acestea se află la 16,4%). În România, diferenţa salarială între bărbaţi şi femei este sub media europeană (9,7% faţă de 16,4) şi în scădere, însă acest lucru se întâmplă după ce ea înregistrase 2 creşteri anuale consecutive (de 1,4 şi, respectiv, 2,2 în 2010 şi 2011).

Evenimentul „EP in the park. A debate right into the heart of Northern Transylvania” a avut loc la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca, în organizarea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord, cu sprijinul partenerilor Federaţia Share şi Asociaţia Cluj On Line.

Context: În 2014, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest derulează două proiecte de comunicare: serviciul de informare pe teme europene oferit de Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord şi un grant dedicat alegerilor europarlamentare din luna mai 2014. Ambele proiecte sunt cofinanţate de Uniunea Europeană şi ADR Nord-Vest prin programele „Europe Direct” respectiv „Activităţile EDIC în legătură cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014”. Prin intermediul acestor două proiecte, ADR Nord-Vest continuă să-şi îndeplinească misiunea de a promova o cetăţenie europeană informată şi activă în regiunea Transilvania de Nord. Linkuri utile: Anul European al Cetăţenilor http://europa.eu/citizens-2013/ ; Alegerile pt Parlamentul European http://www.elections2014.eu/ro ; Uniunea Europeană http://europa.eu/index_ro.htm

Contact: Lia Valendorfean, coordonator Europe Direct
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord
(Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest)
tel: +40-264-431550, fax: +40-264-439222,
e-mail: europedirect@nord-vest.ro , comunicare@nord-vest.ro  
http://europedirect.nord-vest.ro/ , www.nord-vest.ro  
https://www.facebook.com/europedirect.cluj