RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Sistemul TVA in viitor: un sistem favorabil intreprinderilor, favorabil cresterii

06 decembrie 2011

„Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este plătită de către cetăţeni, este colectată de către întreprinderi, şi reprezintă peste 20% din veniturile naţionale. TVA are, prin urmare, un impact semnificativ asupra fiecărui cetăţean al UE. Au trecut însă 40 de ani de când a fost instituit sistemul TVA din UE, acesta nemaifiind în pas cu economia noastră, bazată pe servicii şi pe tehnologie. A venit momentul pentru o reformă ambiţioasă în materie de TVA”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă.
Detalii

2,5 miliarde de euro pentru stimularea competitivitatii in afaceri si a IMM-urilor in perioada 2014–2020

30 noiembrie 2011

Promovarea accesului la finanţare şi încurajarea unei culturi antreprenoriale, inclusiv crearea de noi întreprinderi, reprezintă aspectele principale ale noului program de sprijin financiar, prezentat azi la Bruxelles, de Comisia Europeană.
Detalii

Vreti sa va mutati in UE? Acum, cu doar cateva clicuri, aveti acces la sfaturi utile in acest sens

21 noiembrie 2011

Cui trebuie să vă adresaţi pentru a obţine un permis de muncă în Germania? Un cetăţean indian are nevoie de permis de şedere pentru a studia în Spania? Şi unde puteţi suna pentru a cere sprijin în cazul în care să simţiţi exploataţi la locul de muncă?
Detalii

Multilingvismul in UE

02 noiembrie 2011

Europa anului 2012 se remarcă printr-o mare diversitate lingvistică. Europenii folosesc limbile oficiale ale statelor, limbile co-oficiale utilizate în diferite zone, o mare varietate de limbi regionale şi minoritare, precum şi limbile vorbite de comunităţile de imigranţi. Multilingvismul este definit ca folosirea alternativă a mai multor limbi, a mai multor sisteme lingvistice, indiferent de statutul acestora: limbi distincte, dialecte ale aceleiaşi limbi sau chiar varietăţi ale aceluiaşi idiom.
Detalii

Comisia pune bazele unei intensificari a impactului investitiilor prin politica de coeziune dupa 2013

06 octombrie 2011

În ultimii zece ani, politica de coeziune a UE a reprezentat un motor al schimbării, aducând o contribuţie reală la convergenţă şi creştere în UE şi permiţând crearea directă a peste un milion de locuri de muncă, investind în formare pentru a îmbunătăţi capacitatea de inserţie profesională a peste zece milioane de cetăţeni, cofinanţând construcţia a peste 2 000 de km de autostrăzi şi 4 000 de km de căi ferate şi creând cel puţin 800 000 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri).
Detalii

Studentii, elevii, stagiarii si voluntarii din tarile terte nu pot beneficia pe deplin de avantajele pe care le ofera calatoriile si sederea in UE

29 septembrie 2011

Conform unui raport publicat astăzi de Comisie, studenţii străini întâmpină în continuare dificultăţi atunci când doresc să studieze în Uniunea Europeană, din cauza aplicării inegale a legislaţiei relevante a UE. Primul raport privind modul în care statele membre au pus în aplicare normele UE referitoare la intrarea şi şederea pe teritoriul UE a studenţilor, elevilor, stagiarilor neremuneraţi şi voluntarilor din ţările terţe arată că utilizarea acestor forme de migraţie temporară ar mai putea fi îmbunătăţită. Mai precis, nivelul de armonizare prevăzut de directivă şi drepturile pe care aceasta le conferă ar putea fi sporite şi consolidate.
Detalii

Modernizarea si capacitatea de insertie profesionala, in centrul unei noi strategii de reforma a invatamantului superior

20 septembrie 2011

Ca parte a strategiei europene pentru creştere şi locuri de muncă, Comisia Europeană a prezentat astăzi o strategie de reformă pentru sporirea numărului de absolvenţi, îmbunătăţirea calităţii activităţii de predare şi valorificarea la maximum a posibilităţilor învăţământului superior de a contribui la ieşirea economiei UE mai puternică din criză.
Detalii

Saptamana europeana a mobilitatii 2011: „Mobilitatea alternativa”

15 septembrie 2011

Între 16 și 22 septembrie 2011, sute de orașe mai mici și mai mari din Europa vor participa la cea de a zecea ediție a Săptămânii europene a mobilității, care îi invită pe cetățeni la o gamă largă de activități legate de mobilitatea durabilă. Tema din acest an – mobilitatea alternativă – vizează promovarea unor mijloace de transport eficiente din punctul de vedere al resurselor ca alternativă la autoturismele personale, care continuă să domine transportul urban. Săptămâna încurajează autoritățile locale și cetățenii să pună în evidență numeroasele efecte pozitive ale utilizării altor mijloace de transport.
Detalii

Zilele Europene ale Patrimoniului: 50 de tari permit accesul la monumente rar vizitate

09 septembrie 2011

În cursul lunii următoare, se estimează că peste 20 de milioane de oameni vor beneficia de accesul la mii de situri rar deschise publicului și la evenimente unice, ca parte integrantă a Zilelor Europene ale Patrimoniului, campanie care are loc în fiecare lună septembrie în 50 de țări din Europa. Această inițiativă la nivel local este sprijinită de Comisia Europeană și de Consiliul Europei, având ca scop promovarea conştientizării în domeniu la nivelul UE.
Detalii

S-au inregistrat progrese in politica de mediu a UE, desi implementarea acesteia ramane deficitara

31 august 2011

În ultimul deceniu, graţie celui de-al şaselea program comunitar de acţiune pentru mediu (PAM), legislaţia din domeniu a putut aborda aproape toate domeniile protecţiei mediului. Acest lucru reiese clar din evaluarea finală a celui de-al şaselea PAM (2002 - 2012), adoptată astăzi.
Detalii