RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Anul european al creativitatii si inovarii 2009, lansat pentru mass-media

Comisia Europeana a lansat, in 5 decembrie 2008, campania de comunicare privind Anul european al creativitatii si inovarii 2009, sub deviza „Imagineaza. Creeaza. Inoveaza”. Obiectivul Anului este promovarea de demersuri creative si inovatoare in diferite sectoare ale activitatii umane si contributia la o mai buna pregatire a Uniunii Europene pentru provocarile viitoare ale unei lumi globalizate.
Anului european al creativitatii si inovarii are drept obiectiv sensibilizarea cu privire la importanta creativitatii si a inovarii, competente-cheie pentru dezvoltarea personala, sociala si economica. Punand in valoare creativitatea si inovarea, UE doreste sa modeleze viitorul Europei in contextul unei concurente la nivel mondial, promovand potentialul de creativitate si inovare al fiecaruia dintre noi. UE va oferi un cadru pentru sensibilizarea cu privire la aspectele in cauza si pentru promovarea unei dezbateri referitoare la modalitatile prin care s-ar putea spori potentialul creativ si inovator al Europei. Ca si in cazul Anilor europeni precedenti, masurile vor include campanii de promovare, manifestari si initiative la nivel european, national, regional si local.
In ajunul lansarii campaniei, comisarul Ján Figel’ a declarat: „Atat creativitatea, cat si capacitatea de inovare sunt calitati umane esentiale – ele sunt inerente tuturor si le utilizam in multe situatii si locuri, in mod constient sau nu. As dori ca cetatenii Europei sa inteleaga mai bine, gratie acestui An european, faptul ca, prin promovarea talentelor umane si a capacitatii umane de inovare, putem crea o Europa mai buna, pentru a o ajuta sa isi dezvolte pe deplin potentialul, atat pe plan economic, cat si pe plan social.”
In vederea lansarii campaniei de comunicare pentru Anul european 2009, comisarul european pentru educatie, cultura, formare si tineret, Ján Figel’, va fi insotit de Mikel Irujo Amezaga, membru al Parlamentului European, si de trei ambasadori ai Anului, si anume, Profesorul Edward de Bono, o somitate in domeniul gandirii creative si al inovarii, Profesorul Karlheinz Brandenburg, profesor in domeniul tehnologiilor mass-media si director al Institutului Fraunhofer pentru tehnologii mass-media digitale (IDMT), si Jordi Savall, interpret de concert, profesor si cercetator in domeniul muzicii.
La conferinta de presa din 5 decembrie, de la Berlaymont, au participat membrii Vienna Vegetable Orchestra (Orchestra de legume din Viena), care au facut o demonstratie a ingeniozitatii lor. Ca un nou exemplu de creativitate, orchestra canta folosind instrumente realizate exclusiv din legume. Acest concert inaugural a marcat, de asemenea, trecerea oficiala de la Anul european al dialogului intercultural 2008 la succesorul sau din 2009.
Anul european 2009 este un exercitiu orizontal si transversal care implica multe sectoare; in afara de educatie si de cultura, el este legat de politicile privind intreprinderile, regionale si de cercetare. Inaugurarea oficiala va avea loc la Praga la 7 ianuarie 2009, in prezenta presedintelui Comisiei, José Manuel Barroso, si a prim-ministrului ceh Mirek Topolánek. Toate statele membre vor fi reprezentate, printre altii, de coordonatorii nationali desemnati in acest scop. Lansarea pentru mass-media a Anului european reprezinta si o ocazie de a inaugura site-ul de internet http://www.create2009.europa.eu consacrat acestui An, care contine stiri, manifestari si activitati actualizate periodic pe tot parcursul anului, mesaje de politica/publicitare, rapoarte privind rezultatele activitatilor si pagini separate cu privire la
partenerii Anului. O sectiune speciala va fi dedicata activitatilor desfasurate in statele membre.
Mai multe personalitati care se disting in materie de creativitate si inovare au fost invitate sa devina Ambasadori ai Anului. Mai mult de douazeci dintre acestea au acceptat, printre care Esko Tapani Aho – fost prim-ministru finlandez, om de afaceri prestigios si autor al unui raport al UE cu privire la inovare; Profesorul Bengt-Åke Lundvall, unul dintre cei mai de seama cercetatori europeni in domeniul inovarii; Sir Ken Robinson, somitate mondiala in materie de creativitate si educatie; Jonathan Paul Ive, designer-sef la Apple; Jean-Philippe Courtois, presedinte al Microsoft International; Profesorul Ernő Rubik, profesor si creator al celebrului cub Rubik si Radu Mihaileanu, regizor si scenarist francez de origine romana. Ambasadorii vor sprijini Anul, in tarile lor si in lume, si vor participa, ori de cate ori va fi posibil, la manifestarile cu cea mai mare vizibilitate.
In plus, sase dezbateri publice privind subiecte-cheie legate de creativitate si inovare vor avea loc la Bruxelles in cursul Anului, in vederea oferirii unei platforme pentru
reflectie si schimb de idei, care poate contribui la o dezbatere de politica in acest domeniu. Aceste dezbateri se vor referi la aspecte precum diversitatea culturala, sectorul
public, educatia, societatea bazata pe cunoastere, dezvoltarea durabila sau artele si industriile creative.
Pentru mai multe informatii: http://www.create2009.europa.eu