RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Alegerile europarlamentare 2014 – Transilvania de Nord votează: Dezbaterile continuă la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca

Aproximativ 40 de elevi vor participa mâine, joi, 20 martie 2014, la Cluj-Napoca, la o dezbatere pe tema alegerilor pentru Parlamentul European. Discuţia va fi animată de jurnalistul de televiziune Ciprian Aron şi de reprezentanţii Federaţiei SHARE şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, respectiv Centrului regional Europe Direct Transilvania de Nord.

Participanţii la eveniment sunt elevi din clasele terminale ale Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca care vor vota pentru prima oară în viaţa lor cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European, la data de 25 mai 2014.

Vorbitorii vor încerca să-i convingă pe elevi că prezenţa acestora la vot este importantă dacă vor să aibă un cuvânt de spus asupra modului în care vom fi reprezentanţi şi asupra modului în care vor arăta politicile şi programele europene în următorii cinci ani.

Parlamentul European este singurul for de acest fel din lume ales direct de cetăţeni, iar rolul acestei instituţii este întărit acum prin aplicarea Tratatului de la Lisabona, care conferă noi puteri pentru Parlamentul European. La alegerile europene din mai 2014, partidele politice europene vor propune candidaţi inclusiv pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Seria dezbaterilor din Regiunea Nord-Vest pe subiectul alegerilor pentru Parlamentul European a debutat în data de 28 februarie 2014, la Cluj-Napoca, cu evenimentul „EP in the park. A debate right into the heart of Northern Transylvania” şi lansarea albumului foto „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord” şi continuă cu dezbateri în şcolile: Liceul teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca (11 martie), Colegiul naţional „Silvania” Zalău (13 martie), Liceul teoretic „Gheorghe Şincai” Cluj-Napoca (20 martie) şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Satu Mare (21 martie). La fiecare dintre aceste dezbateri cu elevii participă câte un invitat special: un ziarist sau un deputat european – cum este cazul dlui Ioan Mircea Paşcu pentru întâlnirea de la Satu Mare.

Organizatorii sunt Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest prin Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord, cu sprijinul partenerilor Federaţia Share şi Asociaţia Cluj On Line, în cadrul proiectului „Activităţile EDIC în legătură cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014” cofinanţat de UE şi ADR Nord-Vest.

Linkuri utile: Anul European al Cetăţenilor http://europa.eu/citizens-2013/ ; Alegerile pt Parlamentul European http://www.elections2014.eu/ro ; Uniunea Europeană http://europa.eu/index_ro.htm  

Contact: Lia Valendorfean, coordonator Europe Direct
Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord
(Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest)
tel: +40-264-431550, fax: +40-264-439222,
e-mail: europedirect@nord-vest.ro , comunicare@nord-vest.ro  
http://europedirect.nord-vest.ro/ , www.nord-vest.ro  
https://www.facebook.com/europedirect.cluj