RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Comunicate de presa

PUBLICATIE in premiera: Unde si cum putem obtine finantare pentru proiecte de dezvoltare in Transilvania de Nord

01 septembrie 2009

Centrul regional EUROPE DIRECT Transilvania de Nord anunta aparitia publicaţiei regionale „Unde şi cum putem obţine finanţare pentru proiecte de dezvoltare în Transilvania de Nord. Strategia UE pentru Creştere şi locuri de muncă & Fondurile structurale”. Publicatia integreaza, in premiera, informaţii deosebit de utile cu privire la programele de finanţare disponibile in perioada 2007-2013 in Romania şi la structurile regionale care le implementează.
Detalii

Mai mult decât „a alege”

27 august 2009

Organizarea de misiuni de observatori electorali este unul din mijloacele prin care UE promovează şi sprijină democraţia în lume.


Detalii

Trei comisari-desemnaţi vor fi audiaţi la Parlamentul European

27 august 2009

Săptămâna viitoare, deputaţii europeni vor examina în cadrul comisiilor parlamentare trei noi comisari-desemnaţi, care vor înlocui comisarii ce şi-au părăsit posturile înainte de sfârşitul mandatului. Unda verde finală va fi dată - în cazul în care cei trei îi vor convinge pe eurodeputaţi că sunt pregătiţi pentru posturile de comisari - în septembrie, la Strasbourg.
Detalii

Marile teme politice ale toamnei la Parlamentul European

27 august 2009

Până la sfârşitul anului, noii deputaţi europeni se vor reuni în plen în cadrul a şase perioade de sesiune. Pe ordinea de zi a şedinţelor se numără votul asupra candidaturii lui José Manuel Barroso la preşedinţia Comisiei Europene şi votul asupra întregului colegiu. Eurodeputaţii îşi vor mai concentra atenţia asupra noului referendum din Irlanda privind Tratatul de la Lisabona şi asupra reuniunii la nivel înalt de la Copenhaga privind protejarea mediului înconjurător.


Detalii

Lanţul Baltic: după 20 de ani

27 august 2009

În august 1989, două milioane de oameni si-au dat mana pe parcursul a peste 600 de km de-a lungul Estoniei, Letoniei si Lituaniei. Au făcut acest lucru pentru a atrage atenţia asupra situaţiei din ţările baltice, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la încheierea pactului Ribbentrop-Molotov între Germania şi Uniunea Sovietică - pact ce a dus la ocuparea celor trei state. La 20 de ani de la aceste evenimente, deputaţi europeni din aceste ţări ne vorbesc despre cum au trăit acea perioadă.


Detalii

Cum votează deputaţii europeni

27 august 2009

Sute de mâini care se ridică. Degete ce apasă butoane. Mâini ridicate cu degetul mare în sus - sau în jos. Astfel votează deputaţii europeni, utilizând un limbaj al semnelor. În articolul de faţă vă prezentăm semnificaţia acestor gesturi. Statisticile arată că, în mandatul precedent (2004-2009), deputaţii europeni au votat de 25.467 de ori. De cele mai multe ori, eurodeputaţii votează prin ridicarea mâinilor, ca în adunarea greacă de sub Pericle.
Detalii

O noua provocare a CE: formarea in domeniul new media

20 august 2009

Modul în care utilizăm mass-media este în schimbare; având în vedere cantitatea enormă de informații, nu mai este suficient să știm să citim, să scriem sau să operăm un computer. Comisia Europeană a lansat astăzi un avertisment, afirmând că europenii, indiferent de vârstă, riscă să fie privați de avantajele oferite de societatea informațională contemporană de înaltă tehnologie, în absența unor eforturi mai susținute de le asigura formarea în domeniul mass‑media, astfel încât să poată accesa, analiza și evalua imagini, sunete și texte și să poată utiliza atât mijloacele de informare tradiționale, cât și pe cele noi pentru a comunica și pentru a crea conținut mediatic. Comisia a afirmat că este necesar ca țările din UE și industria media să sensibilizeze mai mult publicul cu privire la numeroasele mesaje transmise de mass‑media, fie acestea reclame, filme sau conținut online.


Detalii

UE investește încă 18 milioane de euro în viitorul internet mobil ultrarapid

20 august 2009

De la 1 ianuarie 2010, UE va injecta 18 milioane de euro în cercetarea care va sta la baza rețelelor mobile de următoare generație 4G. Comisia Europeană tocmai a luat decizia de a demara procesul de finanțare a cercetării în domeniul tehnologiei LTE (Long Term Evolution) Advanced, care va mări de până la 100 de ori viteza internetului mobil în comparație cu actualele rețele 3G. LTE devine principala opțiune pentru următoarea generație de rețele mobile, iar acest lucru se datorează și fondurilor substanțiale pe care UE le-a acordat cercetării în acest sector începând din 2004. Acum 25 de ani, Europa făcea din standardul GSM coloana vertebrală a telefoniei mobile moderne. Datorită cercetării comune a Europei și forței pieței unice europene, standardul GSM este utilizat în prezent de 80% din rețelele mobile ale lumii. LTE are toate șansele să înregistreze un succes la fel de strălucit grație finanțării comunitare a cercetării care continuă să aducă tehnologia de vârf în viața de toate zilele a cetățenilor europeni.


Detalii

Reporter European – editia de toamna 2009

13 august 2009

INFORMARE DE PRESA

Reprezentanţa Comisiei Europene şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizeaza concursul Reporter European – ediţia de toamnă 2009.


Detalii

O noua dimensiune pentru comunicarea in timp real pe http://europedirect.nord-vest.ro/ , la 1 an de la lansare

30 iulie 2009

Centrul Regional EUROPE DIRECT Transilvania de Nord are o noua fata a site-ului propriu, dinamizata, prietenoasa si utila pentru publicul larg care vrea sa se implice in chestiuni legate de Uniunea Europeana. Noutatile intervin la aproape 1 an de la lansarea oficiala a http://europedirect.nord-vest.ro . Reamintim ca Centrul este un partener cheie al Comisiei Europene, facand parte din reteaua de comunicare europeana cu acelasi nume, singura care se adreseaza publicului larg si este cofinantata de CE.
Detalii