RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Europei îi place conexiunea Wi-Fi: un nou studiu recomandă să se pună la dispoziție mai multe frecvențe

01 august 2013

Un nou studiu al Comisiei Europene confirmă că marea majoritate a cetățenilor europeni aleg să utilizeze conexiunea Wi-Fi la internet, iar tendința va continua. 71 % din volumul total al traficului de date fără fir din UE din 2012 a avut drept destinație telefoanele inteligente și tabletele care folosesc conexiunea Wi-Fi, această valoare putând crește la 78 % până în 2016.
Detalii

Autoritățile vamale au reținut mărfuri contrafăcute în valoare de 1 miliard EUR la frontierele UE în 2012

05 august 2013

Serviciile vamale din UE au reținut aproape 40 de milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în 2012, potrivit raportului anual al Comisiei privind acțiunile vamale pentru protejarea DPI. Deși această cifră este mai mică decât cifra din 2011, valoarea mărfurilor interceptate este în continuare ridicată, la aproape 1 miliard EUR.
Detalii

Comisia remediază lacunele legislative în materie de protecție unitară prin brevet

29 iulie 2013

Comisia Europeană a propus, astăzi, finalizarea cadrului juridic privind protecția prin brevet la nivelul UE, prin actualizarea reglementărilor UE privind competența judiciară și recunoașterea hotărârilor judecătorești (regulamentul cunoscut sub denumirea „Bruxelles I”). Modificările vor crea condițiile necesare pentru intrarea în funcțiune, odată ce va fi ratificată, a unei instanțe specializate în brevete europene - Curtea Unică în materie de Brevete, ajutând întreprinderile și inventatorii să își protejeze brevetele.
Detalii

Undă verde pentru GPS-ul european

25 iulie 2013

Undă verde pentru sistemul european de navigație prin satelit: Astăzi, cu ocazia unei demonstrații publice la Fucino, Italia, vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a anunțat stabilirea cu succes a pozițieii cu ajutorul actualilor patru sateliți Galileo ai UE.
Detalii

Utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wireless, amânată

23 iulie 2013

Jumătate din statele membre ale Uniunii au solicitat amânare în utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wireless de bandă largă din cauza unor motive excepționale, ratând termenul de 1 ianuarie 2013 convenit inițial (a se vedea IP/10/540). Astăzi, Comisia Europeană și-a exprimat acordul, cu reticență, în ceea ce privește nouă din cele 14 cereri.


Detalii

Consolidarea cooperării UE-China în domeniul agriculturii

22 iulie 2013

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, se află la Beijing, în China, în perioada 22-24 iulie 2013, pentru a consolida cooperarea dintre UE și China în domeniul agriculturii și al dezvoltării rurale.

Detalii

Comisia propune instituirea Parchetului European

17 iulie 2013

Prin instituirea Parchetului European, Comisia Europeană acționează astăzi în vederea îmbunătățirii, la nivelul Uniunii, a derulării urmăririi penale a autorilor infracțiunilor de fraudă asupra banilor contribuabililor din UE. Sarcina exclusivă a Parchetului European va consta în efectuarea de cercetări și urmări penale, acesta urmând să aibă competența, la nevoie, de a trimite în judecată — în instanțele din statele membre — persoanele învinuite de săvârșirea de infracțiuni care afectează bugetul UE. Parchetul European va fi o instituție independentă, supusă controlului democratic.


Detalii

Diferențele considerabile între costurile diferitelor proiecte rutiere cofinanțate de UE

15 iulie 2013

Între 2000 și 2013, UE a alocat aproximativ 65 de miliarde de euro din cadrul Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) și al Fondului de coeziune în vederea cofinanțării construcției și modernizării drumurilor. Auditul Curții a vizat 24 de proiecte de investiții rutiere din cadrul FEDER și al Fondului de coeziune în Germania, Grecia, Polonia și Spania pentru a evalua dacă acestea și-au îndeplinit obiectivele la un cost rezonabil. Costul total al proiectelor auditate a depășit trei miliarde de euro.


Detalii

100 de milioane euro pentru întreprinderile nou-înfiintate si IMM-urile din domeniul tehnologiilor

12 iulie 2013

Aproximativ 1 000 de întreprinderi nou-înființate și alte întreprinderi extrem de inovatoare vor primi, în cadrul unei noi etape de finanțare, granturi în valoare de 100 de milioane de euro din partea parteneriatului public-privat pentru internetul viitorului. Ajutorul este menit să contribuie la dezvoltarea de aplicații și alte servicii digitale, în domenii precum transportul, sănătatea, sistemele de fabricație inteligente, energie și mass-media.
Detalii

Nevoia de viteză: 45% dintre utilizatorii de internet din Europa doresc să își modernizeze conexiunea la internet sau să își schimbe furnizorul

09 iulie 2013

Conform celui mai recent sondaj la nivelul UE privind modul în care europenii folosesc internetul, criteriul principal al utilizatorilor de internet se conturează a fi viteza internetului. Aproape jumătate (45 %) din gospodăriile europene și-ar moderniza abonamentul internet sau ar schimba furnizorul pentru a avea o viteză în bandă largă mai mare, criteriu care ajunge din urmă prețul în cursa celor mai importanți factori în alegerea serviciilor de internet.


Detalii