RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Concursul de fotografii "Energia Europei" și-a premiat câștigătorii !

04 august 2016

Elevii câștigători ai concursului foto inițiat de Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord  cu ocazia Zilei Europei (9 mai) au fost premiați cu câte un loc în  tabăra "Energia Europei" ! Concursul s-a încheiat prin premierea celor 10 cîștigători cu câte un loc în tabăra  organizată în perioada 2-6 august 2016, în colaborare cu tabăra Șuncuiuș (jud.Bihor).

Găsiți mai jos câteva instantanee surprinse de participanți.
Mai multe fotografii sunt postate pe pagina de Facebook a Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord: https://www.facebook.com/europedirect.cluj/?fref=ts

De 25 de ani, 112 este numărul european unic de urgenţă

01 august 2016

În urmă cu 25 de ani, numărul de urgență 112 a fost adoptat la nivel european.
112 este valabil pe tot teritoriul Uniunii Europene (UE), poate fi apelat gratuit de pe telefonul fix şi mobil. Se intră astfel în contact cu serviciile de urgenţă - poliţie, ambulanţă, pompieri. Acest lucru a devenit și mai important pe măsură ce un număr tot mai mare de cetățeni europeni călătoresc în alte țări ale UE pentru a munci, a studia sau ca simpli turiști. Din anul 2008, toate statele europene au obligația de a asigura posibilitatea ca orice persoană să poată apela la serviciile de urgență de la telefoane fixe sau mobile, utilizând numărul 112.

Numărul 112 este folosit şi de ţări din afara UE, cum ar fi Elveţia şi Africa de Sud.

Concursul "Energia Europei" la final !

29 iulie 2016

Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord a lansat în luna mai un concurs de fotografii intitulat "Energia Europei”, derulat pe platforma socială Facebook. Concursul s-a încheiat prin premierea celor 10 cîștigători cu câte un loc în tabăra "Energia Europei”,. organizată în luna august 2016 în colaborare cu tabăra Șuncuiuș (jud.Bihor).
Detalii

Stagii în cadrul Comisiei Europene în 2017

21 iulie 2016

Comisia Europeană a deschis sesiunea de înregistrare pentru următoarea rundă de stagii pe care absolvenți de studii superioare le pot face în cadrul instituției. Stagiul se va derula în perioada martie-iulie 2017, înregistrările urmând să se încheie în 31 august 2016.
Detalii

Atelier ED: Fonduri europene de susținere a mediului privat

11 iulie 2016

Centrul Europe Direct Transilvania de Nord, găzduit de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, a organizat în data de 11 iulie 2016 Atelierul ED pentru mediul privat, eveniment care a avut loc la Casino Centru de Cultura Urbană Cluj - Parcul Central.
Detalii

Kids in Tech - Oportunitatea viitorilor programatori

08 iulie 2016

Programul Kids in Tech, susținut de Uniunea Profesorilor de Informatică din România, oferă formare gratuită în domeniul IT elevilor din școlile și liceele din Romania.

Pentru detalii privind modul de participare în acest proiect, accesați AICI site-ul inițiativei
Detalii

Președinția slovacă a Consiliului UE

04 iulie 2016

Președinția Consiliului European va fi asigurată în perioada 1 iulie-31 decembrie 2016 de Slovacia. Prioritățile președinției slovace au la bază trei principii interconectate: obținerea de rezultate concrete, depășirea fragmentării și punerea accentului pe cetățeni.

Puteți accesa AICI site-ul președinției slovace.
Detalii

Sesiune plenară extraordinară a PE privind ieșirea Regatului Unit din UE

24 iunie 2016

Pentru a urmări referendumul din Regatul Unit privitor la ieșirea din UE, Conferința președinților din PE (președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice) a decis să convoace o sesiune plenară extraordinară pentru data de 28 iunie 2016, la ora 10:00. În timpul acestei sesiuni, deputații europeni vor vota o rezoluție care va analiza rezultatele referendumului și căile de urmat. Președintele Comisiei UE, Jean-Claude Juncker și Reprezentanți ai Consiliului vor lua de asemenea parte la aceasta sesiune extraordinară.
Anunțul a fost făcut în timpul sesiunii plenare de către președintele Parlamentului European, Martin Schulz, pe 24 iunie 2016.

Sursa: http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20160624IPR33823/Extraordinary-plenary-session-Tuesday-28-June

EUROSCOLA - Concurs european pentru liceeni

13 iunie 2016

Parlamentul European a creat programul EUROSCOLA pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană. Programul reuneşte elevi de liceu din cele 28 de state membre, iar în cadrul programului se organizează şi concursuri naţionale. La concursul naţional pot participa elevii claselor IX-XI. Fiecare liceu participant poate fi reprezentat de o echipă formată din cel mult 24 de elevi şi 2 profesori coordonatori. Elevii sunt invitaţi să conceapă, pornind de la o idee originală, scenariul unei scurte piese de teatru (scenetă), cu durata de 10 minute, pe o temă legată de criza refugiaților.
Dacă proiectul are succes la nivel național, liceul poate fi invitatla Zilele Euroscola.
La evenimentele Ziua Euroscola organizate la Strasbourg în anul 2017, pot participa echipele de elevi care s-au clasat pe primele locuri la concursul național Euroscola în anul 2016 şi care nu au participat la nicio sesiune a evenimentului Ziua Euroscola în anul 2016 la Strasbourg.

Ediţia din 2016, a IX-a, se va desfăşura sub titlul „Criza refugiaților într-o Europă a valorilor”.
Găsiți detalii AICI pe site-ul Parlamentului European.

CE a adoptat o nouă "Agendă pentru competențe și locuri de muncă"

13 iunie 2016

Comisia Europeană a adoptat pe 10 iunie 2016 o agendă actualizată, cuprinzătoare, pentru dezvoltarea de noi competențe ale cetățenilor europeni.
Găsiți detalii AICI pe site-ul Comisiei Europene
Detalii