RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Alegerile europarlamentare 2014 – Transilvania de Nord votează: Dezbaterile continuă la Liceul teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca

Aproximativ 60 de elevi vor participa mâine,marţi,11 martie 2014, la o dezbatere pe tema alegerilor pentru Parlamentul European. Discuţia va fi animată de jurnalistul Ciprian Aron (Transilvania Look) şi reprezentanţii Federaţiei SHARE şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, respectiv Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord.

Participanţii la eveniment sunt elevi de clasa a XIa si a XIIa ai Liceului teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, care vor vota pentru prima oară în viaţa lor cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, la data de 25 mai 2014.

Vorbitorii vor încerca să-i convingă pe elevi că prezenţa acestora la vot este importantă dacă vor să aibă un cuvânt de spus asupra modului în care vom fi reprezentanţi şi asupra modului în care vor arăta politicile şi programele europene în următorii cinci ani.
Parlamentul European este singurul for de acest fel din lume ales direct de cetăţeni, iar rolul acestei instituţii este întărit acum prin aplicarea tratatului de la Lisabona, care conferă noi puteri pentru Parlamentul European. La alegerile europene din mai 2014, partidele politice europene vor propune candidaţi inclusiv pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Seria dezbaterilor pe subiectul alegerilor pentru Parlamentul European a debutat în 28 februarie 2014 cu evenimentul „EP in the park. A debate right into the heart of Northern Transylvania”, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca, continuă cu dezbaterea de mâine de la Liceul teoretic „Avram Iancu” şi apoi în 13 martie la Colegiul naţional „Silvania” Zalău, în 20 martie la Liceul teoretic „Gheorghe Şincai” Cluj-Napoca şi în 21 martie la Colegiul Tehnic "Elisa Zamfirescu", Satu Mare. La fiecare din aceste dezbateri cu elevii participă câte un invitat special: un ziarist local sau un deputat european – cum este cazul dlui Ioan Mircea Paşcu pentru întâlnirea de la Satu Mare.

Organizatorii sunt Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest prin Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord, cu sprijinul partenerilor Federaţia Share şi Asociaţia Cluj On Line, în cadrul proiectului „Activităţile EDIC în legătură cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014” cofinanţat de UE şi ADR Nord-Vest.

Linkuri utile: Anul European al Cetăţenilor http://europa.eu/citizens-2013/ ; Alegerile pt Parlamentul European http://www.elections2014.eu/ro ; Uniunea Europeană http://europa.eu/index_ro.htm  

Contact: Lia Valendorfean, coordonator Europe Direct
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord
(Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest)
tel: +40-264-431550, fax: +40-264-439222,
e-mail: europedirect@nord-vest.ro , comunicare@nord-vest.ro  
http://europedirect.nord-vest.ro/  , www.nord-vest.ro  
https://www.facebook.com/europedirect.cluj