RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

In Romania sunt necesare eforturi suplimentare pentru reducerea numarului mortilor de pe sosele

Din păcate, România este statul membru UE în care s-au înregistrat cele mai multe decese rutiere în 2013 (ea fiind urmată de Polonia și Luxemburg, fiecare cu 87 de cazuri), la polul opus situându-se Suedia și Marea Britanie (cu 28 și respectiv 29 de cazuri). Marea majoritate a cazurilor înregistrate în România (peste 60%) au avut loc în mediul urban.

Conform datelor preliminare pentru 2013, rata deceselor rutiere a scăzut în România cu 9% în 2013 comparativ cu 2012 (față de media europeană de 8%). Însă sunt necesare în continuare eforturi pentru reducerea numărului lor, deoarece acesta este aproape dublu față de media europeană (92 de cazuri / 1 mil. loc în România, comparativ cu în medie 52 de astfel de cazuri la nivel de UE).

UE a stabilit un plan de acțiune în domeniul siguranței rutiere pentru perioada 2011-2020, plan axat pe îmbunătățirea, în același timp, a infrastructurii rutiere, vehiculelor și, nu în ultimul rând, a comportamentului participanților la trafic. În cadrul acestuia, se publică în fiecare an date statistice privind evoluția principalilor indicatori referitori la siguranța rutieră.

Mai multe detalii despre situația în domeniul siguranței rutiere în UE sunt disponibile în pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/31032014_europa_se_inscrie_ferm_pe_calea_realizarii_obiectivelor_ro.htm 

Înregistrarea declarației de presă susținute de vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru domeniul transporturilor, Siim KALLAS poate fi urmărită în pagina:
http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I088031