RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Raportul anual 2012 al Curtii de Conturi Europene, publicat azi

05 noiembrie 2013

Curtea de Conturi Europeană publică astăzi Raportul anual referitor la execuția bugetului UE privind exercițiul financiar 2012. În calitatea sa de auditor independent, Curtea de Conturi Europeană a validat conturile Uniunii Europene pentru exercițiul 2012, așa cum a procedat pentru fiecare exercițiu financiar începând cu 2007. Raportul a constatat însă că, în majoritatea domeniilor de cheltuieli ale bugetului UE, încă nu se respecta în integralitate legislația în vigoare.


Detalii

Primele inițiative cetățenești europene — etapele următoare

31 octombrie 2013

La 1 noiembrie 2013 expiră termenul de care dispuneau organizatorii primelor opt inițiative cetățenești europene (ICE) pentru colectarea declarațiilor de susținere. Trei grupuri afirmă că au atins obiectivul de colectare a unui milion de semnături.
Detalii

Declarația standard privind TVA: Simplificarea procedurilor pentru întreprinderi și îmbunătățirea respectării obligațiilor fiscale

23 octombrie 2013

Comisia a propus astăzi o nouă declarație standard de recuperare a TVA, care poate reduce costurile pentru întreprinderile din UE cu până la 15 miliarde de euro pe an. Obiectivul acestei inițiative este reducerea birocrației pentru întreprinderi, facilitarea respectării obligațiilor fiscale și ameliorarea eficienței administrațiilor fiscale din Uniune. Astfel, aceasta reflectă pe deplin angajamentul Comisiei privind reglementarea inteligentă și este una dintre inițiativele incluse în recentul Program privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), pentru simplificarea normelor și reducerea sarcinilor administrative pentru întreprinderi (IP/13/891).
Detalii

Comisia Europeană face încă un pas înainte în direcția promovării cloud computingului

28 octombrie 2013

Astăzi, Comisia Europeană a instituit un grup de experți care vor lucra la elaborarea unor clauze sigure și echitabile pentru contractele de cloud computing, pe baza unui instrument opțional. Obiectivul este acela de a identifica cele mai bune practici pentru a răspunde preocupărilor exprimate de consumatori și de întreprinderile mici, care adeseori, din cauza lipsei de claritate a contractelor respective, sunt reticenți atunci când e vorba să achiziționeze servicii de cloud computing.
Detalii

Acoperire de 100 % a serviciilor în bandă largă de bază în întreaga Europă

17 octombrie 2013

În prezent, fiecare gospodărie din UE poate avea o conexiune în bandă largă de bază, datorită disponibilității la nivel paneuropean a serviciilor în bandă largă prin satelit. Conexiunile prin satelit sunt acum disponibile în toate cele 28 de state membre, ceea ce înseamnă că orice european poate contracta un abonament prin satelit, inclusiv cele trei milioane de persoane pentru care nu există încă acoperire prin rețelele în bandă largă fixe și mobile.


Detalii

Energie: Comisia prezintă o listă de 250 de proiecte de infrastructuri eligibile pentru o finanțare în valoare de 5,85 miliarde EUR

14 octombrie 2013

O infrastructură modernă cu interconectări adecvate și rețele fiabile este esențială pentru a realiza o piață integrată a energiei în care consumatorii să beneficieze de cea mai bună valoare pentru banii pe care îi plătesc. Astăzi, Comisia Europeană a adoptat o listă de aproximativ 250 de proiecte-cheie de infrastructuri energetice.
Detalii

Cecilia Malmström salută votul Parlamentului European privind EUROSUR

10 octombrie 2013

Astăzi, Parlamentul European a adoptat o propunere a Comisiei privind un regulament de instituire a Sistemului european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR).


Detalii

Propunerea Comisiei care garantează că dreptul cetățenilor de a fi asistați de un avocat va deveni act legislativ

08 octombrie 2013

Propunerea Comisiei Europene care garantează dreptul tuturor cetățenilor din UE de a fi asistați de un avocat în cadrul procedurilor penale a fost adoptată astăzi în mod oficial, după primirea aprobării Consiliului de Miniștri. Aceasta a urmat votului Parlamentului European din 10 septembrie prin care a fost aprobată directiva respectivă (MEMO/13/772).
Detalii

Sporirea numărului de femei în sectorul digital al UE ar duce la o creștere anuală a PIB-ului de 9 miliarde EUR

03 octombrie 2013

Un mai mare interes în rândul tinerelor pentru o carieră în sectorul digital și sporirea numărului de femei care lucrează în sectorul digital ar aduce beneficii industriei digitale, femeilor înseși și economiei Europei. Aceasta este constatarea-cheie a studiului realizat de Comisia Europeană privind femeile active în sectorul TIC, publicat astăzi.


Detalii

Importanța drepturilor de proprietate intelectuală în economia UE

01 octombrie 2013

Comisia Europeană a salutat astăzi publicarea unui studiu privind drepturile de proprietate intelectuală, care a fost elaborat în comun de Oficiul European de Brevete (OEB) și de Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI).
Detalii