RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Câștigătorii ediției 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru literatură anunțați în cadrul Târgului de carte de la Göteborg

26 septembrie 2013

Câștigătorii ediției 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, care conferă recunoaștere celor mai buni autori în curs de afirmare din Europa, au fost anunțați astăzi la deschiderea Târgului de carte de la Göteborg, în Suedia, de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret. Câștigătorii din acest an sunt: Isabelle Wéry (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia Herțegovina), Emilios Solomou (Cipru), Kristian Bang Foss (Danemarca), Meelis Friedenthal (Estonia), Lidija Dimkovska (fosta Republică iugoslavă a Macedoniei), Katri Lipson (Finlanda), Marica Bodrožić (Germania), Tullio Forgiarini (Luxemburg), Ioana Pârvulescu (România), Gabriela Babnik (Slovenia) și Cristian Crusat (Spania). A se vedea mai jos mai multe detalii despre autorii câștigători și cărțile lor.


Detalii

Dezbaterea privind viitorul Europei: Doamna vicepreședinte Viviane Reding dialoghează cu cetățenii la Helsinki

23 septembrie 2013

Vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding se va afla mâine la Helsinki împreună cu membrul Parlamentului European (MPE) Sirpa Pietikäinen pentru a participa la o dezbatere cu aproximativ 300 de cetățeni privind viitorul Europei. Dezbaterea va avea loc la data de 24 septembrie între 10:00 și 12:00 (9:00-11:00 CET) la Vanha ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, Helsinki.


Detalii

Luna dedicată pieței unice se deschide cu dezbateri privind locurile de muncă

20 septembrie 2013

În contextul Anului european al cetățenilor 2013, Luna dedicată pieței unice – o inițiativă a Parlamentului European și a Comisiei – le va da posibilitatea cetățenilor și părților interesate să facă propuneri pentru viitorul UE și să le dezbată în direct online cu alți cetățeni, părți interesate, reprezentanți ai autorităților, lideri și experți din toată Europa.
Detalii

Săptămâna mobilității promovează utilizarea mijloacelor alternative de transport urban pentru un aer mai curat

16 septembrie 2013

Se preconizează că peste 2 000 de orașe europene vor participa la cea de-a 12-a ediție a Săptămânii europene a mobilității, care începe astăzi. Anul acesta, săptămâna mobilității, care se încheie la 22 septembrie, se desfășoară sub sloganul „Clean air — it's your move!” (Un aer mai curat - dumneavoastră decideți!). Campania sensibilizează publicul larg cu privire la impactul transporturilor asupra calității aerului și încurajează cetățenii să aibă grijă de sănătatea și de calitatea vieții lor schimbându-și obiceiurile în materie de mobilitate.


Detalii

Accesul liber la publicațiile științifice atinge un „punct critic”

21 august 2013

Tendința globală de a pune în mod gratuit rezultatele cercetării la dispoziția cititorilor - așa numitul „acces liber” - a fost confirmată astăzi de un studiu finanțat de Comisia Europeană. Aceste noi cercetări sugerează că accesul liber este în curs de a atinge un punct critic, aproximativ 50 % dintre lucrările științifice publicate în 2011 fiind în prezent disponibile în mod gratuit. Acest nivel este de două ori mai mare decât cel estimat în studiile anterioare, lucru explicat prin utilizarea unei metodologii îmbunătățite și prin aplicarea unei definiții lărgite a accesului liber. De asemenea, studiul estimează că peste 40 % din articolele validate de comunitatea științifică și publicate la nivel mondial între 2004 și 2011 sunt în prezent accesibile online în mod liber. Studiul analizează situația din UE și din câteva țări învecinate, precum și din Brazilia, Canada, Japonia și Statele Unite ale Americii.


Detalii

Politici climatice: sprijinirea regiunii Pacificului în lupta împotriva schimbărilor climatice

30 august 2013

În perioada 3-5 septembrie, comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, doamna Connie Hedegaard, va reprezenta Uniunea Europeană la reuniunea anuală a Forumului insulelor din Pacific (PIF), care va avea loc în Majuro, Insulele Marshall. Reuniunea din acest an se axează pe acțiunile de răspuns ale țărilor din regiunea Pacificului la schimbările climatice. Doamna Hedegaard va vizita, de asemenea, Manilla, unde va purta discuții cu reprezentanți ai guvernului Republicii Filipine și ai Băncii Asiatice de Dezvoltare, la 6 septembrie.


Detalii

Mediu: UE propune noi măsuri pentru protejarea biodiversității împotriva unor specii invazive problematice

09 septembrie 2013

Comisia Europeană a propus astăzi un nou act legislativ pentru prevenirea și gestionarea amenințării crescânde pe care o reprezintă speciile invazive. În Europa există în prezent peste 12 000 de specii alogene. Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive și se află într­o creștere rapidă. Propunerea a fost concepută ca reacție la problemele care sunt cauzate de aceste specii alogene invazive și care se manifestă pe tot mai multe planuri:


Detalii

Noi masuri de promovare a transportului pe caile navigabile interioare din UE

11 septembrie 2013

Comisia Europeană a anunțat noi măsuri1 pentru transportul unui volum mai mare de mărfuri pe râurile și canalele Europei. Deși barjele se numără printre mijloacele de transport cele mai favorabile mediului și cele mai eficiente din punct de vedere energetic, în prezent acestea transportă doar aproximativ 6 % din volumul mărfurilor europene în fiecare an. Noile propuneri vizează valorificarea potențialului neutilizat al celor 37 000 km de căi navigabile interioare din Europa. Aceste propuneri vor facilita transportul mărfurilor și vor conduce la continuarea ecologizării sectorului, precum și la încurajarea inovării și la îmbunătățirea oportunităților privind locurile de muncă.


Detalii

Foaia de parcurs a Comisiei Europene pentru abordarea riscurilor inerente sistemului bancar paralel

04 septembrie 2013

Comisia a adoptat astăzi o comunicare privind sistemul bancar paralel și a propus noi norme pentru fondurile de piață monetară (FPM).


Detalii

Zilele europene ale patrimoniului: 50 de țări oferă acces liber la situri istorice

29 august 2013

În septembrie, în cadrul unei inițiative comune a Comisiei Europene și a Consiliului Europei denumite Zilele europene ale patrimoniului, milioane de persoane vor beneficia de acces liber la mii de situri istorice și culturale, care sunt rareori deschise publicului, în 50 de țări.
Detalii