RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Declarația vicepreședintelui Reding și a comisarului Barnier referitoare la acordul trilateral privind sancțiunile penale pentru abuzul de piață

21 decembrie 2013

Comisia Europeană a salutat acordul politic de astăzi cu privire la propunerea Comisiei de Directivă privind sancțiunile penale pentru abuzul de piață (IP/11/1218). Acordul a fost precedat de patru așa-numite reuniuni trilaterale dintre Comisie și cei doi colegiuitori (Parlamentul European și Consiliul de Miniștri). Faptul că s-a ajuns la un acord, care a fost aprobat de statele membre astăzi, arată că Europa este dispusă să ia toate măsurile necesare pentru a combate utilizarea abuzivă a informațiilor confidențiale și abuzul de piață pe piețele sale financiare.
Detalii

Eurobarometru: Jumătate dintre europeni sunt mulțumiți de transportul feroviar din țara lor

16 decembrie 2013

Conform unui sondaj Eurobarometru publicat astăzi, 58 % dintre europeni sunt mulțumiți de serviciile de transport feroviar din țara lor. Totuși, relativ puțini europeni călătoresc cu trenul. În unele țări, numărul utilizatorilor care consideră cumpărarea biletelor o operațiune extrem de complicată este îngrijorător de mare. În plus, aproximativ 19 % dintre europeni nu călătoresc cu trenul din cauza problemelor de accesibilitate. Persoanele cu mobilitate redusă s-au plâns, în special, de proasta accesibilitate a vagoanelor și a platformelor, precum și de faptul că, în momentul planificării călătoriilor, nu găsesc informații referitoare la accesibilitate.


Detalii

Comisarul Damanaki salută adoptarea finală a politicii comune reformate în domeniul pescuitului

10 decembrie 2013

Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, a salutat votul final de astăzi al Parlamentului European care sprijină o nouă politică comună reformată în domeniul pescuitului (PCP) pentru UE, pe care ea a inițiat-o în iulie 2011. Votul înseamnă că reforma PCP a fost adoptată oficial și se va aplica acum în toate apele Uniunii Europene începând de la 1 ianuarie 2014.


Detalii

„Juvenes Translatores”: Andreea Florina Săndiță se numără printre câștigătorii concursului european pentru tinerii traducători

05 februarie 2014

Au fost anunțate numele câștigătorilor concursului anual pentru tinerii traducători din UE („Juvenes Translatores”), organizat de Comisia Europeană și dedicat elevilor de liceu. La concurs au participat peste 3.000 de adolescenți din 750 de școli, iar lucrările lor au fost notate de traducătorii Comisiei. Câștigătoarea din România se numește Andreea Florina Săndiță și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Radu Greceanu din Slatina, județul Olt.
Detalii

Comisia Europeană prezintă primul raport al UE privind combaterea corupției

03 februarie 2014

Corupția continuă să fie o provocare pentru Europa. Corupția este un fenomen care afectează toate statele membre ale UE și costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde EUR pe an. Statele membre au avut numeroase inițiative în ultimii ani, însă rezultatele sunt inegale și ar trebui să se intensifice eforturile pentru prevenirea și pedepsirea faptelor de corupție. Acestea sunt câteva dintre concluziile primului raport al UE privind combaterea corupției, publicat astăzi de Comisia Europeană.


Detalii

Comisia Europeană recomandă aplicarea unor principii minime în ceea ce privește gazele de șist

23 ianuarie 2014

Comisia Europeană a adoptat o recomandare care vizează instituirea unor garanții corespunzătoare pentru mediu și climă în ceea ce privește „frackingul” – tehnica de fracturare hidraulică de volum mare utilizată mai ales în operațiunile legate de gazele de șist. Recomandarea ar trebui să ajute toate statele membre care doresc să utilizeze această practică să facă față riscurilor asupra sănătății și a mediului și să îmbunătățească transparența pentru cetățeni. Aceasta pune, de asemenea, bazele pentru condiții de concurență echitabile în acest sector și stabilește un cadru mai clar pentru investitori.


Detalii

Ziua europeană a persoanelor cu handicap - Comisia acordă orașului Göteborg premiul „Access City” 2014

03 decembrie 2013

Cu ocazia Zilei europene a persoanelor cu handicap (3 decembrie), Comisia Europeană a anunțat că orașul Göteborg este câștigătorul premiului „Access City” 2014. Acest premiu reprezintă o recunoaștere a eforturilor extraordinare depuse de autoritățile din Göteborg în vederea creșterii accesibilității pentru persoanele cu handicap și pentru cele în vârstă. Ediția din 2014 este organizată de Comisia Europeană împreună cu Forumul european al persoanelor cu handicap.
Detalii

Proiecte urbane mai inteligente în Europa

27 noiembrie 2013

În cadrul unei conferințe găzduită de Comisia Europeană, edili ai orașelor, directori executivi de companii și lideri ai societății civile au purtat discuții pe marginea acțiunilor care au făcut obiectul „Planului strategic de implementare a inițiativei «Orașe inteligente»” și a modalităților de punere în practică a acestora. Comisia a anunțat că va lansa o „Invitație pentru angajamente privind orașele și comunitățile inteligente” în primăvara anului 2014, cu scopul de a mobiliza activitățile în favoarea priorităților din planul de acțiune. Planul face parte din cel de-al cincilea „parteneriat pentru inovare” al Europei.


Detalii

Libera circulație a persoanelor: cinci acțiuni în beneficiul cetățenilor, al creșterii economice și al ocupării forței de muncă în UE

25 noiembrie 2013

Comisia Europeană a adoptat recent un document programatic care subliniază responsabilitatea comună a statelor membre și a instituțiilor UE în ceea ce privește respectarea drepturilor cetățenilor europeni de a locui și a munci într-o altă țară din UE. Pentru a sprijini eforturile statelor membre în acest sens, documentul Comisiei definește cinci acțiuni concrete de consolidare a dreptului la libera circulație, ajutând totodată statele membre să profite de avantajele oferite de acesta. Documentul programatic clarifică drepturile cetățenilor UE în ceea ce privește libera circulație și accesul la prestațiile sociale, răspunzând în același timp preocupărilor exprimate de unele state membre în legătură cu problemele pe care fluxurile migratoare le-ar putea pune autorităților locale.


Detalii

Potrivit auditorului extern al UE, statele membre și Comisia nu au depus eforturi suficiente pentru a demonstra că bugetul de 100 de miliarde de euro alocat dezvoltării rurale este cheltuit în mod corespunzător

22 noiembrie 2013

Conform unui raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană, mecanismele actuale de monitorizare și de evaluare nu au reușit să pună la dispoziție în timp util informațiile necesare care să stea la baza deciziilor legate de identificarea celor mai eficace și mai eficiente măsuri, în contextul elaborării politicii de dezvoltare rurală pentru perioada 2014‑2020.


Detalii