RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Tabloul de bord al pieței unice - sub forma unui nou site internet

05 iulie 2013

Odată cu lansarea Tabloului de bord al pieței unice, care este disponibil numai online, a fost instituit un sistem de raportare mai detaliat și mai ușor de utilizat. Tabloul de bord al pieței unice încorporează rapoarte detaliate cu privire la 13 instrumente de guvernanță, precum monitorizarea transpunerii corecte a directivelor UE, analize ale procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, rețele de cooperare administrativă și diverse servicii de informare și de soluționare a problemelor.


Detalii

Experimentul macroregional al Europei: o primă evaluare

01 iulie 2013

Astăzi, Comisia Europeană a publicat primul studiu menit să evalueze succesul celor două strategii macroregionale ale UE și să facă recomandări pentru viitor.


Detalii

Lituania a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene

02 iulie 2013

Lituania a preluat la 1 iulie, presedintia rotativa a Consiliului
Uniunii Europene si isi va pastra aceasta functie pana pe 31 decembrie
2013.
Detalii

Acord politic privind o nouă orientare a politicii agricole comune

01 iulie 2013

Parlamentul European, Consiliul de Miniștri al UE și Comisia Europeană au ajuns la un acord privind o reformă a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de după 2013.
Detalii

Transport maritim: un prim pas în vederea reducerii emisiilor

28 iunie 2013

Comisia Europeană a făcut, astăzi,  primul pas în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de sectorul transporturilor maritime, propunând o legislație care va obliga proprietarii de nave de mari dimensiuni ce folosesc porturile UE să monitorizeze și să raporteze emisiile anuale de dioxid de carbon (CO2) ale navelor. De asemenea, Comisia a publicat o comunicare care stabilește strategia sa pentru abordarea și reducerea acestor emisii, de preferință prin intermediul unor măsuri la nivel mondial.


Detalii

Comisia Europeană solicită interzicerea la nivelul întregii UE a drogului de sinteză „5-IT”

26 iunie 2013

Comisia Europeană a propus ieri, înainte de Ziua internațională împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri, o interdicție la nivelul întregii UE a „5-IT”, o substanță de sinteză cu efecte de stimulare și halucinogene. Comisia a solicitat statelor membre ale UE să prevină răspândirea liberă a drogului pe teritoriul Europei, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia.


Detalii

Agenda digitală: noi norme specifice pentru protecția consumatorilor în caz de pierdere sau furt al datelor cu caracter personal

24 iunie 2013

Comisia Europeană instituie astăzi noi norme care precizează exact cum trebuie să reacționeze operatorii de telecomunicații și furnizorii de servicii de internet (FSI) în cazul în care datele cu caracter personal ale clienților lor sunt pierdute, furate sau compromise într-un alt mod. Scopul acestor „măsuri tehnice de punere în aplicare” este de a asigura că toți clienții sunt tratați echivalent în întreaga UE în cazul unei încălcări a securității datelor, precum și că agenții economici care își desfășoară activitatea în mai multe țări pot aborda aceste probleme la nivel paneuropean.


Detalii

Comisia vrea să stimuleze cloud computingul

21 iunie 2013

Comisia Europeană a lansat, astăzi, o cerere de candidaturi pentru constituirea unui grup de experți interesați să participe la identificarea unor clauze contractuale sigure și echitabile pentru serviciile de cloud computing. Experții vor contribui la identificarea opțiunilor existente pentru a răspunde preocupărilor consumatorilor și ale întreprinderilor, care par adesea reticenți în ceea ce privește utilizarea serviciilor de cloud computing, deoarece contractele sunt neclare sau îi favorizează pe furnizorii de servicii.
Detalii

Comisia lansează un apel pentru un nou consens în vederea relansării creșterii economice

19 iunie 2013

La sfârșitul reuniunii săptămânale a Comisiei, care s-a concentrat în mare parte pe întrunirea Consiliului European de la sfârșitul lunii iunie, președintele Barroso a declarat următoarele: „Europa depune eforturi susținute pentru a ieși din criză. Comisia a descris aceste eforturi în analiza detaliată care însoțește recomandările specifice fiecărei țări.
Detalii

Premiul UE pentru conservarea patrimoniului cultural - castigatorii 2013

17 iunie 2013

Câștigătorilor ediției din 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra li s-au decernat premiile în data de 16 iunie, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Atena.
Detalii