RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Dezbatere cu președinții Tusk și Juncker privind migrația, terorismul și referendumul UK

20 ianuarie 2016

Deputații Parlamentului European au discutat marți, 19 ianuarie 2016, cu Președintele Consiliului Donald Tusk și cu Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker privind rezultatele reuniunii din 17-18 decembrie a liderilor UE de la Bruxelles. S-au comentat cele mai importante subiecte dezbătute de șefii de stat sau de guvern la întâlnirea de la Bruxelles, cum ar fi presiunea migrației, excepțiile de la regulile Schengen și reacțiile statelor membre la propunerea recentă de creare a unei gărzi de protecție a granițelor și a zonelor de coastă. De asemenea s-au discutat aspecte legate de lupta împotriva terorismului și cererile de reformă ale UK înainte referendumului.
Găsiți AICI detalii furnizate pe site-ul Parlamentului European

Olanda a preluat președinția Consiliului UE pentru primele șase luni ale anului 2016

11 ianuarie 2016

în primele șase luni ale anului 2016, președinția Consiliului Uniunii Europene este asigurată de Olanda. Principiile sale de bază sunt: o Uniune care se concentrează pe esențial, creștere economică și o Uniune conectată cu societatea civilă.
Cele patru priorități vor fi migrația și securitatea internațională; inovarea și crearea de locuri de muncă; finanțe și zona euro; viitorul climei și politica energetică.
Consiliul Uniunii Europene este compus din câte un ministru din fiecare stat membru UE, în funcție de tema sau domeniul aflat pe agendă, și are ca principale misiuni adoptarea legislației europene, coordonarea politicilor generale ale statelor membre și aprobă bugetul anual al Uniunii Europene.

Găsiți AICI mai multe informații pe site-ul Biroului de presă al Parlamentului European.
Detalii

2016 - Centrul Europe Direct Transilvania de Nord găzduit de ADR Nord-Vest

30 decembrie 2015

În 2016, pentru al nouălea an consecutiv, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest va găzdui Centrul Europe Direct Transilvania de Nord, unul din cele 31 de centre similare din România care susţin activităţi dedicate exclusiv comunicării pe teme europene, în baza unui proiect finanţat de către Comisia Europeană prin Reprezentanţa sa din România.
Centrele Europe Direct reprezintă un punct de contact local pentru toate instituțiile UE și cooperează cu alți parteneri de informare activi. Ele completează și susţin activitatea reprezentanțelor Comisiei Europene și a birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local și regional

Euroscola 2015 - rezultate finale la nivel naţional

12 decembrie 2015

Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Ministerul Educației Naționale au anunţat la sfârşitul lunii noiembrie 2015 încheierea evaluării proiectelor prezentate în cadrul celei de-a VIII-a ediții a concursului național "Euroscola" 2015., etapă preliminară participării liceelor româneşti la Concursul Euroscola de la Strasbourg .
Din Regiunea Nord-Vest a fost selectat Liceul Teoretic "Aurel Lazar" din Oradea, Bihor, care în 11 martie 2016 va participa la Zilele Euroscola de la Strasbourg.
Găsiţi mai multe detalii pe site-ul Parlamentului European.

Detalii

Parlamentul a adoptat bugetul UE pe anul 2016

12 decembrie 2015

La sfârşitul lunii noiembrie, Parlamentul European a adoptat bugetul UE pe 2016, stabilind angajamentele la 155 miliarde euro, iar plățile la 143,9 miliarde euro, conform acordului de la 14 noiembrie dintre Parlament și Consiliu.
Parlamentul a asigurat sumele maxime posibile pentru migrație și refugiați, întreprinderi mici și mijlocii, studenți și programul UE de cercetare, Orizont 2020.

Educaţia gratuită ca mijloc de luptă împotriva radicalismului şi xenofobiei

19 noiembrie 2015


Pe 17 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Studenţilor. Anul acesta, de la Bruxelles, inima Uniunii Europene, tinerii au transmis un mesaj clar lumii întregi: educaţia gratuită reprezintă in mijloc de luptă împotriva radicalismului şi xenofobiei !
Mai multe detalii dspre ziua internaţională a studenţilor găsiţi pe site-ul Uniunii Europene a Studenţilor ESU: http://www.esu-online.org/news/article/6001/Students-worldwide-stand-up-for-free-education-as-a-tool-against-radicalisation-and-xenophobia/

Conferința „Teatrul în educație” Cluj-Napoca 2015

11 noiembrie 2015

În data de 14 noiembrie 2015 va avea loc conferința „Teatrul în educație”, organizată la Cluj-Napoca sub patronajul doamnei Ministru Federal al Educației și Femeii din Austria, Gabriele Heinisch-Hosek. Conferința face parte dintr-o inițiativă educațională națională demarată cu scopul de a atrage atenția asupra importanței educației artistice în dezvoltarea fizică și psihică a tinerilor.
Mai multe detalii gfăsiţi AICI.
Detalii

Noua aplicaţie "Eurostat" de date statistice pentru tineri

04 noiembrie 2015

Biroul de statistică al Comisiei Europene "Eurostat" a lansat o nouă aplicaţie pentru tinerii europeni cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani, intitulată "Young Europeans" (http://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/youth/index_en.html).
Detalii

Parlamentul European a lansat înscrierile pentru Evenimentul Tinerilor Europeni EYE 2016

27 octombrie 2015

La începutul lunii octombrie, Parlamentul European a deschis sesiunea de înscriere a tinerilor la Evenimentul Tinerilor Europeni "EYE 2016", care va avea loc în perioada 21-21 mai 2016 la Strasbourg (FR). Termenul limită de înscriere este 31 decembrie 2015.
Detalii

Conferinţa Europeană pentru Comunicare Publică "EuroPCom 2015"

25 octombrie 2015

A 6-a ediţie a Conferinţei Europene pentru Comunicare Publică "EuroPCom"a avut loc la Bruxelles în perioada 21-22 octombrie 2015. Conferinţa s-a organizat în continuarea Adunării Generale Anuale a reţelei centrelor de informare Europe Direct, beneficiind de participarea a peste 900 de specialişti în domeniu.
Detalii despre EuroPCom găsiţi pe site-ul Comitetului Regiunilor AICI.

Detalii