RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Albumul foto "Stilul de viata european in Transilvania de Nord", disponibil online

06 martie 2014

Albumul foto "Stilul de viata european in Transilvania de Nord" este acum disponibil si online!
Detalii

Dezbatere publica & Lansare album foto "Stilul de viata european in Transilvania de Nord"

25 februarie 2014

Vineri, 28 februarie, intre orele 11-15, va asteptam la Centrul de Cultura Urbana Casino Cluj-Napoca pentru a discuta despre ocuparea locurilor de munca, calitatea vietii si alegerile europarlamentare cu trei deputati europeni, studenti, elevi, profesori, ONG-uri, administratii publice, jurnalisti, public larg.
Detalii

Fonduri structurale și de investiții: Comisia sporește rolul partenerilor în ceea ce privește planificarea și cheltuielile

07 ianuarie 2014

Comisia Europeană a adoptat astăzi un set comun de standarde pentru ameliorarea consultării, a participării și a dialogului cu parteneri precum autoritățile regionale, locale, urbane și alte autorități publice, sindicatele, angajatorii, organizațiile neguvernamentale și organismele responsabile cu promovarea incluziunii sociale, a egalității între femei și bărbați și a nediscriminării, în etapele de planificare, de punere în aplicare, de monitorizare și de evaluare a proiectelor finanțate de fondurile structurale și de investiții europene.


Detalii

Ridicarea restricțiilor în ce privește libertatea de circulație a lucrătorilor din Bulgaria și România

01 ianuarie 2014

Astăzi este ziua în care se ridică ultimele restricții în ceea ce privește libertatea de circulație a lucrătorilor din Bulgaria și România. De azi încolo, cetățenii bulgari și români își pot exercita integral dreptul de a lucra în toate statele membre UE fără permis de muncă. De fapt, cetățenii bulgari și români își exercitau deja acest drept în cele 19 state care au ales să nu aplice măsuri tranziționale, iar în ceea ce privește dreptul de a călători sau rezida, ei se bucurau de aceste drepturi în toate statele membre încă din momentul în care Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană, în 2007.
Detalii

Declarația vicepreședintelui Reding și a comisarului Barnier referitoare la acordul trilateral privind sancțiunile penale pentru abuzul de piață

21 decembrie 2013

Comisia Europeană a salutat acordul politic de astăzi cu privire la propunerea Comisiei de Directivă privind sancțiunile penale pentru abuzul de piață (IP/11/1218). Acordul a fost precedat de patru așa-numite reuniuni trilaterale dintre Comisie și cei doi colegiuitori (Parlamentul European și Consiliul de Miniștri). Faptul că s-a ajuns la un acord, care a fost aprobat de statele membre astăzi, arată că Europa este dispusă să ia toate măsurile necesare pentru a combate utilizarea abuzivă a informațiilor confidențiale și abuzul de piață pe piețele sale financiare.
Detalii

Eurobarometru: Jumătate dintre europeni sunt mulțumiți de transportul feroviar din țara lor

16 decembrie 2013

Conform unui sondaj Eurobarometru publicat astăzi, 58 % dintre europeni sunt mulțumiți de serviciile de transport feroviar din țara lor. Totuși, relativ puțini europeni călătoresc cu trenul. În unele țări, numărul utilizatorilor care consideră cumpărarea biletelor o operațiune extrem de complicată este îngrijorător de mare. În plus, aproximativ 19 % dintre europeni nu călătoresc cu trenul din cauza problemelor de accesibilitate. Persoanele cu mobilitate redusă s-au plâns, în special, de proasta accesibilitate a vagoanelor și a platformelor, precum și de faptul că, în momentul planificării călătoriilor, nu găsesc informații referitoare la accesibilitate.


Detalii

Comisarul Damanaki salută adoptarea finală a politicii comune reformate în domeniul pescuitului

10 decembrie 2013

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a salutat votul final de astăzi al Parlamentului European care sprijină o nouă politică comună reformată în domeniul pescuitului (PCP) pentru UE, pe care ea a inițiat-o în iulie 2011. Votul înseamnă că reforma PCP a fost adoptată oficial și se va aplica acum în toate apele Uniunii Europene începând de la 1 ianuarie 2014.


Detalii

„Juvenes Translatores”: Andreea Florina Săndiță se numără printre câștigătorii concursului european pentru tinerii traducători

05 februarie 2014

Au fost anunțate numele câștigătorilor concursului anual pentru tinerii traducători din UE („Juvenes Translatores”), organizat de Comisia Europeană și dedicat elevilor de liceu. La concurs au participat peste 3.000 de adolescenți din 750 de școli, iar lucrările lor au fost notate de traducătorii Comisiei. Câștigătoarea din România se numește Andreea Florina Săndiță și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Radu Greceanu din Slatina, județul Olt.
Detalii

Comisia Europeană prezintă primul raport al UE privind combaterea corupției

03 februarie 2014

Corupția continuă să fie o provocare pentru Europa. Corupția este un fenomen care afectează toate statele membre ale UE și costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde EUR pe an. Statele membre au avut numeroase inițiative în ultimii ani, însă rezultatele sunt inegale și ar trebui să se intensifice eforturile pentru prevenirea și pedepsirea faptelor de corupție. Acestea sunt câteva dintre concluziile primului raport al UE privind combaterea corupției, publicat astăzi de Comisia Europeană.


Detalii

Comisia Europeană recomandă aplicarea unor principii minime în ceea ce privește gazele de șist

23 ianuarie 2014

Comisia Europeană a adoptat o recomandare care vizează instituirea unor garanții corespunzătoare pentru mediu și climă în ceea ce privește „frackingul” – tehnica de fracturare hidraulică de volum mare utilizată mai ales în operațiunile legate de gazele de șist. Recomandarea ar trebui să ajute toate statele membre care doresc să utilizeze această practică să facă față riscurilor asupra sănătății și a mediului și să îmbunătățească transparența pentru cetățeni. Aceasta pune, de asemenea, bazele pentru condiții de concurență echitabile în acest sector și stabilește un cadru mai clar pentru investitori.


Detalii