RO | EN | HU

europedirect.Institutii si politici Europene, politici ue, politici comune ale uniunii europene, politicile comune ale uniunii europene, politici comune ale ue, politici sociale europene, politici sociale in ue

Ştiri

Sprijinul oferit de UE lucratorilor prin Fondul de ajustare la globalizare se tripleaza in 2010, ajungand la peste 83 de milioane EUR

22 august 2011

Aproape 23 700 de lucrători concediaţi ca urmare a crizei economice şi a schimbărilor structurale majore din structura comerţului mondial au beneficiat, anul trecut, de ajutorul oferit prin Fondul european de ajustare la globalizare (FEG), conform unui raport adoptat astăzi de către Comisia Europeană - mai mult decât dublu faţă de numărul de lucrători care au beneficiat de ajutorul oferit de fond în 2009. Suma de 83,5 milioane EUR plătită de Fondul de ajustare la globalizare al UE unui număr de nouă state membre este menită să ajute autorităţile naţionale, deoarece acestea sprijină lucrătorii concediaţi în găsirea unor noi oportunităţi de locuri de muncă.
Detalii

Mai mult sprijin pentru sectorul legumiculturii dupa criza E.coli

29 iulie 2011

Statele membre și-au exprimat acordul față de o propunere a Comisiei de a crește sprijinul UE în cadrul planului de urgență adresat producătorilor de legume afectați de criza E. coli de la 210 milioane EUR la 227 de milioane EUR. Acest lucru va permite Comisiei să plătească în proporție de 100% cererile de compensare provenite din diferitele state membre.
Detalii

Curtea de Conturi Europeana publica primul sau raport special referitor la schema de plata unica din cadrul politicii agricole comune (PAC)

29 iunie 2011

Schema de plată unică (SPU) reprezintă principalul mecanism prin care fermierii din Uniunea Europeană beneficiază de sprijin financiar. Obiectivele SPU sunt încurajarea unei mai bune adaptări a activităţii fermierilor la cererea pieţei şi promovarea unor practici agricole de natură să protejeze mediul. SPU este în prezent aplicat în 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii, iar cheltuielile aferente acestei scheme s-au ridicat la aproximativ 28,8 miliarde de euro în 2009.
Detalii

Comisia lanseaza competitia pentru alegerea Capitalei Verzi a Europei, editia 2014

14 iunie 2011

Va fi orașul dumneavoastră următoarea capitală verde europeană? Astăzi începe căutarea orașului care va moșteni prestigiosul titlu în anul 2014. Patru orașe - Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz și Nantes – au primit titlul până acum, din 2010 până în 2013. Premiul „Capitala Verde a Europei” recunoaște și recompensează orașele cele mai avansate în promovarea unui mod de viață urbană care să respecte mediul înconjurător și care pot constitui exemple de urmat pentru alte orașe. Scopul acestui premiu anual este de a ajuta orașele europene să devină locuri mai atrăgătoare și mai sănătoase – „potrivite pentru viață”.
Detalii

Agenda Digitala: tabela de marcaj arata ca s-au realizat progrese

31 mai 2011

Comisia Europeană a publicat de curând o tabelă de marcaj care indică nivelul performanței UE și a statelor membre în ceea ce privește realizarea obiectivelor convenite ale Agendei Digitale pentru Europa, după primul an de la lansarea acesteia (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200). Fidelă angajamentului asumat de a promova o strategie deschisă în ce priveşte transferul de date, Comisia Europeană și-a făcut publice online, prin intermediul tabelei de marcaj, seturile și statisticile de date, dând astfel oricui posibilitatea de a le analiza și de a trage propriile concluzii.
Detalii

Biodiversitate: Comisia anunta o noua strategie pentru stoparea in interval de zece ani a pierderilor in materie de biodiversitate

03 mai 2011

Comisia a prezentat astăzi o nouă strategie pentru protejarea şi ameliorarea stării biodiversităţii în Europa în cursul următorului deceniu. Strategia include şase ţinte care încearcă să combată principalele cauze ale pierderii biodiversităţii, de natură să reducă presiunile cele mai semnificative asupra naturii şi a serviciilor ecosistemice din UE prin conectarea obiectivelor ţinând de biodiversitate la politicile sectoriale cheie. Sunt abordate şi aspectele globale ale pierderii biodiversităţii, garantând astfel contribuţia UE la combaterea pierderii biodiversităţii în întreaga lume. Strategia corespunde angajamentelor luate de UE anul trecut la Nagoya, în Japonia.
Detalii

Proiectul de buget 2012 al UE: destinat unui numar de 500 de milioane de europeni intr-o perioada de austeritate

21 aprilie 2011

„Un document care stabilește un echilibru sensibil între măsurile de austeritate şi cele de stimulare a creșterii pentru 500 de milioane de europeni”. Iată cum definește dl Janusz Lewandowski, comisarul pentru buget și programare financiară, proiectul de buget 2012, adoptat de Comisie în data de 20 aprilie 2011. Proiectul de buget 2012 prevede plăți în valoare de 132,7 miliarde euro, cu 4,9% mai mult decât în 2011, și angajamente în valoare de 147,4 miliarde euro (+3,7%). Principalul obiectiv al proiectului de buget 2012 este să sprijine pe deplin economia europeană și pe cetățenii UE.
Detalii

Agenda digitala: Comisia solicita opinii referitoare la ameliorarea asistentei medicale prin aplicarea TIC (e-sanatatea)

12 aprilie 2011

Comisia Europeană solicită opinia cetăţenilor şi a altor părţi interesate în privinţa modalităţilor prin care UE poate contribui la generalizarea beneficiilor în materie de calitate şi de eficienţă a asistenţei medicale prin aplicarea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) (aşa-numita „e-sănătate”). TIC au deja un rol central în tratarea numeroaselor probleme cu care se confruntă sistemele de asistenţă medicală din întreaga UE, precum îmbătrânirea populaţiei, recrudescenţa bolilor cronice, reducerile bugetare şi lipsa personalului medical, permiţând, de exemplu, diagnosticarea la distanţă, monitorizarea la distanţă a stării de sănătate a pacienţilor şi transmiterea securizată a dosarului medical între profesioniştii din domeniul sănătăţii.
Detalii

Agenda digitala: Comisia solicita informatii de la 16 state membre cu privire la implementarea Directivei serviciilor audiovizuale de mass-media

29 martie 2011

Comisia Europeană a solicitat în scris informaţii de la 16 state membre cu privire la implementarea Directivei serviciilor mass-media audiovizuale (SMAV). Comisia a cerut statelor membre să răspundă acestei solicitări în termen de 10 săptămâni. Scrisorile de documentare sunt doar o parte din eforturile depuse de Comisie pentru a se asigura că toate statele membre au implementat în mod corect toate aspectele directivei SMAV în legislaţia naţională din domeniu. Aspectele care se doresc clarificate variază de la un stat membru la altul, iar solicitarea informaţiilor respective nu înseamnă că directiva nu a fost implementată în mod corect de către statele membre, ci pur şi simplu că, în acest stadiu, Comisia mai are câteva întrebări cu privire la implementarea directivei de către acestea.
Detalii

Comisia propune norme mai clare in materie de drepturi de proprietate pentru cele 16 milioane de cupluri internationale din Europa

16 martie 2011

Comisia Europeană propune norme la nivelul UE care să clarifice din punct de vedere juridic drepturile de proprietate în cazul căsătoriilor internaționale sau a parteneriatelor înregistrate legal care au o dimensiune internațională. Cele două propuneri de regulamente ar urma să ajute cuplurile să identifice legea aplicabilă în materie de drepturi de proprietate, precum și instanța competentă. Regulamentele prevăd, de asemenea, norme în ce privește recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești având ca obiect bunurile cuplurilor, în toate statele membre ale UE, printr-o procedură unică.
Detalii