RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

S-a lansat a 10-a ediție a premiului Charlemagne dedicat tinerilor europeni

03 noiembrie 2016

În fiecare an, Parlamentul European acordă Premiul Charlemagne acelor proiecte realizate de tineri care promovează buna înțelegere și dezvoltarea unui simț comun al identității europene și care dau exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate.
Premiul se acorda persoanelor cu vârsta între 16 și 30 de ani, implicate într-un proiect cu dimensiune europeană, care promovează Europa în rândul tinerilor. Se vor premia 3 din cele 28 de proiecte selectate la nivelul UE (câte unul din fiecare stat membru). Premiile constă în bani pentru dezvoltarea inițiativelor prezentate (în această ediție, premiul întâi va fi de €7,500, al doilea de €5,000 și al treilea de €2,500.) și se vor acorda în cadrul unei ceremonii organizate la Aachen (Germania) în luna mai 2017.

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni dorește să încurajeze dezvoltarea conștiinței europene în rândul tinerilor și participarea acestora la proiectele de integrare europeană.

Studiu european privind cooperarea dintre universități și mediul de afaceri

25 octombrie 2016

Comisia Europeană a comandat un amplu Studiu privind cooperarea dintre Instituțiile Europene de Învățământ Superior și organizațiile publice și private.din Europa.
Studiul se dorește a fi cel mai cuprinzător întreprins vreodată în Europa cu privire la acest subiect, incluzând peste 3.500 de universități și 1.000 de întreprinderi.
În acest sens, CE solicită implicarea cetățenilor în acest proces, prin completarea unui chestionar online, până la data de 11 noiembrie 2016, accesând site-ul dedicat: http://www.survey.ub-cooperation.eu/.

Comisarul european Corina Crețu a decernat premiile RegioStar 2016

12 octombrie 2016

Pe 11 octombrie 2016, la Bruxelles, au fost înmânate trofeele RegioStars pentru cele 5 proiecte câștigătoare ale anului. Pentru al 9-lea an consecutiv, concursul a premiat proiecte de succes în managementul fondurilor europene. Concursul a fost lansat în luna februarie, mai multe detalii fiind prezentate AICI de site-ul Europe Direct Transilvania de Nord.

Prestigiosul trofeu a fost înmânat de Comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu, alături de președintele juriului RegioStars, europarlamentarul Lambert van Nistelrooij.

Găsiți AICI detalii despre acest eveniment, pe site-ul Comisiei Europene.

Premiul european al competențelor digitale

11 octombrie 2016

Comisia Europeană a lansat anul acesta noul premiu european al competențelor digitale European Digital Skills Award. Pentru aceast premiu se așteaptă nominalizări ale celor mai bune proiecte care încurajează oamenii să își îmbunătățească abilitățile digitale. Intenția Comisiei este de a identifica proiectele care ar putea să reprezinte exemple de bune practici pentru alte inițiative similare în toată Europa.

Detalii

Ziua mondială a educației, marcată de EDIC Transilvania de Nord

05 octombrie 2016

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Educaţiei, pe 5 octombrie, a fost marcată în acest an de Centrul Europe Direct (EDIC) Transilvania de Nord prin prezentarea unui material video pe facebook cu cele mai interesante proiecte de infrastructură educațională finanţate prin programul REGIO 2007-2013 (accesați AICI materialul video).. 
EDIC Transilvania de Nord este găzduit de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organism intermediar pentru REGIO – program finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Detalii

La Băișoara, jurnaliști din Transilvania de Nord au participat la dezbaterea "Digital Market"

26 septembrie 2016

Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord a organizat în perioada 23-25 septembrie 2016, la Băişoara (jud.Cluj), dezbaterea regională dedicată jurnaliştilor din Transilvania de Nord. Dezbaterea a avut ca temă „Piaţa unică digitală”, una dintre priorităţile Planului de Investiţii pentru Europa.
Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook AICI.
Detalii

Concursul european "Juvenes Translatores" la a 10-a ediție

20 septembrie 2016

"Juvenes Translatores" este un concurs anual de traducere organizat de Direcția Generală Traduceri a Comisie Europene (DG Traduceri), adresându-se elevilor cu vârsta de 17 ani. Ediția din 2016 (la care pot participa elevii născuți în 1999) va avea loc în ziua de 24 noiembrie
Pentru a participa, școlile trebuie să se înscrie în perioada 1 septembrie - 20 octombrie (detalii în regulament AICI).

Concursul este promovat de Reprezentanța Comisiei Europene în România: http://ec.europa.eu/romania/focus/16092016_inscrieri_juvenes_translatores_ro.htm
Pentru înscrieri, accesați direct AICI site-ul consursului.

Președintele Jean-Claude Juncker a prezentat în plenul PE raportul anual privind Starea Uniunii

14 septembrie 2016

În discursul său privind Starea Uniunii, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a precizat care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă în prezent UE: fragmentarea, populismul, șomajul și nedreptatea socială.
Detalii

A 3-a Conferință Internațională despre utilizarea "Big Data" în statistici oficiale

01 septembrie 2016

Zilele acestea se desfășoară Conferința Internațională pe teme legate de utilizarea tot mai largă a datelor de tip "Big Data" în analizele statistice oficiale.
Între 30 august - 1 septembrie 2016, la Dublin (Irlanda), Națiunile Unite au organizat acest eveniment pentru a treia oară, prima conferință fiind organizată la Beijng (2014) iar a doua la Abu Dhabi (2015), subliniind interesul crescut pentru datele grupate sub denumirea "Big Data", adică cele cu caracteristici de volum, viteză și varietate extrem de mari.

Găsiți detalii referitoare la acest eveniment AICI pe site-ul grupului de lucru "Big Data" al Națiunilor Unte.
Detalii

Scrisoarea comună a președinților Junker și Tusk pentru Summitul G20 din China, 4-5 septembrie 2016

30 august 2016

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului European Donald Tusk au adresat o scrisoare comună șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene care vor participa la  Summitul G20 de la Hangzhou (China), din 4 - 5 septembrie 2016.
În scrisoare se solicită continuarea implicării G20 în combaterea crizei internaționale a refugiaților, menținerea între prioritățile agendei G20 a aspectelor legate de locurile de muncă, creșterea economică și investiții. Scrisoarea subliniază așteptările UE de la acest summit G20 cu privire la politici în domenii cum ar fi transparența fiscală internațională, reforma reglementărilor financiare, comerțul, dezvoltarea durabilă și schimbările climatice.
Conținutul scrisorii poate fi accesat AICI pe site-ul Comisiei Europene.

Membrii G20: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, Italia, India, Indonezia, Japonia, Mexic, Republica Coreea, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite și Uniunea Europeană.