RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Noul portal pentru transparenta

07 iunie 2012

Pe 7 iunie a avut loc lansarea unui nou portal internet pentru transparență, grație căruia procesele decizionale ale Comisiei vor deveni mai deschise și mai accesibile cetățenilor, ca niciodată. Portalul servește drept fereastră către gama largă de instrumente dezvoltate în ultimii ani, pentru a facilita monitorizarea de către public și pentru a îmbunătăți capacitatea cetățenilor de a-și exercita drepturile.

Detalii

Antitrust: Raportul Retelei europene in domeniul concurentei

24 mai 2012

Rețeaua europeană în domeniul concurenței (REC) a publicat un raport care arată că aplicarea activă a legislației în materie de concurență în sectorul alimentar din întreaga Europă, în special la nivelul prelucrării și fabricației, a adus beneficii agricultorilor, furnizorilor și consumatorilor. Raportul precizează că, în ultimii câțiva ani, sectorul alimentar a reprezentat o prioritate pentru autoritățile de concurență din Europa și că acțiunile acestora s-au intensificat după izbucnirea crizei prețurilor la alimente în 2007. REC este formată din Comisia Europeană și autoritățile naționale de concurență din cele 27 de state membre.


Detalii

Comisia Europeana prezinta raportul anual privind tendintele fiscale

21 mai 2012

În data de 21 mai, Comisia Europeană a prezentat raportul pe 2012 privind tendințele fiscale. Raportul trece în revistă sistemele fiscale din statele membre și cuprinde date comparabile detaliate referitoare la structurile și cotele de impozitare aferente. Pentru prima dată, raportul include date-cheie privind impozitul funciar în toate cele 27 de state membre.
Detalii

Comisia efectueaza primul „bilant de sanatate” al spatiului Schengen

16 mai 2012

În prezent, peste 400 de milioane de europeni beneficiază de posibilitatea de a călători fără pașaport în spațiul Schengen. În condițiile în care cetățenii europeni efectuează peste 1,25 de miliarde de călătorii anual, sunt necesare măsuri de vigilență pentru a apăra dreptul la liberă circulație al acestora. Comisia a adoptat primul său „bilanț de sănătate”, o imagine de ansamblu efectuată bianual privind funcționarea spațiului Schengen, care va contribui la consolidarea orientării și cooperării politice dintre țările participante. Raportul este însoțit de orientări care urmăresc să asigure o interpretare și o punere în aplicare coerente a aspectelor selectate, în spirit de solidaritate.

Detalii

Mediu: noi fonduri de 34,8 milioane EUR pentru a aduce pe piață soluții ecologice

10 mai 2012

Comisia Europeană lansează o cerere de oferte, în valoare de 34,8 milioane EUR, pentru proiecte de ecoinovare. Întreprinderile și antreprenorii din întreaga Europă pot depune cereri de finanțare având ca scop să favorizeze aducerea pe piață a unor proiecte de mediu inovatoare. Cererea de oferte este deschisă produselor, tehnicilor, serviciilor și proceselor ecoinovatoare care au scopul de a preveni sau de a reduce impactul asupra mediului sau care contribuie la utilizarea optimă a resurselor. Cererea de candidaturi este deschisă până la 6 septembrie 2012, aproximativ 50 de proiecte urmând să fie selectate pentru finanțare.


Detalii

Nou record pentru Erasmus: schimburile de studenti sunt in crestere cu 8,5%

08 mai 2012

La douăzeci și cinci de ani după lansarea acestuia, Erasmus a devenit cel mai cunoscut program european, iar sistemul de schimb de studenți cunoaște cel mai mare succes din lume. Peste 231 000 de studenți au primit burse „Erasmus” pentru a studia sau pentru a se forma în străinătate în anul universitar 2010-2011, ceea ce reprezintă un nou record și o creștere cu 8,5% față de cifra din anul precedent.
Detalii

Parlamentul European vrea reguli la nivel UE pentru firme care exporta mijloace de cenzurare a Internetului

18 aprilie 2012

UE ar trebui să aibă reguli pentru monitorizarea cenzurii pe Internet practicate de regimurile autocratice, consideră o rezoluție a PE adoptată miercuri referitoare la Raportul anual 2010 cu privire la drepturile omului în lume. Parlamentul vrea ca aceste noi reguli să întărească responsabilitatea firmelor cu sediul în UE care exportă mijloace care pot fi folosite pentru a bloca website-uri și a monitoriza comunicațiile mobile.Detalii

Reforma politicii agricole a Uniunii Europene trebuie sa sustina biodiversitatea

20 aprilie 2012

Conservarea și refacerea ecosistemelor afectate trebuie să devină o prioritate politică centrală, consideră Parlamentul European printr-o rezoluție adoptată vineri. Întrucât UE nu a reușit să-și îndeplinească obiectivul global privind biodiversitatea pentru 2010, conservarea biodiversității ar trebui acum să fie integrată cu prioritate în politici europene-cheie. Subvențiile cu efect negativ asupra mediului trebuie identificate și eliminate până în anul 2010, se arată în document.Detalii

Ajutoare de stat: Comisia initiază investigatii aprofundate cu privire la tarifele preferentiale la energie electrica acordate mai multor intreprinderi de catre Hidroelectrica

25 aprilie 2012

Comisia Europeană a inițiat cinci investigații aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica S.A., producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziționat sau a vândut energie electrică la tarife preferențiale mai multor comercianți de energie electrică, clienți industriali și producători de energie electrică, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcționare, prin creșterea veniturilor acestora sau printr-o combinație a celor două elemente, astfel încălcând normele UE în materie de ajutoare de stat. Inițierea unei investigații aprofundate permite părților terțe interesate să prezinte observații cu privire la măsurile respective, fără a anticipa concluziile finale ale investigației.

Detalii

Comisia Europeană dă startul inițiativelor cetățenești europene

30 martie 2012

Duminică are loc lansarea inițiativelor cetățenești europene. Începând cu această zi, un milion de cetățeni din întreaga Europă își pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importantă pentru ei și pot solicita Comisiei să ia măsuri în acest sens.

Detalii