RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Stiri

Proiectul de buget 2012 al UE: destinat unui numar de 500 de milioane de europeni intr-o perioada de austeritate

21 aprilie 2011

„Un document care stabilește un echilibru sensibil între măsurile de austeritate şi cele de stimulare a creșterii pentru 500 de milioane de europeni”. Iată cum definește dl Janusz Lewandowski, comisarul pentru buget și programare financiară, proiectul de buget 2012, adoptat de Comisie în data de 20 aprilie 2011. Proiectul de buget 2012 prevede plăți în valoare de 132,7 miliarde euro, cu 4,9% mai mult decât în 2011, și angajamente în valoare de 147,4 miliarde euro (+3,7%). Principalul obiectiv al proiectului de buget 2012 este să sprijine pe deplin economia europeană și pe cetățenii UE.
Detalii

Agenda digitala: Comisia solicita opinii referitoare la ameliorarea asistentei medicale prin aplicarea TIC (e-sanatatea)

12 aprilie 2011

Comisia Europeană solicită opinia cetăţenilor şi a altor părţi interesate în privinţa modalităţilor prin care UE poate contribui la generalizarea beneficiilor în materie de calitate şi de eficienţă a asistenţei medicale prin aplicarea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) (aşa-numita „e-sănătate”). TIC au deja un rol central în tratarea numeroaselor probleme cu care se confruntă sistemele de asistenţă medicală din întreaga UE, precum îmbătrânirea populaţiei, recrudescenţa bolilor cronice, reducerile bugetare şi lipsa personalului medical, permiţând, de exemplu, diagnosticarea la distanţă, monitorizarea la distanţă a stării de sănătate a pacienţilor şi transmiterea securizată a dosarului medical între profesioniştii din domeniul sănătăţii.
Detalii

Agenda digitala: Comisia solicita informatii de la 16 state membre cu privire la implementarea Directivei serviciilor audiovizuale de mass-media

29 martie 2011

Comisia Europeană a solicitat în scris informaţii de la 16 state membre cu privire la implementarea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale (SMAV). Comisia a cerut statelor membre să răspundă acestei solicitări în termen de 10 săptămâni. Scrisorile de documentare sunt doar o parte din eforturile depuse de Comisie pentru a se asigura că toate statele membre au implementat în mod corect toate aspectele directivei SMAV în legislaţia naţională din domeniu. Aspectele care se doresc clarificate variază de la un stat membru la altul, iar solicitarea informaţiilor respective nu înseamnă că directiva nu a fost implementată în mod corect de către statele membre, ci pur şi simplu că, în acest stadiu, Comisia mai are câteva întrebări cu privire la implementarea directivei de către acestea.
Detalii

Comisia propune norme mai clare in materie de drepturi de proprietate pentru cele 16 milioane de cupluri internationale din Europa

16 martie 2011

Comisia Europeană propune norme la nivelul UE care să clarifice din punct de vedere juridic drepturile de proprietate în cazul căsătoriilor internaționale sau a parteneriatelor înregistrate legal care au o dimensiune internațională. Cele două propuneri de regulamente ar urma să ajute cuplurile să identifice legea aplicabilă în materie de drepturi de proprietate, precum și instanța competentă. Regulamentele prevăd, de asemenea, norme în ce privește recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești având ca obiect bunurile cuplurilor, în toate statele membre ale UE, printr-o procedură unică.
Detalii

Schimbari climatice: Comisia stabileste Foaia de parcurs pentru construirea unei Europe competitive, cu emisii reduse de carbon pana in 2050

09 martie 2011

Comisia Europeană a adoptat Foaia de parcurs pentru transformarea Uniunii Europene într-o economie competitivă şi cu emisii reduse de carbon până în anul 2050. Foaia de parcurs descrie calea cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a atinge obiectivul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 80-95% faţă de nivelurile de referinţă (1990), până în 2050.
Detalii

Comisia Europeana prezinta agenda UE privind drepturile copilului

15 februarie 2011

Cum poate Uniunea Europeană (UE) contribui la protecția drepturilor copiilor în sala de judecată? Cum ne putem asigura că hotărârile pronunțate în cauzele transfrontaliere de custodie sunt executate în cel mai scurt timp posibil? Și cum putem preveni hărțuirea copiilor pe internet? Comisia Europeană a prezentat astăzi o agendă a UE în vederea consolidării drepturilor copilului, prin intermediul punerii în practică a principiilor consacrate în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
Detalii

Comisia autorizeaza o schema romaneasca de credite subventionate destinate fermierilor

10 februarie 2011

Comisia Europeană a autorizat recent o schemă de ajutor românească având un buget de 120 milioane RON (aproximativ 30 milioane EUR), al cărei obiectiv este sprijinirea fermierilor care, din cauza crizei economice, întâmpină dificultăţi în accesarea creditelor. Ajutoarele în cadrul acestei scheme sunt limitate în timp şi sunt acordate sub formă de credite subvenţionate.
Detalii

Producatorii prezinta incarcatorul comun pentru telefoane mobile

08 februarie 2011

V-a deranjat vreodată faptul că nu puteați împrumuta încărcătorul pentru telefon mobil al unui prieten sau coleg deoarece nu era compatibil cu telefonul dumneavoastră? Această epocă se apropie de sfârșit. Existența unui încărcător comun, compatibil cu toate telefoanele mobile indiferent de marcă, este ideea simplă pe care Comisia o promovează de mulți ani. Datorită cooperării dintre patrusprezece companii și Comisia Europeană, soluția este acum disponibilă: onechargerforall.eu.
Detalii

„Noua Renastere” sau punerea la dispozitie, online, a patrimoniului cultural european

18 ianuarie 2011

Comité des Sages (grupul de reflecție la nivel înalt) a prezentat astăzi vicepreședintelui Comisiei Europene pentru agenda digitală, Neelie Kroes, și comisarului responsabil cu educația și cultura, Androulla Vassiliou, raportul pe tema digitalizării patrimoniului cultural european. Prin intermediul raportului, se solicită insistent ca statele membre ale UE să își intensifice eforturile de a pune la dispoziție online colecțiile deținute în toate bibliotecile, arhivele și muzeele proprii.
Detalii

O gestionare mai buna a deseurilor electrice si electronice

19 ianuarie 2012

Prin aprobarea de către deputați a noilor obiective propuse împreună cu Consiliul, vom colecta și recicla mult mai multe aparate casnice vechi, frigidere stricate sau telefoane si mici obiecte electronice vechi. Aducerea la zi a legislației privind deșeurile electrice și electronice (WEEE) le oferă consumatorilor noi posibilități de a returna deșeurile de mici dimensiuni magazinelor care vând produse electronice și va reduce birocrația reciclării electronicelor pentru mediul de afaceri.


Detalii