RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

eCall: apelul de urgență automat în caz de accidente rutiere este obligatoriu în autovehicule începând cu 2015

13 iunie 2013

Comisia Europeană a adoptat două propuneri pentru a asigura ca, până în octombrie 2015, autovehiculele să apeleze automat serviciile de urgență în cazul unui accident grav.
Detalii

Ținerea alimentelor dăunătoare sănătății departe de rafturi

10 iunie 2013

Un raport anual publicat de Comisia Europeana cu privire la Sistemul european rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF) arată că aproape 50% din notificările din anul 2012 au avut ca obiect produse alimentare și furaje respinse la frontierele UE din cauza riscului pe care îl reprezintă pentru siguranța alimentară. Lansat în urmă cu peste 30 de ani, RASFF este un instrument informatic care facilitează fluxul transfrontalier de informații între autoritățile naționale pentru siguranța alimentelor, jucând un rol esențial în asigurarea unui nivel înalt de siguranță a alimentelor pentru cetățenii Europei.


Detalii

Acord „istoric” pentru noua rețea transeuropeană de transport

06 iunie 2013

Comisia Europeana, Consiliul și Parlamentul au cazut de acord cu privire la propunerile de a transforma mozaicul actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi și canale europene într-o rețea unificată de transport (TEN-T).

Detalii

Rapoartele Comisiei Europene privind libera circulație în UE

04 iunie 2013

Datorită spațiului Schengen de liberă circulație, peste 400 de milioane de cetățeni din 26 de state membre ale UE și un număr tot mai mare de resortisanți ai țărilor terțe călătoresc fără a face obiectul unor controale la frontierele interne. Comisia Europeana a adoptat cel de al treilea raport al său privind „bilanțul de sănătate” al spațiului Schengen, o prezentare generală semestrială privind funcționarea acestuia.
Detalii

Ce posibilități de pescuit sunt pentru 2014?!

31 mai 2013

Cele mai recente cifre privind stocurile de pește din apele UE indică faptul că eforturile Comisiei Europene de a elimina progresiv pescuitul excesiv au dat roade. Într-un document de consultare adoptat astăzi, Comisia Europeană informează cu privire la starea stocurilor europene de pește și își prezintă intențiile privind propunerile referitoare la posibilitățile de pescuit pentru 2014.
Detalii

Recomandările specifice de tara pentru România în 2013

30 mai 2013

Recomandările specifice de țară pentru România în 2013 sunt în număr de opt și au fost elaborate pentru a o ajuta să își îmbunătățească performanțele economice.
Detalii

e-Guvernare: există îmbunătățiri, dar cetățenii cer eforturi suplimentare

29 mai 2013

Aproape o jumătate dintre cetățenii UE (46%) folosesc astăzi internetul pentru a căuta un loc de muncă, a folosi serviciile librăriilor publice, a transmite o declarație de impunere, a înregistra o naștere, a cere un pașaport sau pentru a utiliza alte servicii de e-Guvernare. 80% afirmă că serviciile publice online reprezintă o economie de timp, 76% apreciază flexibilitatea lor iar 62% afirmă că acestea îi ajută să economisească bani. Acești utilizatori sunt însă mai mulțumiți de serviciile bancare online (nota de satisfacție 8,5 pe o scară de la 0 la 10) și de cumpărăturile online (7,6) decât de serviciile publice online (6,5).


Detalii

Alegeri europene: doi din trei tineri au intenția de a vota

27 mai 2013

Aproape două treimi (64%) din tinerii europeni au intenția de a vota în cadrul alegerilor parlamentare europene din 2014, în timp ce aproximativ o treime (35%) declară că este puțin probabil să voteze, conform unui sondaj al Comisiei în ceea ce privește participarea tinerilor la viața democratică. Tinerii sunt mai puțin interesați de a-și exprima votul decât părinții lor și arată o insatisfacție tot mai mare referitor la modul în care funcționează politica. Cu toate acestea, tinerii doresc să participe și solicită mai multe oportunități de a fi implicați în politică. Tinerii arată o puternică identitate europeană și o mai mare apreciere a integrării europene decât alte grupe de vârstă.


Detalii

O nouă strategie industrială europeană în domeniul electronicii

23 mai 2013

Comisia Europeană lansează astăzi o campanie care urmărește realizarea de investiții publice coordonate în sectoarele micro- și nanolectronicii (spre exemplu, semiconductorii și cipurile din componența calculatoarelor), campanie concepută pentru a extinde baza de producție avansată din Europa.
Detalii

Noi măsuri pentru a ajuta România să utilizeze fondurile UE atât de necesare

22 mai 2013

Comisia Europeană a propus noi măsuri pentru a ajuta țările afectate de criză să utilizeze fondurile UE atât de necesare. Măsurile ar ajuta aceste state membre să găsească soluții la problema șomajului în rândul tinerilor, să sprijine întreprinderile mici și mijlocii și să plătească proiecte majore de infrastructură.
Detalii