RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Ziua europeană a limbilor

25 septembrie 2012

Nimeni nu va scăpa de cuvinte: de la o „întâlnire în scop de conversație multilingvă” în Praga, la o cafenea cu iz mondial în Sofia, o provocare rap în Åarhus, un bar cu cocktail de limbi europene în Budapesta, o seară de poezie în limbi străine în Cardiff și o „baie lingvistică” în 30 de biblioteci din Berlin – acestea sunt doar câteva dintre evenimentele din Ziua europeană a limbilor, care va avea loc în întreaga Europă, mâine, 26 septembrie (a se vedea lista de evenimente).
Detalii

CORLEAP solicită descentralizare efectivă și autonomie fiscală în orașele și regiunile din țările Parteneriatului estic

19 septembrie 2012

Primari și politicieni de la nivel regional din țările UE și țările vecine din Est s-au întâlnit, in 17 septembrie, cu ocazia celei de-a doua reuniuni anuale a Conferinței autorităților locale și regionale din Parteneriatul estic (CORLEAP), la Chișinău, Republica Moldova, în prezența dnei Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză. Membrii CORLEAP au convenit asupra căii de urmat, prioritățile de acțiune fiind reforma administrației publice, descentralizarea fiscală și cooperarea regională.


Detalii

Forumul sportiv UE: lupta împotriva aranjării meciurilor

18 septembrie 2012

Reprezentanți ai mișcării sportive din Europa și miniștri ai sportului se vor angaja să își intensifice lupta împotriva aranjării meciurilor, cu ocazia reuniunii în cadrul Forumului sportiv UE organizat de Comisia Europeană în Nicosia (Cipru) în perioada 19‑20 septembrie. Se așteaptă ca aceștia să aprobe o „Declarație privind lupta împotriva aranjării meciurilor”. Forumul, care coincide cu o reuniune informală a miniștrilor sportului din UE, va aborda de asemenea aspecte precum contribuția sportului la economia UE, viitoarele finanțări din partea UE pentru sportul de masă, precum și promovarea activității fizice și a îmbătrânirii active.


Detalii

Adresaţi-i preşedintelui Barroso întrebări despre starea Uniunii - vă va răspunde într-un interviu în direct, la data de 19 septembrie

07 septembrie 2012

Care este situaţia actuală şi cum va ieşi Uniunea Europeană din criza economică? Acestea sunt doar două dintre întrebările la care va răspunde preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, în cadrul discursului privind starea Uniunii, pe care îl va rosti în faţa membrilor Parlamentului European, la Strasbourg, la data de 12 septembrie, ora 09.00 CET.


Detalii

Starea Uniunii Europene, al treilea raport

12 septembrie 2012

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a sustinut astazi, 12 septembrie 2012, cu incepere de la orele 10:00 (ora Romaniei), in fata plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg, discursul privind Starea Uniunii Europene. Este cel de-al treilea raport pe aceasta tema pe care presedintele in exercitiu il prezinta.  
Detalii

Cartografierea fundului mării: noi oportunități de creștere „albastră” și de ocupare a forței de muncă

29 august 2012

Oceanele și mările care înconjoară Europa oferă noi oportunități de creștere și de ocupare a forței de muncă pentru a îndeplini obiectivele strategiei Europa 2020. Pentru o exploatare optimă a acestui potențial, avem nevoie de mai multe cunoștințe despre fundul mării. Comisia Europeană propune crearea, până în 2020, a unei hărți digitale a fundului marin al apelor europene prin colectarea datelor existente într-o singură bază de date coerentă, accesibilă tuturor. În Cartea verde asupra cunoașterii mediului marin, adoptată astăzi, Comisia lansează o consultare privind modul în care poate fi atins acest obiectiv.
Detalii

Au mai rămas 10 zile până la încheierea consultării pe tema viitorului Europei

31 august 2012

După cum reiese din ultimele cifre date astăzi publicității, peste 8404 de cetățeni ai UE s­au exprimat deja cu privire la viitorul Europei, prin participarea la ampla consultare online lansată de Comisia Europeană pe tema drepturilor cetățenilor și pe cea a viitorului Europei.
Detalii

UE salută aderarea Rusiei la OMC după 18 ani de negocieri

22 august 2012

După 18 ani de negocieri, Rusia aderă la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) devenind astăzi al 156-lea membru al acesteia. Această aderare este deosebit de importantă pentru UE, deoarece UE este primul partener comercial al Rusiei, iar Rusia este cel de-al treilea partener comercial al UE. Pentru prima dată, ambele entități vor fi obligate să respecte norme și obligații multilaterale pentru schimburile comerciale reciproce.


Detalii

Noi norme privind deșeurile electronice

13 august 2012

Astăzi intră în vigoare norme îmbunătățite privind colectarea și tratarea deșeurilor electronice. Deșeurile electronice (adică deșeurile de echipamente electrice și electronice, sau DEEE) se numără printre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere și oferă oportunități importante în ceea ce privește punerea la dispoziție pe piață a materiilor prime secundare. Colectarea sistematică și tratarea adecvată sunt condiții prealabile pentru reciclarea unor materiale precum aurul, argintul, cuprul și metalele rare din televizoarele, laptopurile și telefoanele mobile uzate.
Detalii

Numărul solicitărilor de acces la documentele Comisiei crește pentru al zecelea an consecutiv

03 august 2012

Din ultimul raport anual privind accesul public la documente, publicat astăzi, reiese că, în 2011, au fost depuse 6 447 de solicitări de acces la documentele Comisiei, în comparație cu 6 361 de solicitări în 2010 și numai 450 de solicitări depuse în anul 2001, atunci când au intrat în vigoare normele actuale.


Detalii