RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Modernizarea si capacitatea de insertie profesionala, in centrul unei noi strategii de reforma a invatamantului superior

20 septembrie 2011

Ca parte a strategiei europene pentru creştere şi locuri de muncă, Comisia Europeană a prezentat astăzi o strategie de reformă pentru sporirea numărului de absolvenţi, îmbunătăţirea calităţii activităţii de predare şi valorificarea la maximum a posibilităţilor învăţământului superior de a contribui la ieşirea economiei UE mai puternică din criză.
Detalii

Saptamana europeana a mobilitatii 2011: „Mobilitatea alternativa”

15 septembrie 2011

Între 16 și 22 septembrie 2011, sute de orașe mai mici și mai mari din Europa vor participa la cea de a zecea ediție a Săptămânii europene a mobilității, care îi invită pe cetățeni la o gamă largă de activități legate de mobilitatea durabilă. Tema din acest an – mobilitatea alternativă – vizează promovarea unor mijloace de transport eficiente din punctul de vedere al resurselor ca alternativă la autoturismele personale, care continuă să domine transportul urban. Săptămâna încurajează autoritățile locale și cetățenii să pună în evidență numeroasele efecte pozitive ale utilizării altor mijloace de transport.
Detalii

Zilele Europene ale Patrimoniului: 50 de tari permit accesul la monumente rar vizitate

09 septembrie 2011

În cursul lunii următoare, se estimează că peste 20 de milioane de oameni vor beneficia de accesul la mii de situri rar deschise publicului și la evenimente unice, ca parte integrantă a Zilelor Europene ale Patrimoniului, campanie care are loc în fiecare lună septembrie în 50 de țări din Europa. Această inițiativă la nivel local este sprijinită de Comisia Europeană și de Consiliul Europei, având ca scop promovarea conştientizării în domeniu la nivelul UE.
Detalii

S-au inregistrat progrese in politica de mediu a UE, desi implementarea acesteia ramane deficitara

31 august 2011

În ultimul deceniu, graţie celui de-al şaselea program comunitar de acţiune pentru mediu (PAM), legislaţia din domeniu a putut aborda aproape toate domeniile protecţiei mediului. Acest lucru reiese clar din evaluarea finală a celui de-al şaselea PAM (2002 - 2012), adoptată astăzi.
Detalii

Sprijinul oferit de UE lucratorilor prin Fondul de ajustare la globalizare se tripleaza in 2010, ajungand la peste 83 de milioane EUR

22 august 2011

Aproape 23 700 de lucrători concediaţi ca urmare a crizei economice şi a schimbărilor structurale majore din structura comerţului mondial au beneficiat, anul trecut, de ajutorul oferit prin Fondul european de ajustare la globalizare (FEG), conform unui raport adoptat astăzi de către Comisia Europeană - mai mult decât dublu faţă de numărul de lucrători care au beneficiat de ajutorul oferit de fond în 2009. Suma de 83,5 milioane EUR plătită de Fondul de ajustare la globalizare al UE unui număr de nouă state membre este menită să ajute autorităţile naţionale, deoarece acestea sprijină lucrătorii concediaţi în găsirea unor noi oportunităţi de locuri de muncă.
Detalii

Mai mult sprijin pentru sectorul legumiculturii dupa criza E.coli

29 iulie 2011

Statele membre și-au exprimat acordul față de o propunere a Comisiei de a crește sprijinul UE în cadrul planului de urgență adresat producătorilor de legume afectați de criza E. coli de la 210 milioane EUR la 227 de milioane EUR. Acest lucru va permite Comisiei să plătească în proporție de 100% cererile de compensare provenite din diferitele state membre.
Detalii

Curtea de Conturi Europeana publica primul sau raport special referitor la schema de plata unica din cadrul politicii agricole comune (PAC)

29 iunie 2011

Schema de plată unică (SPU) reprezintă principalul mecanism prin care fermierii din Uniunea Europeană beneficiază de sprijin financiar. Obiectivele SPU sunt încurajarea unei mai bune adaptări a activităţii fermierilor la cererea pieţei şi promovarea unor practici agricole de natură să protejeze mediul. SPU este în prezent aplicat în 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii, iar cheltuielile aferente acestei scheme s-au ridicat la aproximativ 28,8 miliarde de euro în 2009.
Detalii

Comisia lanseaza competitia pentru alegerea Capitalei Verzi a Europei, editia 2014

14 iunie 2011

Va fi orașul dumneavoastră următoarea capitală verde europeană? Astăzi începe căutarea orașului care va moșteni prestigiosul titlu în anul 2014. Patru orașe - Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz și Nantes – au primit titlul până acum, din 2010 până în 2013. Premiul „Capitala Verde a Europei” recunoaște și recompensează orașele cele mai avansate în promovarea unui mod de viață urbană care să respecte mediul înconjurător și care pot constitui exemple de urmat pentru alte orașe. Scopul acestui premiu anual este de a ajuta orașele europene să devină locuri mai atrăgătoare și mai sănătoase – „potrivite pentru viață”.
Detalii

Agenda Digitala: tabela de marcaj arata ca s-au realizat progrese

31 mai 2011

Comisia Europeană a publicat de curând o tabelă de marcaj care indică nivelul performanței UE și a statelor membre în ceea ce privește realizarea obiectivelor convenite ale Agendei Digitale pentru Europa, după primul an de la lansarea acesteia (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200). Fidelă angajamentului asumat de a promova o strategie deschisă în ce priveşte transferul de date, Comisia Europeană și-a făcut publice online, prin intermediul tabelei de marcaj, seturile și statisticile de date, dând astfel oricui posibilitatea de a le analiza și de a trage propriile concluzii.
Detalii

Biodiversitate: Comisia anunta o noua strategie pentru stoparea in interval de zece ani a pierderilor in materie de biodiversitate

03 mai 2011

Comisia a prezentat astăzi o nouă strategie pentru protejarea şi ameliorarea stării biodiversităţii în Europa în cursul următorului deceniu. Strategia include şase ţinte care încearcă să combată principalele cauze ale pierderii biodiversităţii, de natură să reducă presiunile cele mai semnificative asupra naturii şi a serviciilor ecosistemice din UE prin conectarea obiectivelor ţinând de biodiversitate la politicile sectoriale cheie. Sunt abordate şi aspectele globale ale pierderii biodiversităţii, garantând astfel contribuţia UE la combaterea pierderii biodiversităţii în întreaga lume. Strategia corespunde angajamentelor luate de UE anul trecut la Nagoya, în Japonia.
Detalii